Χαλκός: Ο κεντρικός ρόλος του στην παγκόσμια ανάπτυξη και βιωσιμότητα

Χαλκός: Ο κεντρικός ρόλος του στην παγκόσμια ανάπτυξη και βιωσιμότητα

Η παγκόσμια μεταποίηση κινείται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως αποδεικνύεται από το δείκτη Purchasing Managers’ Index (PMI) τον Ιανουάριο 2024, με τα βιομηχανικά μέταλλα και ειδικά τον χαλκό, να βρίσκεται στην ευνοϊκότερη θέση.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο χαλκός ήταν ένα από τα δύο μόνο μέταλλα που τελείωσε το 2023 με θετικό πρόσημο, με το χρυσό να συμπληρώνει αυτή την προνομιακή δυάδα. Οι τιμές του χαλκού, επί του παρόντος, φαίνονται σταθερές στο εύρος των $8.400-$8.600 ανά μετρικό τόνο.

Ορισμένοι ηγέτες του κλάδου αναμένουν υψηλά κέρδη τους επόμενους μήνες. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Ivanhoe Mines, Robert Friedland, έχει προβλέψει μια πιθανή αύξηση των τιμών του χαλκού στα 9.500 $ ανά μετρικό τόνο το 2024. Αυτή η ανοδική τάση υποστηρίζεται από έναν συνδυασμό χαμηλότερων επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος και από την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, στην οποία, όπως σημειώνει ο Friedland, «δεν έχει επιβραδυνθεί η κατανάλωση του μετάλλου, παρά την κλονισμένη αγορά ακινήτων της χώρας». Η Κίνα, στην πραγματικότητα, αγόρασε περισσότερο χαλκό το 2023 από κάθε άλλη χρονιά, εισάγοντας 27,54 εκατ. τόνους.

«Όλοι γνωρίζουν την αδύναμη αγορά ακινήτων στην Κίνα, αλλά η ζήτηση από την αμυντική βιομηχανία, η ζήτηση με σκοπό την εθνική ασφάλεια και η ζήτηση για στρατιωτικούς σκοπούς είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο Friedland.

Το γεγονός αυτό, θεωρητικά, θα αντισταθμίσει -και με το παραπάνω- την υποτονικότητα στη ζήτηση χαλκού από τους Κινέζους κατασκευαστές ακινήτων. Η πρόσφατη κίνηση της Κίνας να χορηγήσει περίπου 140 δισ. δολάρια στην οικονομία της, λειτουργεί ως περαιτέρω καταλύτης, υποσχόμενος να τονώσει τη ζήτηση χαλκού.

Ο χαλκός ως προτιμώμενο μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση

Η γοητεία του χαλκού, ωστόσο, δεν είναι απλώς προϊόν κερδοσκοπίας. Έχει τις ρίζες του στον κρίσιμο ρόλο του μετάλλου στην ενίσχυση της πράσινης μετάβασης. Το 2023, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισέφεραν το τεράστιο ποσό των 1,6 τρισ. δολαρίων στην οικονομία της Κίνας, περισσότερα από κάθε άλλο τομέα, σύμφωνα με έκθεση του Centre for Research on Energy and Clear Air (CREA). Η Κίνα επένδυσε 890 δισ. δολάρια σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας το 2023, ποσό παρόμοιο σε μέγεθος με το ΑΕΠ της Ελβετίας και της Τουρκίας.

Ενώ ο τομέας εξόρυξης συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών συζητήσεων, ο χαλκός εμφανίζεται ως πιο ευνοϊκό στοίχημα για τις παραδοσιακές πράσινες τεχνολογίες μετάβασης, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέταλλο ολοκλήρωσε το 2023 με ελαφρά αύξηση 1,2%, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Καθαρής Ενέργειας S&P βυθίστηκε πάνω από 21%.

Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να κινείται σε μια πιο σταθερή βάση από ό,τι ήταν γενικώς αναμενόμενο. Με τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά, είναι πιθανό να υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περίπου στα μέσα του τρέχοντος έτους. Αυτό το οικονομικό περιβάλλον προμηνύεται ευνοϊκό για βιομηχανίες που εξαρτώνται από το χαλκό, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας και των καταναλωτικών αγαθών.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποίησης

Ο παγκόσμιος μεταποιητικός τομέας παρουσιάζει επίσης σημάδια ανάκαμψης. Ο δείκτης PMI της JPMorgan Global Manufacturing έφτασε στο ουδέτερο όριο των 50,0 τον Ιανουάριο 2024, τερματίζοντας ένα σερί 16 μηνών με τιμές κάτω από αυτό το όριο. Αυτό υποδηλώνει μια σταθεροποίηση της παγκόσμιας παραγωγής, ένα κρίσιμο πεδίο χρήσης του χαλκού.

Οι μεταποιητικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τη χρονιά με ανανεωμένη αισιοδοξία και άνοδο της ζήτησης. Ο δείκτης S&P Global US Manufacturing PMI σκαρφάλωσε στο 50,7 τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτή η θετική μετατόπιση αποδόθηκε στη χαλάρωση του πληθωρισμού και στις πιο ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής και των αμοιβών.

Απεναντίας, ο δείκτης Institute for Supply Management (ISM) Manufacturing PMI έδειξε ότι τα εργοστάσια στις ΗΠΑ εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε κατάσταση συρρίκνωσης, αλλά ελάχιστα. Ο δείκτης Manufacturing PMI κατέγραψε τιμή 49,1 τον Ιανουάριο 2024, από 47,1 τον Δεκέμβριο 2023, σηματοδοτώντας τον 15ο συνεχόμενο μήνα που η τιμή του ήταν κάτω από το όριο του 50,0.

Κάτι παραπάνω από ένα μέταλλο

Η συμβολή της οικονομικής ανθεκτικότητας, της αυξανόμενης ζήτησης από βασικούς τομείς και η αναζωογόνηση της παγκόσμιας μεταποίησης, σηματοδοτούν μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για το χαλκό το 2024. Είναι προφανές ότι το μέταλλο δεν έχει μόνο το ρόλο του υλικού ιστορικής σημασίας, αλλά είναι και βασικό στοιχείο στο δρόμο προς την επόμενη φάση οικονομικής και τεχνολογικής προόδου. Υπό αυτή την έννοια, ο χαλκός δεν είναι απλώς ένα μέταλλο αλλά καταλύτης για μια νέα εποχή παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER