Ο χαλκός αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα μεταξύ των βασικών μετάλλων το 2024

Ο χαλκός αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα μεταξύ των βασικών μετάλλων το 2024

Στο συμπέρασμα ότι ο χαλκός θα αποτελέσει το κορυφαίο στοίχημα μεταξύ των βασικών μετάλλων κατά το έτος 2024, κατέληξαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση του London Metal Exchange (LME) στις 9 Οκτωβρίου 2023.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο χαλκός συγκέντρωσε το 53% των ψήφων σε μια άτυπη δημοσκόπηση στην εκδήλωση του LME, σχετικά με το ποιο βασικό μέταλλο είναι πιθανό να έχει τη μεγαλύτερη ανοδική δυναμική το 2024, αφού μια σειρά αναλυτών παρουσίασαν τις υποθέσεις τους για καθένα από τα έξι βασικά μέταλλα που διαπραγματεύονται στο LME συν το χάλυβα. Ο κασσίτερος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 23%, με τα άλλα μέταλλα να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 9%.

Ο αναλυτής Max Layton της Citibank δήλωσε ότι είναι μάλλον απαισιόδοξος σε σχέση τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του χαλκού, αλλά θεωρεί ότι όταν οι ανησυχίες για τη μακροοικονομική ανάπτυξη εξασθενήσουν, η τιμή του είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθεί. Η τιμή του χαλκού στο LME θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 12.000 έως 15.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2025, είπε ο Layton, από τα περίπου 8.100 δολάρια που είναι τα τωρινά επίπεδα, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση που δεν διαφαίνεται πιθανό να καλυφθεί από την επέκταση της παραγωγής μέσω νέων εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων χαλκού.

Το αλουμίνιο, το οποίο συγκέντρωσε μόνο το 5% των ψήφων, έχει πτωτικές προοπτικές λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην παραγωγή, ειδικά του ανακυκλωμένου υλικού στην Κίνα, δήλωσε ο Jorge Vazquez της εταιρείας συμβούλων Harbour Aluminium. «Η προσφορά ανθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ένας περαιτέρω πτωτικός παράγοντας είναι ότι η υπάρχουν σημαντικά αποθέματα επί του παρόντος.

Η Harbor Aluminium αναμένει αύξηση της προσφοράς αλουμινίου κατά 6,9 εκατ. μετρικούς τόνους το επόμενο έτος και 7,2 εκατ. το 2025, εκ των οποίων το 79% κάθε χρόνο θα είναι δευτερογενές ή ανακυκλωμένο μέταλλο, εξηγεί ο Vazquez. Η παγκόσμια παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου αναμένεται να είναι περίπου 70 εκατ. τόνοι το 2023.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER