ΔΕΗ και Archirodon συμπράττουν σε υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία

ΔΕΗ και Archirodon συμπράττουν σε υδροηλεκτρικό έργο στη Βόρεια Μακεδονία

Το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας κατακύρωσε την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, αξίας ενός δισ. ευρώ, υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ - Archirodon και με την αρωγή του Δημοσίου τομέα της Βόρειας Μακεδονίας.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η αξία της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου σε ένα δισ. ευρώ.

Η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon πρέπει εντός διαστήματος τριών μηνών να έρθει σε συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια. Η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon ήταν η μοναδική, η οποία είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, στον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Δημόσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας. Είχαν προηγηθεί, από το 2006, 13 δημοπρασίες από τη μεριά του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren, οι οποίες είχαν αποβεί όλες άγονες για διάφορους λόγους.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER