Νέα αντιβιοτικά με βάση το χρυσό

Νέα αντιβιοτικά με βάση το χρυσό

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις αρχές Απριλίου 2023 στο συνέδριο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases στην Κοπεγχάγη, εντόπισε 19 σύμπλοκες ενώσεις με βάση το χρυσό που αντιμετωπίζουν επιτυχώς βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές που παρουσίασαν τη μελέτη, όλες οι ενώσεις του χρυσού που εξετάστηκαν ήταν αποτελεσματικές έναντι τουλάχιστον ενός δύσκολα αντιμετωπίσιμου βακτηρίου και μερικές από αυτές ήταν αποτελεσματικές έναντι πολλών, άρα τα φάρμακα με βάση το χρυσό έχουν μεγάλες δυνατότητες ως νέα αντιβιοτικά.

Σε δήλωση τους στα μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη σημείωσαν ότι οι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια έως το 2050 εάν δε ληφθούν κατάλληλα μέτρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει την αντίσταση στα αντιβιοτικά ως από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Από τη μεριά του ο χρυσός είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθιστώντας τις ενώσεις του χρυσού μια εξαιρετικά συναρπαστική νέα προσέγγιση στα αντιβιοτικά.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Δεκαεννέα σύμπλοκα του χρυσού

Τα 19 σύμπλοκα του χρυσού που μελετήθηκαν από τη Sara M. Soto González και τους συνεργάτες της στο Barcelona Institute for Global Health, ανήκουν στην ίδια οικογένεια ενώσεων, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές δομές και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές έναντι μιας σειράς δειγμάτων βακτηρίων, ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα, που λήφθησαν από άρρωστους ασθενείς.

Τα έξι βακτήρια που μελετήθηκαν ήταν (1) Staphylococcus aureus ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη (Methicillin Resistant Staphylococcus aureus, MRSA) που προκαλεί κυρίως δερματικές λοιμώξεις, (2) Staphylococcus epidermidis που προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού, (3) Pseudomonas aeruginosa που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, (4) Stenotrophomonas maltophiliap. και (5) Acinetobacter baumannii που προκαλούν κυρίως λοιμώξεις του αίματος και (6) Escherichia coli (λοιμώξεις αίματος, ουροποιητικού συστήματος και αναπνευστικού).

Όλα τα στελέχη που μελετήθηκαν ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τέσσερα από αυτά, το S. aureus, το P. aeruginosa, το A. baumannii και το E. coli περιλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ ως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «παθογόνα προτεραιότητας», πράγμα που σημαίνει ότι συγκαταλέγονται στα βακτήρια που κρίνεται ότι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το πολυανθεκτικό S. maltophilia εντοπίζεται όλο και περισσότερο στους πνεύμονες ατόμων με κυστική ίνωση.

Οι δοκιμές της ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι το 84% των ενώσεων χρυσού ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές κατά του MRSA και του S. epidermis. Επίσης άλλα 16 μεταλλοαντιβιοτικά με βάση το χρυσό ήταν αποτελεσματικά έναντι των άλλων βακτηρίων, τα οποία είναι όλα αρνητικά κατά Gram. Τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν μεγαλύτερη ενσωματωμένη αντοχή στα αντιβιοτικά και η ανάγκη για νέες θεραπείες είναι ιδιαίτερα επιτακτική.

Τα αντιβιοτικά με βάση το χρυσό χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών για να σκοτώσουν τα βακτήρια: περιορίζουν τη δράση των ενζύμων, διαταράσσουν τη λειτουργία της βακτηριακής μεμβράνης και καταστρέφουν το DNA. Αυτός ο πολυτροπικός μηχανισμός ουσιαστικά αποτρέπει την ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής.

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να βλέπουμε ότι ορισμένα από τα σύμπλοκα χρυσού ήταν αποτελεσματικά κατά του MRSA και του πολυανθεκτικού A. baumannii, καθώς αυτά τα βακτήρια είναι δύο απο τις βασικές αιτίες νοσοκομειακών λοιμώξεων», εξήγησε η Soto González. «Το είδος των συμπλόκων χρυσού που μελετήσαμε, γνωστά ως σύμπλοκα χρυσού (III), είναι σχετικά απλά και φθηνά στην παραγωγή τους. Μπορούν επίσης να τροποποιηθούν εύκολα και έτσι παρέχουν ένα τεράστιο πεδίο έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων».

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Γένους Θηλυκού
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER