Παραγωγή - ρεκόρ από τα φωτοβολταϊκά το καλοκαίρι του 2022 στην Ε.Ε

Παραγωγή - ρεκόρ από τα φωτοβολταϊκά το καλοκαίρι του 2022 στην Ε.Ε

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν το καλοκαίρι του 2022 το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ε.Ε, επίπεδο ρεκόρ, που επέτρεψε στην ήπειρο να αποφύγει την εισαγωγή 20 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου 2022, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4TWh, σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα. Κατά την έκθεση του, οι 18 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, ειδικά η Ολλανδία (23% του ενεργειακού μείγματος), η Γερμανία (19%) και η Ισπανία (17%). Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της μελέτης.

Η ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκε στην Πολωνία, όπου 26πλασιάστηκε, ενώ ακολούθησαν Φινλανδία και Ουγγαρία, όπου πενταπλασιάστηκε, σημειώνει το Ember, το οποίο άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ).

Χωρίς αυτή την παραγωγή, η Ε.Ε θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάιο ως τον Αύγουστο 2022. Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022 (22TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, αξίας 6 και πλέον δισεκ. ευρώ.

Ωστόσο, μολονότι η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα επιταχύνεται, η ανάπτυξή τους κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ember, η ήπειρος θα έχει τα χρόνια που έρχονται εγκατεστημένα λιγότερα από τα μισά από αυτά εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε με ορίζοντα το 2030.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER