Η Παγκόσμια Τράπεζα εκδίδει ομόλογο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων ανακύκλωσης πλαστικών

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκδίδει ομόλογο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση έργων ανακύκλωσης πλαστικών

Το επταετές ομόλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχει στους επενδυτές οικονομική απόδοση που συνδέεται με δικαιώματα χρήσης πλαστικού και άνθρακα που αναμένεται να προκύψουν από δύο έργα στην Γκάνα και την Ινδονησία.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα αντισταθμιστικά προγράμματα χρήσης πλαστικού είναι ένα σχετικά πρόσφατο εγχείρημα. Πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα ήταν η rePurpose Global μέσω της δημιουργίας των δικαιωμάτων χρήσης πλαστικού (plastics credits), καθώς και αρκετοί άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Plastic Bank, Plastic Collective και Verra.

Τα κεφάλαια που επενδύονται για την αγορά δικαιωμάτων χρήσης πλαστικών κατευθύνονται προς την ανάπτυξη υποδομών συλλογής, ανάκτησης και ανακύκλωσης πλαστικών σε έργα που υλοποιούνται σε περιοχές όπου η κακοδιαχείριση των πλαστικών αποβλήτων είναι έντονη.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει παγκόσμιο πρότυπο για τα δικαιώματα χρήσης πλαστικών, αλλά η αγορά αναπτύσσεται σταθερά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε πρόσφατα επταετές ομόλογο 100 εκατ. δολαρίων, του οποίου οι οικονομικές αποδόσεις συνδέονται με δικαιώματα συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων, καθώς και δικαιώματα άνθρακα.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Το εγγυημένης απόδοσης ομόλογο, το οποίο η Παγκόσμια Τράπεζα περιέγραψε ως «groundbreaking», θα κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη στήριξη της χρηματοδότησης δύο έργων στην Γκάνα και την Ινδονησία που στοχεύουν στη μείωση και την ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων σε ευάλωτες κοινότητες. Τα έργα διαχειρίζεται η Plastic Collective UK, η οποία ανέφερε ότι βασικός στόχος των έργων είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκείνων που ατύπως συλλέγουν και εμπορεύονται πλαστικά απόβλητα σε αυτές τις κοινότητες.

Μέσω της συναλλαγής, οι επενδυτές παρέχουν περίπου 14 εκατ. δολάρια ως προκαταβολική χρηματοδότηση που απαιτείται από τα έργα για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, την επέκταση σε νέους χώρους συλλογής και ανακύκλωσης και την εγκατάσταση εξοπλισμού ανακύκλωσης τροφίμων.

Σε αντάλλαγμα, οι επενδυτές θα λαμβάνουν ετήσιες επιστροφές που θα αποτελούνται από ένα σταθερό ποσό και πληρωμές που συνδέονται με την πώληση ενός μέρους των δικαιωμάτων πλαστικού και άνθρακα που παράγονται από τα έργα.

«Η καινοτόμος χρήση δικαιωμάτων χρήσης πλαστικών σε αυτή τη μορφή επένδυσης, εισάγει έναν εντελώς νέο τρόπο χρηματοδότησης των εργασιών συλλογής και ανακύκλωσης πλαστικών, καθώς και πρόληψης της απόρριψης πλαστικών αποβλήτων στον ωκεανό», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε σχετική δήλωση.

Τα αποτελέσματα των έργων θα μετρηθούν με τη δημιουργία δικαιωμάτων πλαστικού και άνθρακα που εκδίδονται από το μητρώο Verra. «Αυτό το ομόλογο επιτρέπει στους επενδυτές σταθερού εισοδήματος να υποστηρίξουν αναπτυξιακά έργα που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση», δήλωσε ο Philip Brown, παγκόσμιος επικεφαλής κεφαλαιαγορών βιώσιμου χρέους στη Citi, μια τράπεζα που αποτελεί οικονομικό διαχειριστή των σχετικών συναλλαγών του ομολόγου. «Απαντάμε επίσης στην απαίτηση των επενδυτών για συναλλαγές με άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από sustainableplastics.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER