ΡΑΕ: Νέες ΑΠΕ ισχύος 538ΜW

ΡΑΕ: Νέες ΑΠΕ ισχύος 538ΜW

Στα 47,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά και στα 57,66 ευρώ για τα αιολικά διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή πώλησης της ενέργειας από τους 21 συνολικά σταθμούς ΑΠΕ που επελέγησαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο κυμαίνεται στα 400-500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει ότι η ταχύτερη είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με τις τιμές που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, συμβάλουν στη μείωση του κόστους. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην τελευταία δημοπρασία είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους των υλικών κατασκευής των ΑΠΕ λόγω της διεθνούς κρίσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ η συνολική ισχύς των μονάδων που επελέγησαν είναι 538,4MW από τα οποία ποσοστό 30,9 % (166,25MW) ήταν αιολικά και 69,1 % (372,16MW) φωτοβολταϊκά. Η ΔΕΗ εξασφάλισε 4 νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς 251MW στην ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ.

Τέσσερις νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 251MW εντάχθηκαν στην πρόσφατη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ για νέες «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. «Συμμετέχοντας στην Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που προκήρυξε η ΡΑΕ, υπό το νέο σχήμα στήριξης που υπέβαλε η χώρα και ενέκρινε η Κομισιόν, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξασφάλισε τέσσερις νέους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς συνολικής ισχύος συνολικής ισχύος 251 MW η οποία κυμάνθηκε μεσοσταθμικά περί τα 47,65 Euro/ΜWh», ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 34 έργα (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί σταθμοί) συνολικής ισχύος 944,5MW εκ των οποίων Τιμή Αποζημίωσης εξασφάλισαν έργα συνολικής ισχύος περί τα 530MW. Η διαδικασία, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς τις τιμές στις οποίες κλείδωσαν οι επενδύσεις των αιολικών και φωτοβολταϊκών, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τις τιμές στις οποίες θα συμφωνηθούν τα διμερή συμβόλαια (corporatePPAs) στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΔΕΗ ορίζει και οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, υλοποιώντας με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ. Η επίσπευση αυτής της μετάβασης είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για την υπέρβαση της υπάρχουσας κρίσης και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει το 1,5GW ως το 2023 και τα 5GW σε βάθος πενταετίας. Συνεχίζουμε, προχωρώντας μπροστά και δυναμικά να επενδύουμε στην ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου του Ομίλου μας εδραιώνοντας τον ηγετικό του ρόλο στο ενεργειακό γίγνεσθαι».

Ερευνητικά Έργα
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER