Οι ΗΠΑ προσθέτουν το χαλκό στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών

Οι ΗΠΑ προσθέτουν το χαλκό στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) πρόσθεσε επίσημα το χαλκό στον κατάλογο με τις κρίσιμες πρώτες ύλες στις αρχές Αυγούστου 2023, σε μια ιστορική κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη σημασία των τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Στην οριστικοποιημένη έκδοση της έκθεσης Critical Materials Assessment, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τον χαλκό ως κρίσιμη πρώτη ύλη, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΕ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Κίνας και του Καναδά.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η συγκεκριμένη έκθεση για την αξιολόγηση μίας πρώτης ύλης ως κρίσιμη, αξιολογεί τις πρώτες ύλες με βάση το εάν «έχουν ουσιαστικό ρόλο» στην παραγωγή τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης και όλα εκείνα τα ορυκτά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη αβεβαιότητα όσον αφορά στα μελλοντικά επίπεδα επάρκειάς τους.

Ο κατάλογος των κρίσιμων πρώτων υλών καθιστά τις περιλαμβανόμενες πρώτες ύλες κατάλληλες για κρατικές επιδοτήσεις βάσει του ομοσπονδιακού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Ο τελικός κατάλογος περιλαμβάνει το αλουμίνιο, το κοβάλτιο, το χαλκό, το δυσπρόσιο, το χάλυβα ηλεκτρικών εφαρμογών, το φθόριο, το γάλλιο, το ιρίδιο, το λίθιο, το μαγνήσιο, τον φυσικό γραφίτη, το νεοδύμιο, το νικέλιο, το λευκόχρυσο, το πρασεοδύμιο, το τέρβιο, το πυρίτιο και το καρβίδιο του πυριτίου.

Ο Alejandro Moreno, Αναπληρωτής Γραμματέας για το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε: «Καθώς το έθνος μας συνεχίζει τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας, είναι ευθύνη μας να προστατέψουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο υποσχόμενων τεχνολογιών παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και τελικής χρήσης καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών, των ηλεκτρονικών, του φωτισμού και των ηλεκτρικών οχημάτων. Σε τελική ανάλυση, ο καθορισμός και ο μετριασμός της κρισιμότητας των πρώτων υλών στο παρόν, θα διασφαλίσει ένα μέλλον καθαρής ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Τον Μάρτιο 2023, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) απέρριψε ένα αμφιλεγόμενο αίτημα για την προσθήκη του χαλκού στον επίσημο δικό της κατάλογο κρίσιμων πρώτων υλών. Το αίτημα υποβλήθηκε από την Copper Development Association (CDA) λόγω «σημαντικού κινδύνου σχετιζόμενου με τον εφοδιασμό».

Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της CDA, Andrew Kireta, δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν «σύμφωνη με το πνεύμα ή το γράμμα του νόμου». Αρκετές μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, χαλκού συμπεριλαμβανομένων της Rio Tinto, της BHP και της Freeport-McMoRan, είναι μέλη της CDA.

Η πρόσφατη αξιολόγηση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, παρέχει έναν ενημερωμένο κατάλογο, ο οποίος συμπληρώνει προηγούμενες εκθέσεις στρατηγικής κρίσιμων πρώτων υλών, η πρώτη από τις οποίες κυκλοφόρησε το 2010. Χρησιμεύει ως διακριτή, συμπληρωματική ανάλυση σε άλλες αξιολογήσεις κρισιμότητας που διεξήχθησαν για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως αυτή του USGS.

Με πληροφορίες από mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER