Κίνα: Πρωταγωνιστεί στην αγορά των κρίσιμων μετάλλων

Κίνα: Πρωταγωνιστεί στην αγορά των κρίσιμων μετάλλων

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες της Δύσης καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκτήσουν μερίδιο στα στρατηγικής σημασίας μέταλλα που χρειάζονται για τις πράσινες τεχνολογίες. Παρά τις προσπάθειες τους, όμως, οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν όλο και περισσότερο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες τους, αυξάνοντας την παραγωγή και οδηγώντας τις τιμές σε πτώση.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Κίνα έχει γίνει ένα είδος «μονομελούς ΟΠΕΚ» των μετάλλων και όποιος επιχειρήσει να την ανταγωνιστεί, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί. Κι αυτό γιατί οι κινεζικές εταιρείες εξόρυξης έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια και κινούνται επιθετικά συνάπτοντας εδώ και πολλά χρόνια συμφωνίες με χώρες που η Δύση θεωρεί διεφθαρμένες και αναξιόπιστες, όπως η Ινδονησία, το Μάλι, η Βολιβία και η Ζιμπάμπουε. Επίσης, το Πεκίνο χρηματοδοτεί μέσω των κρατικών τραπεζών τις μονάδες και τα βιομηχανικά πάρκα που άνοιγε παντού.

Νικέλιο

Οι κινεζικές βιομηχανίες επεξεργασίας νικελίου, το οποίο αποτελεί αναγκαίο μέταλλο για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχουν καταλάβει το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας και εξασφαλίζουν από εκεί μεγάλες ποσότητες του μετάλλου. Στην ανατολική Ινδονησία έχουν δημιουργήσει πληθώρα μονάδων νικελίου και κοβαλτίου, αφού πρώτα κλιμάκωσαν την απαιτούμενη τεχνολογία που τα ορυχεία της Δύσης θεωρούσαν ακατάλληλη και πολύ ακριβή.

Ένας από τους λόγους που οι δυτικές βιομηχανίες αδυνατούν να τις ανταγωνιστούν είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας των κινεζικών εταιρειών. Ο κολοσσός των ορυχείων, Glencore, αναστέλλει τη λειτουργία μονάδας νικελίου στη γαλλική Νέας Καληδονίας, καθώς διαπίστωσε πως δεν μπορεί να επιβιώσει παρά την οικονομική στήριξη που της παρείχε το Παρίσι. Η βρετανική Horizonte Mineral που διαθέτει ορυχείο στη Βραζιλία, και όλοι περίμεναν πως θα εξελιχθεί σε σημαντική πηγή προσφοράς για τη Δύση, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι εγκαταλείπεται από τους επενδυτές λόγω υπερπροσφοράς στην αγορά.

Προσπάθειες, επίσης, κατέβαλε η Talon Metala, που έχει έδρα στο Τορόντο και ελέγχει ένα μεγάλο κοίτασμα νικελίου στην κεντρική Μινεσότα, το οποίο ο Λευκός Οίκος θεωρεί κεντρικό στο σχέδιο του για απεξάρτηση από την Κίνα. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δέσμευσε πάνω από 100 εκατ. δολ. για την Talon και την ανέγερση μονάδας επεξεργασίας νικελίου στη Βόρεια Ντακότα. Η Tesla συμφώνησε να αγοράζει νικέλιο για τις μπαταρίες της. Οι επενδυτές άρχισαν, όμως, να εγκαταλείπουν την Talon, η μετοχή της οποίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στοχρηματιστήριο του Τορόντο επειδή η αγορά είχε κατακλυστεί από φθηνό κινεζικό νικέλιο προερχόμενο από την Ινδονησία.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Λίθιο

Παράλληλα, διάφορα επενδυτικά σχέδια για παραγωγή λιθίου στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία έχουν αναβληθεί ή και ακυρωθεί, καθώς εκτοξεύθηκε η παραγωγή λιθίου από κινεζικές εταιρείες τόσο εντός της Κίνας όσο και στην υποσαχάρια Αφρική. Και το μοναδικό ορυχείο κοβαλτίου που λειτουργούσε στις ΗΠΑ ανέστειλε τη λειτουργία του το 2023, καθώς οι ιδιοκτήτες του δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά κοβαλτίου κινεζικής παραγωγής από την Ινδονησία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Έτσι, το 2023, η μη κινεζική παραγωγή κοβαλτίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Darton Commodities. Σύμφωνα, άλλωστε, με τη Fastmarkets, εταιρεία δεδομένων και πληροφοριών για θέματα εμπορευμάτων, το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών στις εξορύξεις λιθίου είτε στο εξωτερικό ή εντός της Κίνας έχει αυξηθεί από το 14% στο οποίο ανερχόταν το 2018 στο 35% φέτος. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η επεξεργασία λιθίου εντός της Κίνας αυξήθηκε από το 63% στο 70%.

Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρείες εξαγόραζαν επί χρόνια ξένες εταιρείες, που τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουν και πάλι την παραγωγή. Ανάμεσα τους η κρατική Zijin Mining που ανακοίνωσε πως φέτος θα αυξήσει την παραγωγή λιθίου περίπου 85 φορές σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα και κατά πέντε ακόμη φορές το επόμενο έτος. Η περίπτωση αυτής της εταιρείας σκιαγραφεί ρεαλιστικά τι συμβαίνει με το λίθιο.

Η πρόβλεψη της για διαστημική εκτόξευση της παραγωγής της σχετίζεται με ένα ορυχείο στην Αργεντινή, το οποίο αγόρασε πριν από δύο χρόνια. Το ορυχείο είχε ανακαλυφθεί από το 2015 όταν ο Αργεντινός γεωλόγος Βάλντο Πέρεζ εντόπισε ένα τεράστιο απόθεμα λιθίου και δημιούργησε την καναδική εταιρεία με την επωνυμία Neo Lithium, που εισήχθη στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Το 2021, η διοίκηση αποφάσισε την πώληση της εταιρείας και ο τότε πρόεδρος της Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος προσέγγισε πιθανούς αγοραστές, ορυχεία και βιομηχανίες μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Δεν βρήκε, όμως, ανταπόκριση.

Οι τρεις καλύτερες προσφορές που είχε ήταν όλες από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της πλειοδότριας Zijin που τελικά απέκτησε το ορυχείο έναντι 750 εκατ. δολαρίων.

 

Με πληροφορίες από εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εικόνες από freepik

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER