Μπορεί να είναι βιώσιμη η χρήση πλαστικών στη γεωργία;

Μπορεί να είναι βιώσιμη η χρήση πλαστικών στη γεωργία;

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τη σύγχρονη γεωργία χωρίς τη χρήση πλαστικών. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 12 εκατ. τόνοι πλαστικού. Τι γίνεται όμως με τις συνέπειες για το περιβάλλον; Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Thilo Hofmann από το Division of Environmental Geosciences στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δημοσίευσε σχετική μελέτη στο Nature Communication Earth and Environment, η οποία προσδιορίζει τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση πλαστικών στη γεωργία και εντοπίζει λύσεις που διασφαλίζουν τη βιώσιμη χρήση τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Κάποτε θεωρούμενο ως σύμβολο της σύγχρονης καινοτομίας, το πλαστικό είναι πλέον ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα της εποχής μας. Η σύγχρονη γεωργία, η οποία είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποτελεί σημαντικό καταναλωτή των φυσικών πόρων του πλανήτη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χρήση πλαστικών.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης διεξήχθη από τον Thilo Hofmann, την ψυχολόγο Sabine Pahl και τον επιστήμονα περιβάλλοντος Thorsten Hüffer, με την υποστήριξη μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών. Η έρευνα τους αποκαλύπτει ότι το πλαστικό διαδραματίζει πολύπλευρο ρόλο στη γεωργία: από τις μεμβράνες που προστατεύουν τα φυτά μέχρι τα συστήματα άρδευσης που εξοικονομούν νερό, και είναι ενσωματωμένο στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.

Το πλαστικό ενισχύει τις αποδόσεις ενώ συρρικνώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), πάνω από 12 εκατ. τόνοι πλαστικού χρησιμοποιούνται σε γεωργικές εφαρμογές κάθε χρόνο. Από τη στερέωση των φυτών με σφιγκτήρες μέχρι την προστασία τους με δίχτυα, το πλαστικό έχει βρει τη θέση του σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Η χρήση πλαστικού στη γεωργία αναμφισβήτητα εξοικονομεί σημαντικούς πόρους. Πρωταγωνιστές, οι μεμβράνες εδαφοκάλυψης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% όλων των πλαστικών γεωργικών χρήσεων.

Οι μεμβράνες εδαφοκάλυψης, όχι μόνο κρατούν υπό έλεγχο τα ζιζάνια και τα παράσιτα, αλλά διατηρούν επίσης την υγρασία του εδάφους, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και βελτιώνουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της γεωργίας. Στην Κίνα, η μη χρήση μεμβρανών εδαφοκάλυψης θα απαιτούσε επιπλέον 3,9 εκατ. εκτάρια καλλιεργήσιμης γης για να διατηρηθεί το μέγεθος της υφιστάμενης παραγωγής.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Η σκοτεινή πλευρά του πλαστικού στα συστήματα παραγωγής τροφίμων

Ωστόσο, η εντατική χρήση πλαστικών στη γεωργία έχει επίσης μειονεκτήματα: μειωμένη γονιμότητα του εδάφους, μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών και τοξικές ουσίες που εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα. Τα συμβατικά πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον, με τα υπολείμματα να συσσωρεύονται στα εδάφη. Τα μικροπλαστικά μπορούν να εισχωρήσουν στα φυτά. Αν και η έρευνα για την απορρόφηση των νανοπλαστικών βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα πλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική μας αλυσίδα μέσω της γεωργίας.

Ορθολογική χρήση

Εξετάζοντας τις προκλήσεις της χρήσης πλαστικού στη γεωργία, στο προσκήνιο έρχεται μια στρατηγική που υπερασπίζεται την ορθολογική χρήση του πλαστικού, την αποτελεσματική συλλογή του μετά τη χρήση και την καινοτομία αιχμής στις μεθόδους ανακύκλωσης, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Σε περιπτώσεις όπου τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον, ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να εξασφαλίζει την πλήρη βιοαποικοδόμηση. Επιπλέον, είναι σημαντικό τα τοξικά πρόσθετα στα πλαστικά να αντικατασταθούν από ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις», εξηγεί ο Thilo Hofmann.

Ενώ τα βιολογικά υλικά παρουσιάζουν μια δελεαστική εναλλακτική, δεν απουσιάζουν και από εκεί τα προβλήματα. Μια εσπευσμένη στροφή σε τέτοια υλικά, χωρίς επαρκή εξέταση των κύκλων ζωής τους, θα μπορούσε ακούσια να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα οικοσυστήματα και στα δίκτυα παραγωγής τροφίμων.

Τα μέτρα που προτείνονται από τους ερευνητές συνάδουν με παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Πλαστικά (UNEA 5.2). Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών θα ενισχύσει την βιώσιμη χρήση των πλαστικών στη γεωργία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ η πλήρης αντικατάσταση των πλαστικών είναι αδύνατη επί του παρόντος, η συνετή χρήση εναλλακτικών λύσεων με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις φαίνεται να είναι ένας πολλά υποσχόμενος δρόμος προς τα εμπρός. Με τον υποχρεωτικό έλεγχο της χρήσης, την τεχνολογική πρόοδο και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, θα πρέπει να είναι δυνατή η μείωση της εξάρτησης μας από το πλαστικό και τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Με πληροφορίες από eurekalert.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER