Τι πρέπει να περιμένουμε στις αγορές εμπορευμάτων το 2025;

Τι πρέπει να περιμένουμε στις αγορές εμπορευμάτων το 2025;

Η απάντηση στο ερώτημα του τι πρέπει να περιμένουμε στις αγορές εμπορευμάτων το 2025 δεν είναι εύκολη. Η κυρίαρχη πρόβλεψη χαρακτηρίζει το 2025 ως ασταθές, ίσως το πλέον ασταθές των τελευταίων ετών, προκαλώντας αβεβαιότητα και μερική ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες εμπορικές ροές με την εισαγωγή δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική τροχιά της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και του μεγαλύτερου αγοραστή εμπορευμάτων.

Επιπροσθέτως, το μέλλον της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης έχει γίνει πολύ πιο αβέβαιο λόγω του σκεπτικισμού του Trump για την κλιματική αλλαγή, της αυξανόμενης επιρροής των δεξιών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη και της αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού για το κόστος που μπορεί να αναγκαστεί να επωμιστεί, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από την ενέργεια με βάση τον άνθρακα.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο τα λιγότερο πιθανά σενάρια μετατρέπονται σε πραγματικότητα. 

Σενάριο 1 - Ο Trump είναι πολύ καλύτερος από το αναμενόμενο

Σε αυτό το σενάριο, η απειλή των δασμών είναι αρκετή για να εξαναγκάσει παραχωρήσεις από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, με αποτέλεσμα την εφαρμογή μόνο μερικών μικρών εμπορικών φραγμών. Οι ΗΠΑ παραμένουν το παγκόσμιο οικονομικό ορόσημο και ο υπόλοιπος κόσμος ουσιαστικά τις ακολουθεί.

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική χαλαρώνουν και η Κίνα οδηγεί την οικονομική ανάκαμψη της Ασίας. Με τη σειρά τους, οι τιμές των εμπορευμάτων ωθούνται προς τα πάνω, εκτός από το αργό πετρέλαιο, το οποίο πιθανότατα θα αντιμετώπιζε υπερβολική προσφορά, ειδικά εάν οι παραγωγοί των ΗΠΑ αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, όπως απαιτεί ο Trump.

Μπορεί επίσης να υπάρξει κέρδος από ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, εάν τελικά επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ακόμη κι αν η πρώτη απαιτεί υποχωρήσεις σε ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.

Ο συνδυασμός θα σηματοδοτούσε άνοδο τιμών για τα εμπορεύματα που εξαρτώνται από την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως ο χαλκός, αλλά θα είχε δυνητικά καθοδικές επιπτώσεις για το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εάν επιστρέψουν οι ρωσικές προμήθειες στην παγκόσμια αγορά.

Σενάριο 2 - Ο Trump είναι πολύ χειρότερος από ό,τι πιστεύεται

Σε αυτό το σενάριο, η νέα κυβέρνηση Trump θα υλοποιήσει τις πιο ακραίες απειλές της, θεσπίζοντας δυσθεώρητους εμπορικούς φραγμούς και αποσύροντας, ή υπονομεύοντας, διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και του ΝΑΤΟ.

Εάν συμβεί αυτό, είναι αναμενόμενο ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει, καθώς οι χώρες θα προσπαθούν να αναδιοργανώσουν τις εμπορικές ροές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο πληθωρισμός θα αυξανόταν πιθανώς παγκοσμίως και η νομισματική πολιτική μπορεί να γίνει πιο αυστηρή σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Τα εμπορεύματα που εξαρτώνται από την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, θα αποδυναμωθούν, όπως και το αργό πετρέλαιο και το LNG, καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Μια προεπισκόπηση αυτού του σεναρίου είναι η αντίδραση του χαλκού στη νίκη του Trump στις εκλογές, με τα συμβόλαια στο Λονδίνο να μειώνονται κατά 7,7% την επόμενη εβδομάδα από αυτές. Είναι επίσης πιθανό ότι οι κάτοχοι ομολόγων των ΗΠΑ θα είναι τιμωρητικοί ως απάντηση στις πολιτικές του Trump, ειδικά εάν αυτές συνδυάζουν τεράστιους δασμούς με φορολογικές περικοπές, ένα συνδυασμό που θα αυξήσει το έλλειμμα.

Επίσης, οι αμερικανικές μετοχές μπορεί τελικά να αντιμετωπίσουν πτωτικές τάσεις εάν η Wall Street θεωρήσει ότι οι φορολογικές περικοπές δε θα αντισταθμίσουν την οικονομική ζημιά από τους δασμούς.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Σενάριο 3 - Η Κίνα επιστρέφει δυναμικά

Πολλοί δυτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει την άποψη ότι η Κίνα είναι ο ασθενής της Ασίας, πράγμα που σημαίνει ότι μια ανάκαμψη στην οικονομία της θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το 2024 θα μείνει στη μνήμη όχι ως μια περίοδος παρακμής, αλλά ως η χρονιά που το Πεκίνο ξεκαθάρισε τα προβληματικά τμήματα της οικονομίας του, όπως η κακή οικονομική κατάσταση των κατασκευαστών ακινήτων και των τοπικών κυβερνήσεων.

Αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς το 2025, επιτρέποντας στο Πεκίνο να επικεντρωθεί περισσότερο στην τόνωση του καταναλωτικού κλίματος και των δαπανών.

Εάν η Κίνα είναι επίσης σε θέση να ακολουθήσει με επιτυχία τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης Trump, θα μπορούσε να αλλάξει πορεία για να δεσμευτεί πιο εποικοδομητικά με την Ευρώπη και να οικοδομήσει καλύτερες συνεργασίες με τον παγκόσμιο νότο, βρίσκοντας νέες αγορές για να εκμεταλλευτεί την ηγετική της θέση στις τεχνολογίες και τα προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης.

Μια αναζωογονημένη Κίνα θα ήταν ευλογία για εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το σιδηρομετάλλευμα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο άνθρακας, αλλά ίσως όχι τόσο πολύ για το αργό πετρέλαιο, δεδομένης της συνεχιζόμενης και ταχείας μετάβασης της στην πράσινη ενέργεια και, κυρίως, στην ηλεκτροκίνηση.

Σενάριο 4 - Ο OPEC+ αντιμετωπίζει δυσκολίες

Η αξιοσημείωτη συνοχή του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, της ένωσης που είναι γνωστή ως OPEC+, αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό των αγορών αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο συλλογικός εξαγωγικός οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τις περικοπές στην παραγωγή για να σταθεροποιήσει τις τιμές του αργού σε μια περιοχή γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το επίπεδο μπορεί να μην είναι τόσο υψηλό όσο θα ήθελαν ορισμένα μέλη της ένωσης, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι πιθανότατα θα συνέβαινε χωρίς την πειθαρχία στην παραγωγή.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ασθενική ζήτηση και οι στόχοι της νέας κυβέρνησης Trump να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή των ΗΠΑ, μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ενότητα του OPEC+.

Ορισμένα μέλη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να έχουν την άποψη ότι είναι καλύτερο να παράγονται κέρδη από τα αποθέματα νωρίτερα παρά αργότερα, ειδικά εάν αρχίσουν να πιστεύουν ότι η μετάβαση της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελέσει ένα καθοριστικό παράγοντα ανατροπής της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Σενάριο 5 - Η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται αλλά οι ΗΠΑ μένουν πίσω

Ένας τρόπος με τον οποίο η Κίνα μπορεί να αντιδράσει σε τυχόν εμπορικούς φραγμούς των ΗΠΑ είναι να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι η επέκταση του εμπορίου σε βιομηχανικά αγαθά όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλιακά panel, οι μπαταρίες και οι ανεμογεννήτριες.

Η ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσε να επιταχυνθεί χάρη στα ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους κινεζικά αγαθά, σε συνδυασμό με την προθυμία των αγοραστών, εκτός των ΗΠΑ, να απομακρυνθούν από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το σενάριο, οι ΗΠΑ θα βρεθούν σχετικά απομονωμένες.

Εάν η ενεργειακή μετάβαση επιταχυνθεί, θα είναι θετική για το χαλκό, το λίθιο και μια σειρά από δευτερεύοντα μέταλλα. Ο άργυρος μπορεί επίσης να επωφεληθεί, δεδομένης της χρήσης του στην κατασκευή ηλιακών panel.

Συνολικά, το πρώτο μέρος του 2025 είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από μια περίοδο αβεβαιότητας, ακολουθούμενη από την προσαρμογή των αγορών σε όποιες νέες πραγματικότητες προκύψουν. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η αρχική αστάθεια των τιμών και του όγκου δε διαρκεί και οι αγορές εμπορευμάτων είναι εξαιρετικά ικανές στο να προσαρμόζονται.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER