Η τιμή του χαλκού φτάνει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών καθώς οι αποθήκες αδειάζουν

Η τιμή του χαλκού φτάνει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών καθώς οι αποθήκες αδειάζουν

Η τιμή του χαλκού έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών στις 4 Απριλίου 2022 καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να αγοράσουν αποθέματα λόγω των φόβων για περαιτέρω αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα του μετάλλου.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη διακοπή του εφοδιασμού, τα ιστορικά χαμηλά παγκόσμια αποθέματα και το εκτοξευόμενο ενεργειακό κόστος, έχουν εκτοξέυσει τις τιμές των βασικών μετάλλων, υπερνικώντας τις ανησυχίες για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της εισβολής στην Ουκρανία στην παγκόσμια ανάπτυξη, την αύξηση των επιτοκίων στον ανεπτυγμένο κόσμο και την επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα.

Ο χαλκός για παράδοση τον Μάιο 2022 σημείωσε άνοδο στην αγορά Comex στη Νέα Υόρκη, αγγίζοντας τα 4,9490 δολάρια ανά λίβρα (10.910 δολάρια ανά τόνο), περισσότερο από 3% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Πέμπτης. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 10% από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα. Στους φόβους για την προμήθεια μετάλλων προστίθενται και η πτώση των αποθεμάτων σε αποθήκες που είναι εγγεγραμμένες στο LME. Τα αποθέματα χαλκού, στους 69.825 τόνους, είναι τα χαμηλότερα από το 2005.

Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο σε όλα τα επίπεδα με τον δείκτη LMEX, ο οποίος παρακολουθεί έξι μεγάλα συμβόλαια, να εκτινάσσεται σε υψηλό ρεκόρ. Το νικέλιο διαπραγματεύεται άνω των 30.000 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά από το 2008. «Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση πανικού όσον αφορά την προσφορά», δήλωσε ο Gianclaudio Torlizzi, συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων T-Commodity, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν είναι σημαντικός παίκτης χαλκού, παράγοντας περίπου το 3,5% του χαλκού παγκοσμίως. Ωστόσο, τα εμπορεύματα πέτυχαν το μαζικό ράλι τους αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος τροφοδότησε φόβους για περιορισμούς της προσφοράς. Οι κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και εταιρείες έχουν ωθήσει πολλές τράπεζες, μεταφορείς και άλλες εταιρείες να σταματήσουν να συνεργάζονται με ρωσικές εταιρείες ή εμπορεύματα.

«Αυτή η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιτείνει την κατάσταση των ήδη τεταμένων αγορών βασικών μετάλλων. Όλες οι τιμές της ενέργειας είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και αυτό θα προσθέσει περισσότερους κινδύνους στην παραγωγή στην Ευρώπη που θα παράσχει τον καταλύτη σε ένα ράλι», ανέφερε το Reuters, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, Wenyu Yao.

Μήνας χαμηλής παραγωγής στη Χιλή

Η Χιλή, υπεύθυνη για περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, κατέγραψε τη χαμηλότερη παραγωγή της τον Ιανουάριο από το 2011, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τη Δευτέρα. Η παραγωγή χαλκού της Χιλής αναμένεται να ανακάμψει για να καταγράψει παρόμοια ετήσια ποσότητα με πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας εξόρυξης της χώρας.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο σημείωσε πτώση της παραγωγής κατά 7,5% τον Ιανουάριο του 2021, με τη χαμηλότερη ποιότητα μεταλλεύματος και τη λειψυδρία μεταξύ των λόγων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παράγοντες που εμποδίζουν την παραγωγή είναι προσωρινοί. Φέτος θα πρέπει να είναι το ίδιο με πέρυσι ή ίσως λίγο λιγότερο», δήλωσε ο Ντιέγκο Ερνάντες, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Codelco και της Antofagasta Plc, ο οποίος τώρα ηγείται της Sonami.

Με πληροφορίες από bloomberg.com

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER