Η ασθενής ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο έχει ωθήσει τις τιμές του ψευδαργύρου σε επίπεδα που αφήνουν ορισμένες εξορυκτικές εταιρείες που λειτουργούν ορυχεία ψευδαργύρου με μικρό ή καθόλου κέρδος.
Διατήρηση των τιμών για μία παρατεταμένη περίοδο κάτω από το όριο των 2.400 δολαρίων / μετρικό τόνο είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.
Ο ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του χάλυβα, άγγιξε στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου τα 2.215 δολάρια ανά τόνο στις 25 Μαΐου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Έκτοτε, η τιμή του έχει ανέλθει περίπου στα 2.400 δολάρια, εν μέρει λόγω της απόφασης της σουηδικής εταιρείας Boliden να θέσει υπό αναστολή το ορυχείο Tara στην Ιρλανδία, το οποίο παρουσιάζει αρνητικές ταμειακές ροές.
«Αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα 2.400 δολάρια ο τόνος για μια σταθερή περίοδο, τότε θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες εκμεταλλεύσεις να τίθενται σε αναστολή λειτουργίας», δήλωσε η αναλύτρια της Macquarie, Alice Fox.
Η αναστολή λειτουργίας του ορυχείου Tara, του μεγαλύτερου ορυχείου ψευδαργύρου της Ευρώπης, από μόνη της δεν θα επηρεάσει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για επεξεργασμένο ψευδάργυρο, καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα συμπυκνώματος που έχει απομείνει από πέρυσι, αναφέρουν οι αναλυτές.
Οι αναλυτές της συμβουλευτικής CRU αναμένουν ότι η αναστολή λειτουργίας του ορυχείου Tara θα διαρκέσει τρεις μήνες. Η CRU εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν επί του παρόντος 22 ορυχεία ψευδαργύρου εκτός Κίνας - συμπεριλαμβανομένου του Tara - με λειτουργικά κόστη υψηλότερα από 2.400 $ ανά τόνο.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης ψευδαργύρου στον κόσμο.
«Αναμένουμε ότι η τιμή του ψευδαργύρου θα ανέλθει κατά μέσο στα επίπεδα των 2.750 δολαρίων ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο, πριν υποχωρήσει ξανά το τέταρτο τρίμηνο, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ορυχείων», δήλωσε η CRU.
Ο ψευδάργυρος υποφέρει από αδύναμη ζήτηση λόγω του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 55% της ζήτησης ψευδάργυρου, ένα φαινόμενο που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ευρώπη.
Η International Lead and Zinc Study Group εκτιμά το πλεόνασμα στην αγορά ψευδαργύρου σε 137.000 μετρικούς τόνους για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Στην Κίνα, όπου η CRU αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2023, οι εισαγωγές επεξεργασμένου ψευδαργύρου και συμπυκνωμάτων ψευδάργυρου τον Μάιο παρουσίασαν σταθερή αύξηση σε επίπεδο έτους.
Ωστόσο, ο ρυθμός νέων κατασκευών στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή βιομηχανικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος στον κόσμο, εξακολουθεί να υποχωρεί.
Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη των τιμών οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα ψευδαργύρου σε αποθήκες που παρακολουθούνται από το Shanghai Futures Exchange, αν και τα αποθέματα σε εγκεκριμένες αποθήκες του London Metals Exchange, που βρίσκονται κυρίως στην Ασία, εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλά.
Με πληροφορίες από reuters.com