LME: Το ρώσικο αλουμίνιο και οι ευρωπαϊκές εισαγωγές

LME: Το ρώσικο αλουμίνιο και οι ευρωπαϊκές εισαγωγές

Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και στη φυσική αγορά δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ως προς το ρόλο και τη σημαντικότητα του LME ως ένα benchmark συμβόλαιο για την τιμή αλουμινίου.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το LME θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το αλουμίνιο ώστε το ίδιο να ανακτήσει την αξιοπιστία του και το μέταλλο να αποκτήσει σωστό συσχετισμό ανάμεσα στη χρηματιστηριακή τιμή και την τιμή στη φυσική αγορά.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι το κανάλι προμήθειας αλουμινίου από τη Ρωσία πρέπει να παραμείνει ανοιχτό εφόσον στην ΕΕ η παραγωγική δυναμικότητα πρωτόχυτου αλουμινίου βαίνει μειούμενη και η προμηθευτική αλυσίδα αντιμετωπίζει προβλήματα (Παναμάς, Κόκκινη Θάλασσα). Σύμφωνα με πηγές από την ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία αλουμινίου, ένα πολύ μεγάλο μέρος της προμήθειας αλουμινίου αφορά σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και κραμάτων από τη Ρωσία, για να επιτευχθούν οι παραγωγικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι τα δύο βασικά κανάλια εισαγωγής μετάλλων στη Γηραιά Ήπειρο είναι η Βαλτική/Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία και η διώρυγα του Σουέζ όσον αφορά στις εισαγωγές από Μέση Ανατολή, Ινδία και Ασία.

Οι παραπάνω φωνές, επιπρόσθετα, τονίζουν ότι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ, όσον αφορά στην απανθρακοποίηση της Ευρώπης, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν η πρόσβαση σε αλουμίνιο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα γίνει ακόμη δυσκολότερη μέσα από την απαγόρευση του ρωσικού αλουμινίου. Και παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο στο σκεπτικό με το οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα, καθώς το 90% των αποθηκών του LME περιέχει ρωσικό αλουμίνιο, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δε δύναται να λάβει απόφαση που να τους ικανοποιήσει όλους.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Τρέχουσα κατάσταση

Στην πραγματικότητα το LME δεν ήταν ακριβώς ανενεργό όλο αυτό το διάστημα. Το Χρηματιστήριο αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αλουμίνιο μετά από ένα έγγραφο συζήτησης που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2022 ενώ τον Απρίλιο του 2022 είχε αναστείλει την τοποθέτηση ρωσικού αλουμινίου, μεταξύ άλλων μετάλλων, σε αποθήκες του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Φεβρουάριος του 2023 έφερε νέες εξελίξεις σε σχέση με την αποθήκευση πρωτογενούς αλουμινίου, χαλκού, μολύβδου, νικελίου ή κράματος αλουμινίου από τη Ρωσία σε αποθήκες LME στις ΗΠΑ.

Το LME εξέδωσε επίσης νέες οδηγίες σχετικά με την εμπορία ρωσικού αλουμινίου από φυσικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στο χρηματιστήριο το Δεκέμβριο 2023. Όλα τα παραπάνω μέτρα λήφθηκαν μετά από αποφάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο της οποίας εμπίπτει το LME, παράλληλα με διάφορες ενέργειες που αφορούν τους δασμούς από τις ΗΠΑ, στο νόμισμα των οποίων τιμολογούνται τα συμβόλαια του LME.

Τι έπεται;

Το LME είναι πολύ απίθανο να ενεργήσει μονομερώς και να επιβάλει νέους περιορισμούς στο ρωσικό αλουμίνιο χωρίς περαιτέρω ενέργειες από καμία από τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Βασική μέριμνα του LME είναι η διασφάλιση της παραδοσιμότητας του μετάλλου στο σύστημα του, και αυτό σίγουρα περιλαμβάνει την ανάγκη ύπαρξης επαρκούς ποσότητας ρωσικού αλουμινίου στις αποθήκες του. Όπως και οι ΗΠΑ το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναγνωρίσει ότι οι άδειες ελεύθερου εμπορίου επιτρέπουν στο παγκόσμιο εμπόριο αλουμινίου να συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω διακοπή.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ΕΕ για να δουν τι, αν μη τι άλλο, μπορεί να διαπραγματευτεί και πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι κυρώσεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέρος της ΕΕ και επομένως δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία των νόμων του. Έτσι, ακόμη και αν η ΕΕ επρόκειτο να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αλουμίνιο και να αρνηθεί να εκδώσει άδειες εμπορίου, η απαγόρευση δε θα ήταν δεσμευτική για το LME.

Αυτό το σενάριο δεν είναι απαραίτητα στο τραπέζι, αλλά θα έθετε κάτι σαν δίλημμα για το LME και ίσως κάποια πίεση. Δύο χρόνια σχεδόν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μόλις έναν μήνα μακριά, ίσως δημιουργείται μια δυναμική για νέο πακέτο μέτρων. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κυβερνήσεις των μεγάλων δυτικών δυνάμεων για να δουν αν και τι ακριβώς θα αποφασίσουν να κάνουν.

Με πληροφορίες από fastmarkets.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER