Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική για την αυτονομία της ΕΕ

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική για την αυτονομία της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Lilyana Pavlova, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Centre for Sociology of Democracy (CSD) δήλωσε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντική για την αυτονομία όλης της Ευρώπης και τη δημοκρατία στη γηραιά ήπειρο.

Η Pavlova μετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συνασπισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μαύρης Θάλασσας: μια στρατηγική συνεργασία για την ενεργειακή και την κλιματική ασφάλεια» κατά την οποία ιδρύθηκε ο Συνασπισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μαύρης Θάλασσας.

«Οι εταιρίες θέλουν πολιτική σταθερότητα προτού επενδύσουν σε μια περιοχή» δήλωσε ο Martin Vladimirov, διευθυντής του Προγράμματος Ενέργειας και Κλίματος του CSD. «Η απελευθέρωση των δυνατοτήτων για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι απλά μια σύσταση αλλά μια υποχρεωτική προϋπόθεση για το σχέδιο για την ενέργεια 2030», δήλωσε η Pavlova.

Όπως επισήμανε η Pavlova, οι εναλλακτικές μέθοδοι της ενεργειακής πολιτικής και ανθρακοποίησης είναι το μέλλον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου. «Σχεδόν 20 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν το 2022 στα έργα πράσινης ενέργειας, 30 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν φέτος. Η τάση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι να αυξήσει το ποσό της επενδυσης στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση μας θα αναπτύξει την πράσινη ενέργεια, κυρίως σε αυτούς τους καιρούς οικονομικής κρίσης. Χαίρομαι που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζω ότι μαζί θα κάνουμε τα σωστά βήματα ώστε να υλοποιηθούν τα έργα», σημείωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

«Ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μπορώ να εγγυηθώ ότι όσο εξαρτάται από εμάς, θα στηρίξουμε οποιαδήποτε επένδυση προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας στην περιοχή», υποσχέθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της γερμανικής πρεσβείας στην Βουλγαρία, Moritz Zeiler.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

«Πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα και να οικοδομήσουμε βάσει της ήδη εφαρμοσμένης εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών αιολικής ενέργειας, όπως το Βασιλικό Ινστιτούτο του Βελγίου, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, πληροφορίες και να μάθουμε τη μεθοδολογία, γιατί ο χρόνος πιέζει», δήλωσε η Cristina Simioli, υπεύθυνη Προγράμματος του Offshore Coalition for Energy and Nature (OCEAN).

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για προγράμματα αιολικής ενέργειας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο και την Κασπία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπεράκτιας Ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, Βέλι Μπιλγιχάν Γιασακάν.

«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τα οφέλη και το κόστος ενός κοινού έργου με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Ενεργειακής Αγοράς του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ρουμανίας Transelectica, George Visan. «Από το 2019 υπάρχουμε ως οργανισμός που σήμερα αριθμεί περισσότερες από 50 αντιπροσωπείες. Από την εμπειρία μου μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι τα έσοδα από την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι χαμηλότερα, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τους επενδυτές», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Wind Energy Association Λίβιου Γκαβρίλα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα γίνει πραγματικότητα στη Μαύρη Θάλασσα γιατί είναι μια ανάγκη.

«Ο άνεμος έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι περιοχές είναι αλιευτικές ζώνες, ας μην ξεχνάμε τα αποδημητικά πτηνά και όλες τις λεπτομέρειες που θα επηρεάσουν τέτοια έργα. Ας μην κάνουμε πόλεμο ενάντια στο κλίμα, ας καταφέρουμε να προσαρμοστούμε σε αυτό, χωρίς όμως να βλάψουμε το οικοσύστημα αυτών των περιοχών», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νικολάι Βάλτσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Must Reads
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER