Προετοιμάζοντας το μέλλον του κασσιτέρου στη Βολιβία

Προετοιμάζοντας το μέλλον του κασσιτέρου στη Βολιβία

Ο κασσίτερος είναι ένα κρίσιμο μέταλλο στην προσπάθεια για καινοτομία είτε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή σε άλλες τεχνολογίες. Η Eloro Resources επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός κοιτάσματος παγκόσμιας σημασίας στη Βολιβία για την κάλυψη των μελλοντικών εφοδιαστικών αναγκών σε κασσίτερο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σήμερα, στην περιοχή της Iska Iska στη Βολιβία είναι διάσπαρτα γεωτρύπανα και εξοπλισμός μεταλλευτικής έρευνας, χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης προσπάθειας ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Πριν η ομάδα διαχείρισης της Eloro Resources Ltd.  πατήσει το πόδι της στην περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2020, η περιοχή της Iska Iska δεν είχε ποτέ μελετηθεί με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών εξερεύνησης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η τοποθεσία βρίσκεται στην πολύ παραγωγική περιοχή Potosi της Βολιβίας, που περιβάλλεται από υποδομές και πολλές επιχειρήσεις εξόρυξης παγκόσμιας κλάσης.

Το κοίτασμα στην Iska Iska μπορεί να συγκριθεί με το Cerro Rico De Potosi, το μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου στον κόσμο που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα. Τα δύο κοιτάσματα μοιράζονται ομοιότητες όσον αφορά την ηλικία, την κλίμακα και τη σύνθεση ορυκτών, καθώς είναι και τα δύο πολυμεταλλικά με μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο και κασσίτερο.

Άποψη της Iska Caldera στη Βολιβία με πιθανά σημεία εξόρυξης μεταλλεύματος κασσιτέρου

Η ανάγκη τεχνολογικής ανάπτυξης οδηγεί στην παραγωγή κασσιτέρου

Ο κασσίτερος είναι ένα κρίσιμο μέταλλο στον τομέα της τεχνολογίας. Η ηλεκτρική και ηλεκτρονική βιομηχανία καταναλώνει το 50% περίπου της τελικής ζήτησης κασσιτέρου ο οποίος χρησιμοποιείται σε συγκολλήσεις. Αυτό καθιστά τον κασσίτερο ζωτικό στοιχείο, όχι μόνο για την παγκόσμια μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – είτε πρόκειται για ηλεκτρικά οχήματα (EVs), μπαταρίες ή φωτοβολταϊκά – αλλά και για τη διαρκώς διευρυνόμενη ανάπτυξη των ημιαγωγών και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).

Αυτό το γεγονός ήταν ιδιαίτερα εμφανές στη μελέτη που διεξήχθη από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) και τη Rio Tinto το 2018, όπου ο κασσίτερος αναγνωρίστηκε ως το μέταλλο που η ζήτησή του επηρεάστηκε περισσότερο από τις νέες τεχνολογίες. Αυτή η τάση δεν έχει σταματήσει, καθώς η International Tin Association σημειώνει ότι δημοσιεύονται σχεδόν 400 επιστημονικές μελέτες κάθε μήνα σχετικά με τις πιθανές χρήσεις του κασσίτερου.

Κάθε ηλεκτρονική συσκευή στον πλανήτη απαιτεί κάποια ποσότητα κασσίτερου. Ένα ηλεκτρικό όχημα απαιτεί περίπου διπλάσια ποσότητα κασσιτέρου από ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και κάθε γιγαβάτ χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας, απαιτεί οκτώ τόνους κασσιτέρου.

Η επίδραση των νέων τεχνολογίων στην κατανάλωση των μετάλλων

Πιθανή υποκατάσταση του κασσιτέρου θα μπορούσε να επιτευχθεί θεωρητικά, είτε από άλλα μέταλλα ή μέσω χημικών δεσμών στους ημιαγωγούς. Ωστόσο, δεδομένης της αφθονίας και της αποτελεσματικότητας του κασσιτέρου, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα υποκατάστατο που να είναι πιο οικονομικό. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από αυτό ενός smartphone. Ανάλογα με τη συσκευή, το κόστος του κασσιτέρου ανά συσκευή είναι πολύ κάτω από 1$, καθιστώντας την υποκατάστασή του με άλλο μέταλλο μη πρακτική.

Η αύξηση της προσφοράς ήταν επίσης μια πρόκληση. Μόνο ένα νέο, μεγάλης κλίμακας ορυχείο, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Τα περισσότερα υπάρχοντα ορυχεία πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, έχοντας αποτύχει να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υπάρξει έλλειμμα εφοδιασμού κασσιτέρου στο άμεσο μέλλον.

Εξόρυξη κασσιτέρου στη Βολιβία

Υπάρχει μια πλούσια ιστορία εξόρυξης μετάλλων στη Βολιβία που χρονολογείται από το 1500. Η εξόρυξη αργύρου της αποικιακής εποχής, ιδιαίτερα στο Potosi, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Αιώνες αργότερα, στο απόγειό τους, οι Βολιβιανοί βαρόνοι κασσιτέρου, λειτουργώντας ως καρτέλ, ήλεγχαν πάνω από το 30% της παγκόσμιας προσφοράς και ήταν αναμφισβήτητα μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μέχρι την επανάσταση του 1952. Η εξόρυξη αργύρου και κασσιτέρου ήταν πάντα αναπόσπαστο στοιχείο του παραγωγικού τομέα της Βολιβίας και σημαντικότερος παράγοντας για την οικονομία της Βολιβίας, με ποσοστό 30%.

Η περιορισμένη εξερεύνηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Evo Morales, έδωσε τώρα σε εταιρείες εξόρυξης που βρίσκονται στη Βολιβία, συμπεριλαμβανομένης της Eloro, την ευκαιρία να βρουν και να αναπτύξουν εκμεταλλεύσεις υψηλότατης ποιότητας, καθώς το δυναμικό εξερεύνησης είναι τεράστιο.

Οι νόμοι εξόρυξης της Βολιβίας είναι απλοί (απλή φορολογική δομή, χωρίς ελέγχους προέλευσης των κεφαλαίων που επενδύονται). Παρά τα πιο επιθετικά σοσιαλιστικά κινήματα σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, η Βολιβία αναζητά ενεργά διεθνείς εταιρείες εξόρυξης για να συνεργαστεί και να επενδύσουν στη χώρα.

Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον για την εξόρυξη, επέτρεψε στην Eloro Resources να προβεί στην απόκτηση δικαιώματος αγοράς για την εξαιρετικής προοπτικής έκταση των 9 km2 στην Iska Iska από έναν ιδιώτη ιδιοκτήτη γης. Η συμφωνία ήταν πολύ επιτυχημένη μέχρι σήμερα, με πάνω από 60.000 μέτρα μήκος γεωτρήσεων σε 65 γεωτρήσεις, χωρίς προβλήματα. Ολόκληρο το προσωπικό του έργου προέρχεται από τη Βολιβία και το 90% του προϋπολογισμού για την εξερεύνηση, δαπανάται εντός της Βολιβίας.

Χάρτης της Βολιβίας με αποτύπωση της περιοχής Iska Iska

Η ευκαιρία

Σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, η ομάδα διαχείρισης της Eloro έχει αναλάβει την εξερεύνηση σε μία έκταση, στην οποία δεν έχει γίνει ποτέ γεώτρηση και βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού του αν αυτή η έκταση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολυμεταλλικό ορυχείο παγκόσμιας κλάσης.

Ιστορικά, η έκταση έχει εξερευνηθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια και θεωρήθηκε άγονη. Το βουνό έχει ένα κάλυμμα οξειδίου που βρίσκεται στην κορυφή του κοιτάσματος που έχει εκπλυθεί πλήρως. Στην κορυφή του βουνού, αυτό το κάλυμμα έχει βάθος περίπου 100 μέτρα, αλλά το βάθος του μειώνεται δραματικά όσο κινούμαστε προς τις πλαγιές. Η ανάπτυξη μικρών εξερευνητικών γεωτρήσεων στην επιφάνεια του βουνού, επέτρεψε για πρώτη φορά να γίνουν υπόγειες διερευνητικές γεωτρήσεις, κάτω από αυτό το κάλυμμα οξειδίου και να εκτιμηθεί το πιθανό δυναμικό της εκμετάλλευσης.

Μοντέλο αντίστροφης μαγνητικής επιδεκτικότητας για το κοίτασμα στην Iska Iska

Τεχνικά, το κοίτασμα στην Iska Iska είναι ένα σημαντικό πολυμεταλλικό πορφυρικό-επιθερμικό σύμπλεγμα αργύρου-κασσιτέρου που σχετίζεται με μια καλντέρα που κατέρρευσε και αναγεννήθηκε κατά το Μειόκαινο, εγκιβωτισμένο σε βράχους της Ορδοβίκιας περιόδου που περιέχουν διαφόρους τύπους πετρωμάτων και ο σχηματισμός του μεταλλεύματος δύναται να πραγματοποιηθεί σε όλους αυτούς τους τύπους.

Η ομάδα των γεωλόγων της Eloro χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα διαθέσιμα εργαλεία με κυριότερο το μοντέλο αντίστροφης μαγνητικής επιδεκτικότητας. Τα μαγνητικά μοντέλα και τα μοντέλα φόρτισης/αγωγιμότητας έχουν αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την περιγραφή πολύ πιθανών στόχων γεώτρησης. Έρευνες σε βάθος 1.000 μέτρων δείχνουν ότι η αγωγιμότητα αυξάνεται με το βάθος, υποδεικνύοντας ότι η πιθανή ζώνη τροφοδοσίας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σημαντική. Υποδηλώνει επίσης την πιθανότητα για την ύπαρξη μιας σημαντικής εναπόθεσης πορφυρικού κασσιτέρου σε βάθος.

Το έργο στην Iska Iska είναι τεράστιο και αφορά σε πολλά μέταλλα, με κύρια τον κασσίτερο και τον άργυρο, τα οποία είναι το κλειδί για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται στην σύγχρονη εποχή.

Με πληροφορίες από InnovationNewsNetwork.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER