Λιθουανοί ερευνητές μετατρέπουν τα αποτσίγαρα σε καύσιμο βιοντίζελ

Λιθουανοί ερευνητές μετατρέπουν τα αποτσίγαρα σε καύσιμο βιοντίζελ

Εν μέσω αυξανόμενων περιβαλλοντικών ανησυχιών και αναζήτησης καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων στα ορυκτά καύσιμα, το βιοντίζελ έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση. Προερχόμενο από φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη, το βιοντίζελ προσφέρει βιοδιασπασιμότητα, έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το πετρέλαιο ντίζελ, και είναι μια μη τοξική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής του και η πιθανή ρύπανση από πηγές βιομάζας έχουν εμποδίσει την ευρεία χρήση του.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ενεργειακού Ινστιτούτου (LEI) βρήκαν μια νέα λύση ενσωματώνοντας ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης απορριμμάτων τσιγάρων στη διαδικασία παραγωγής του βιοντίζελ. «Η τριακετίνη (triacetine), μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ, είναι άφθονη στα φίλτρα τσιγάρων και την αξιοποιήσαμε στην έρευνα μας», εξηγεί ο Samy Yousef, επικεφαλής της έρευνας από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Σχεδιασμού του KTU.

Οι ερευνητές εξήγαγαν με επιτυχία τριακετίνη από τα απορρίμματα τσιγάρων μέσω μιας σειράς πειραμάτων πυρόλυσης -μιας διαδικασίας θερμικής αποσύνθεσης- σε διάφορες θερμοκρασίες και συνθήκες. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων τσιγάρων, αξιοποιεί τα συστατικά τους για πρακτικές εφαρμογές και, κυρίως, η ενσωμάτωση της τριακετίνης στην παραγωγή βιοντίζελ μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής του βιοντίζελ και να ενισχύσει την απόδοση του. Παράλληλα, οι ερευνητές εξήγαγαν πορώδη άνθρακα ο οποίος, εμπλουτισμένος με ασβέστιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λιπάσματα, επεξεργασία λυμάτων και αποθήκευση ενέργειας. 

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η σημασία της παραγωγής βιοντίζελ

Με περισσότερα από 6,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα να αγοράζονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εκπληκτικός όγκος των απορριμμάτων τσιγάρων αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία. Η καινοτόμος προσέγγιση της ομάδας παρέχει μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποβλήτων και καταδεικνύει τη δυνατότητα για επεκτάσιμη εφαρμογή σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Ενώ η τρέχουσα εστίαση τους αφορά στην ενσωμάτωση αυτής της ανακάλυψης σε συστήματα κυκλικής οικονομίας, οι ερευνητές προβλέπουν πολλά υποσχόμενες οδούς για περαιτέρω χρήση των απορριμμάτων τσιγάρων. Αξιοποιώντας την επεξεργασία πυρόλυσης, οραματίζονται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που περιλαμβάνει τη συλλογή απορριμμάτων, την υποδομή ανακύκλωσης και μια μετασχηματιστική προσέγγιση για την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.

Η έρευνα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη βιώσιμη παραγωγή καυσίμων, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών διερευνώντας παράλληλα νέους δρόμους στη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής του KTU Samy Yousef, «η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στη διερεύνηση πρόσθετων δυνατοτήτων για τη χρήση των απορριμμάτων τσιγάρων, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Με πληροφορίες από interestingengineering.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER