Πρωτοποριακή μονάδα βιοαερίου θα κατασκευαστεί στην Ήπειρο

Πρωτοποριακή μονάδα βιοαερίου θα κατασκευαστεί στην Ήπειρο

Μια πρωτοποριακή μονάδα βιοαερίου, αντίστοιχες της οποίας υπάρχουν εγκατεστημένες μόνο στις ΗΠΑ, πρόκειται να κατασκευάσει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος», με κόστος επένδυσης περίπου 12 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή βιομεθάνιο με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων σε ποσοστό 100%, όπως ανέφερε ο Διευθυντής Έρευνας - Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εργοστασίων του συνεταιρισμού, Ιωάννης Πατούνας, στο πλαίσιο της Agrotica 2024.

Ο συνεταιρισμός έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και προχωράει στο στάδιο της αδειοδότησης, εντός του 2024, για την κατασκευή της μονάδας που θα είναι ισχύος 2 MW. Όπως εξηγεί ο Ιωάννης Πατούνας, «η προοπτική είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή βιομεθανίου με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και η εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας που θα παραχθεί από τη λειτουργία αυτής για τη κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων». Διευκρινίζει δε, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι «κάτι πολύ σύγχρονο και νέο» και προσθέτει ότι τέτοιου είδους μονάδες υπάρχουν εγκαταστημένες σήμερα μόνο στις ΗΠΑ, ενώ κατασκευάζονται στην Ασία (Κίνα-Ιαπωνία) και «δεν υπάρχουν αντίστοιχες στην Ευρώπη».

Ο Ιωάννης Πατούνας τόνισε ότι «Με τις άδειες στα χέρια εντός του 2024, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες για την κατασκευή της μονάδας», η οποία θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του συνεταιρισμού, δίπλα από το πτηνοσφαγείο του. Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του προαναφερόμενου Project, ο ίδιος σημειώνει ότι θα γίνει με ίδια κεφάλαια του Συνεταιρισμού και τραπεζικό δανεισμό και «εφόσον είναι εφικτό και με τη χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Από την πλευρά του, ο ενεργειακός σύμβουλος, μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού, Νικόλαος Τσακανίκας, τονίζει ότι ο Συνεταιρισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, που στόχο έχουν τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την ανάπτυξη στρατηγική μείωσης του ενεργειακού του κόστους. «Το περιβάλλον στην ενέργεια τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά ασταθές, με αποτέλεσμα τη διαρκή μεταβολή των τιμών και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, άρα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται σημαντικά στον προγραμματισμό τους», επισημαίνει και προσθέτει: «ένα βασικό επίσης πρόβλημα είναι η νομοθεσία, που αλλάζει συνεχώς και πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα».

Πριν από ενάμισι χρόνο, «Η Πίνδος» κατέγραψε τις ενεργειακές της ανάγκες, εστιάζοντας στις πέντε πιο ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις της που είναι τα εκκολαπτήρια, το φυραματοπείο, η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, το πτηνοσφαγείο και οι καταψύξεις-σφαγείο. Κατέγραψε επίσης τις ενεργειακές ανάγκες και στα έξι ιδιόκτητα υποκαταστήματα της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Αγρίνιο και Τρίπολη.

«Σκοπός μας είναι η εγκατάσταση Φ/Β παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες, για τον ενεργειακό συμψηφισμό της κατανάλωσης (Net metering)», αναφέρει ο Νικόλαος Τσακανίκας και γνωστοποιεί: «οι ετήσιες ενεργειακές ανάγκες του αγροπτηνοτροφικού συνεταιρισμού ανέρχονται σε περίπου 22.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις στέγες των εκμεταλλεύσεων είχαμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε Φ/Β ισχύος έως 7,2 MW όπως και πράξαμε. Το έργο εκτιμάται ότι θα παράγει 10.000 MW ετησίως και με τη λειτουργία του η Πίνδος θα πετύχει αυτάρκεια στην κατανάλωση ρεύματος σε ποσοστό 45%». Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει περίπου στα 4 εκατ. ευρώ και η ετήσια εξοικονόμηση με βάση τις σημερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχεται στα 1,2 εκατ ευρώ, άρα σε απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης σε τριάμισι χρόνια.

Η Πίνδος είναι ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Αποτελείται από 600 Έλληνες πτηνοτρόφους παραγωγούς (εκ των οποίων το 48% είναι γυναίκες) και πάνω από 1.200 εργαζόμενους (με το 55% αυτών να είναι γυναίκες). Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και καθημερινά συνδυάζει την τεχνογνωσία αιχμής με την αμιγώς ελληνική ταυτότητα και παράδοση, ενώ στόχος της παραμένει σταθερά η παροχή υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας προϊόντων κοτόπουλου και για αυτό εφαρμόζει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας διαθέτοντας μια πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER