Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου ELICA INTERCONNECTION για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο χαιρέτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ανακοίνωσε την απόφαση των δύο κυβερνήσεων να υποστηρίξουν το project του ομίλου του, ενώ η τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ των δύο αρχηγών των κρατών, με συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ, δρομολογεί και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοπελούζο, η επένδυση θα ξεπεράσει τα 3,5 δις. ευρώ, ενώ μέρος του κόστους, ύψους 1,5 δις. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ομάδα ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στα PCI.
Η ιδέα του ομίλου Κοπελούζου, που χρονολογείται από το 2008, 14 χρόνια μετά, παίρνει σάρκα και οστά. Το διπλό υποβρύχιο καλώδιο ακολουθώντας μία διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum μέχρι τη Νέα Μάκρη θα μεταφέρει φθηνή «πράσινη» ενέργεια ισχύος 3GW από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 61GW. Το 1/3 των εισαγωγών θα παρέχεται στην εγχώρια βιομηχανία και τα άλλα 2/3 θα εξάγονται στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια, 1GW θα μεταφέρεται από τα δίκτυα της Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας και άλλο 1GW θα χρησιμοποιείται για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Οι περισσότερες ποσότητες του, επίσης, θα εξάγονται στην Ευρώπη.
Το έργο ELICA INTERCONNECTION επισπεύδεται αδειοδοτικά και χρηματοδοτικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται να προσφέρει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας σε Ελλάδα και Ε.Ε. διευκολύνοντας τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Η ενέργεια από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου είναι κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με τις τιμές της ελληνικής αγοράς. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Κοπελούζος, στη βορειοαφρικανική χώρα οι δημοπρασίες ΑΠΕ έδωσαν τιμές της τάξης των 17 δολ/MWh, όταν η χαμηλότερη τιμή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ ήταν πέρυσι στα 37 ευρώ/MWh. Ακόμη και με το συνυπολογισμό του μεταφορικού κόστους, η τιμή ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου θα είναι χαμηλότερη από εκείνη των 37 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες για ΑΠΕ στην Αίγυπτο είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με εκείνες της Ελλάδας κάτι που η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλεύεται αναπτύσσοντας έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας 61GW.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχουν στο έργο και άλλοι επενδυτές, είπε πως «το project είναι ανοιχτό αλλά όχι για τη συμμετοχή πολλών όπως συνέβη το FSRU της Αλεξανδρούπολης». Ο ίδιος γνωστοποίησε το ενδιαφέρον των δύο Διαχειριστών, ΑΔΜΗΕ και EETC, για μετοχική είσοδο στην εταιρεία που τρέχει το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2025 με αρχές του 2026.
Με πληροφορίες από energypress.gr