Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παρέχει λύσεις στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παρέχει λύσεις στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων

Τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα στους δρόμους, συνδυάζοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μετακίνησης σε σύγκριση με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι σταθερά ανοδική τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότεροι από 365.000 προσβάσιμοι στο κοινό σταθμοί φόρτισης EV στην Ευρώπη (στοιχεία σύμφωνα με το ChargeUp Europe). Ανησυχία προκαλεί η άνιση κατανομή των υποδομών μεταξύ των χωρών. Περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς βρίσκονται σε δύο χώρες, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους στον τομέα της φόρτισης.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα και μετά ακολουθεί η αυτονομία τους. Μια απάντηση στο πρόβλημα της φόρτισης και της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η χρήση ηλιακών συλλεκτών. Η ανάπτυξη των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει την αυτοκίνηση και τους κατασκευαστές.

Οι ειδικοί τονίζουν τις σημαντικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπου χάρη σε ηλιακά πάνελ στην οροφή του αυτοκινήτου, θα εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, μια τέτοια λύση είναι ακόμη πιο ωφέλιμη για το περιβάλλον, καθώς η ενέργεια θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμη πηγή.

Στις αρχές Ιουνίου 2022, παρουσιάστηκε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο στον κόσμο, το μοντέλο «0» από την ολλανδική startup Lightyear. Το όχημα είναι εξοπλισμένο με πρίζα για τη φόρτιση του αυτοκινήτου με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ διαθέτει και 5τ.μ. ηλιακών συλλεκτών διπλής στρώσης τοποθετημένα στην οροφή. Οι συλλέκτες επιτρέπουν την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας τόσο εν κινήσει όσο και σε στάση, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον αυτονομία 70 χιλιομέτρων την ημέρα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδυναμικό αμάξωμα και το χαμηλό συνολικό βάρος συμβάλλουν στη μέγιστη οικονομία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια την εταιρεία, το μοντέλο αναμένεται να βγει σε μαζική παραγωγή στα τέλη του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025, ενώ αυτό το παράδειγμα είναι πιθανό να το ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές. Η Hyundai πρόκειται να εξοπλίσει με φωτοβολταϊκά πάνελ ενσωματωμένα στην οροφή το εμβληματικό Sonata. Οι μπαταρίες με τις οποίες εξοπλίζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης συνολικά θα κριθεί κυρίως από την επίτευξη του βασικού στόχου μείωσης των ρύπων και του συνολικού αποτυπώματος ώστε να είναι δυνατές οι μετακινήσεις με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER