Στρατηγική συνεργασία της Αυστραλίας με τη Γερμανία για σπάνιες γαίες

Στρατηγική συνεργασία της Αυστραλίας με τη Γερμανία για σπάνιες γαίες

Η Γερμανία και η Αυστραλία οικοδομούν μια στρατηγική συνεργασία στο μέτωπο εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών. Το σχήμα χρηματοδότησης και οι συμφωνίες προαγοράς θα αποτελέσουν τα κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία της προσπάθειας.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Οι προμήθειες πρώτων υλών είναι το βασικό σημείο προβληματισμού για τα κράτη που διαθέτουν βιομηχανική παραγωγή. Ορισμένα βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο αναζήτησης αξιόπιστων πηγών προμήθειας, αλλά τα περισσότερα είτε έχουν θεσπίσει ή αξιολογούν μια βιώσιμη στρατηγική προμήθειας ειδικά για τα κρίσιμα ορυκτά, η οποία ξεκινά με έναν κατάλογο κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών ζωτικής σημασίας για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Η ασφάλεια του εφοδιασμού συχνά εξασφαλίζεται με τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ορυκτών πρώτων υλών, ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων. Επιπλέον, τα πραγματικά επίπεδα ασφαλείας βελτιώνονται περαιτέρω με τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος ορυκτών σε συνδυασμό με την επακόλουθη λήψη του προκύπτοντος προϊόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την αυστραλιανή εταιρεία Arafura Resources και άλλες οντότητες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του έργου εξόρυξης σπάνιων γαιών Nolans στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει προμήθειες σπάνιων γαιών για τη γερμανική βιομηχανία μόλις το έργο ξεκινήσει και λειτουργεί.

Στα τέλη του 2022, ο γερμανικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων (ECA) Euler Hermes παρείχε «μη συσχετιζόμενο» δάνειο στην εμπορική εταιρεία Trafigura για την προμήθεια απροσδιόριστων κρίσιμων ορυκτών και υγροποιημένου φυσικού αερίου στη γερμανική βιομηχανία. Σημειώνεται ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αυστραλία – είναι απλώς σχετικό λόγω της αύξησης της χρήσης του σχήματος ECA με αυτόν τον μη συσχετιζόμενο τρόπο («μη συσχετιζόμενο» σημαίνει ότι δε συνδέεται με μια πραγματική γερμανική εξαγωγή).

Στην περίπτωση του έργου Nolans της Arafura, ο Euler Hermes της Γερμανίας συμφώνησε στα τέλη Μαρτίου του 2023 να παράσχει στην Arafura Rare Earths μια «επί της αρχής μη δεσμευτική επιστολή υποστήριξης για μια μη συσχετιζόμενη εγγύηση δανείου» ύψους έως και 600 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, αλλά προϋποθέτει ότι διάφορα άλλα κριτήρια και στάδια χρηματοδότησης πρέπει πρώτα να πληρούνται από την εταιρεία, προτού η εγγύηση των 600 εκατομμυρίων δολαρίων γίνει πραγματικά δεσμευτική. Αυτή είναι μια αρκετά φυσιολογική διαδικασία για ένα έργο όπως ένα κοίτασμα εξόρυξης στα αρχικά του στάδια.

Η Arafura ανέφερε ότι εάν εγκριθεί το δάνειο, η εγγύηση θα δωθεί με την προϋπόθεση ότι η Arafura θα συνάψει αποκλειστικές συμφωνίες προαγοράς των σπάνιων γαιών με εταιρείες με έδρα τη Γερμανία και ότι οι αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων νεοδυμίου και πρασεοδύμιου (Nd, Pr), στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε μόνιμους μαγνήτες, θα υποβληθούν σε επεξεργασία στη Γερμανία για την παραγωγή τελικών προϊόντων, όπως μόνιμοι μαγνήτες και κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων. Οποιοδήποτε τελικό ποσό εγγύησης θα καθοριστεί σε σχέση με τον όγκο των πρώτων υλών που θα έχουν υποστεί επεξεργασία στη Γερμανία, τις δομές απορρόφησης των πρώτων υλών από γερμανικές εταιρείες και τις συνθήκες της αγοράς νεοδυμίου και πρασεοδυμίου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Συμφωνίες προαγοράς

Όπως πάντα, ένα άλλο βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του έργου είναι η εξασφάλιση συμφωνιών προαγοράς. Στις αρχές Απριλίου 2023, η Arafura Rare Earths υπέγραψε συμφωνία απορρόφησης για τα παραγόμενα οξείδια σπάνιων γαιών από το έργο Nolans με τον κατασκευαστή ανεμογεννητριών της Γερμανίας Siemens Gamesa Renewable Energy.

Η συμφωνία αφορά σε μια περίοδο πέντε ετών η οποία μπορεί να παραταθεί με κοινή συμφωνία των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens θα προμηθευτεί 200 ​​τόνους οξειδίου NdPr το 2026, αυξάνοντας την ποσότητα σε 360 τόνους το 2027 και σε 400 τόνους για τα επόμενα τρία χρόνια από το 2028. Η Siemens σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το παραγόμενο οξείδιο νεοδυμίου-πρασεοδυμίου για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών που χρησιμοποιούνται σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, οι οποίες συναρμολογούνται στις εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Cuxhaven στη Γερμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Arafura, Gavin Lockyer, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη συμφωνία μας. Η Siemens Gamesa είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο και αυτή η συμφωνία συμπληρώνει τη στρατηγική μας για τη διαφοροποίηση του πελατολογίου μας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης».

Η Arafura έχει ήδη μια δεσμευτική συμφωνία προμήθειας με τους κατασκευαστές ηλεκτροκινητήρων της Νότιας Κορέας Hyundai Motor και τη μονάδα της Kia Corporation. Σύμφωνα με μια δεσμευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2022, η Arafura θα προμηθεύει ποσότητες NdPr - βάσει συμβάσεων - για επτά χρόνια. Οι ποσότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 1.500 τόνους ετησίως από το τέταρτο έτος. 

Όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Αυστραλίας, στις αρχές Απριλίου 2023 οι δύο χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση πρόθεσης να προχωρήσουν σε μια νέα μελέτη, βοηθώντας στη δημιουργία νέων ευκαιριών για έργα ζωτικής σημασίας ορυκτών για την επίτευξη στόχων για το κλίμα και την ενέργεια. Η κοινή μελέτη θα βοηθήσει την Αυστραλία να αναπτύξει τις βιομηχανίες της γύρω από τα κρίσιμα ορυκτά, όπως η εξόρυξη, η επεξεργασία και η ανακύκλωση, ενώ θα βοηθήσει τη Γερμανία να εξασφαλίσει αξιόπιστες προμήθειες κρίσιμων ορυκτών για να υποστηρίξει τις δικές της βιομηχανίες παραγωγής και ανακύκλωσης.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας, Madeleine King, δήλωσε: «Τόσο η Αυστραλία όσο και η Γερμανία αναγνωρίζουν τη σημαντική ευκαιρία που έχουμε να δημιουργήσουμε διαφοροποιημένες, ανθεκτικές και βιώσιμες αλυσίδες αξίας κρίσιμων ορυκτών. Και οι δύο χώρες έχουν συμπληρωματικές κλιματικές, ενεργειακές και στρατηγικές φιλοδοξίες. Η δήλωση πρόθεσης με τη Γερμανία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποια ορυκτά κρίσιμης σημασίας είναι τα πιο σημαντικά για την υποστήριξη των γερμανικών βιομηχανιών και πώς η Αυστραλία μπορεί να είναι ο προτιμώμενος εταίρος για την κάλυψη αυτών των αναγκών».

Τον Μάρτιο του 2022, επί θητείας της προηγούμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Keith Pitt, τότε υπουργός Πόρων και Υδάτων, σχολίασε: «Η Αυστραλία έχει την τύχη να διαθέτει εξαιρετικά αποθέματα σε κρίσιμα ορυκτά που βρίσκονται πλέον σε μεγάλη ζήτηση. Παράγουμε περίπου το μισό λίθιο στον κόσμο, είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών. Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση για να μετατρέψει την Αυστραλία σε μια παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή κρίσιμων ορυκτών, αξιοποιώντας τη δύναμη του παγκοσμίως κορυφαίου τομέα παραγωγής φυσικών πόρων που διαθέτουμε, την τεχνογνωσία στη μεταποίηση και το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης».

Με πληροφορίες από tfxnews.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER