Η τιμή του ουρανίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών

Η τιμή του ουρανίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών

Καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα που περιβάλλει την προσφορά των ορυκτών καυσίμων και αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, τα ορυχεία αγωνίζονται να αυξήσουν τις εξορύξεις και την παραγωγή τους. Ετερόκλητοι παράγοντες, όμως, περιορίζουν την παραγωγή του ουρανίου, αναγκαίου καυσίμου για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, οδηγώντας την τιμή του σε διαρκή άνοδο.

Όσες χώρες έχουν ήδη στραφεί στην πυρηνική ενέργεια βρίσκονται σε δυσχερή θέση καθώς η τιμή του ουρανίου έχει φτάσει ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών περίπου και συγκεκριμένα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Έχει υπερβεί και τα επίπεδα του 2011 οπότε είχε γνωρίσει μια απότομη άνοδο προτού αρχίσει να υποχωρεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα 85,75 δολ./λίβρα αλλά αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν πως η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και προεξοφλούν πως η τιμή του θα εκτοξευθεί περαιτέρω στα 95 δολ./λίβρα μέσα στο β’ τρίμηνο του 2024.

Η Γαλλία, που παράγει το 70% του ηλεκτρισμού της με πυρηνική ενέργεια και σε αντίθεση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη δεν επλήγη όταν η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την άνοδο της τιμής του ουρανίου. Τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Βρετανία επέτρεψαν προσφάτως να παραταθεί η λειτουργία των αντιδραστήρων τους και θα αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών. Το ίδιο θα συμβεί και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ όπου η επιτροπή διαχείρισης των δημοσίων εταιρειών κοινής ωφελείας ενέκρινε πενταετή παράταση της ζωής δύο αντιδραστήρων κοντά στο Λos Αντζελες που επρόκειτο να κλείσουν το 2024 και το 2025.

Το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα οξύ για την Κίνα που κατασκευάζει 25 νέους αντιδραστήρες αλλά και για χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Αίγυπτος. Συνολικά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της κατασκευής 60 πυρηνικοί αντιδραστήρες και στο στάδιο του σχεδιασμού άλλοι 110.

Στην COP28 περισσότερες από 20 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγική τους δυνατότητα σε πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2050 στο πλαίσιο της προσπάθειας για μηδενισμό των εκπομπών καυσαερίων. Όπως επισημαίνει ο Τζόναθαν Χίντζε, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών πυρηνικής ενέργειας UxC, «η ζήτηση για πυρηνική ενέργεια αυξάνεται αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της προσφοράς».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη


Το Καζακστάν, πρώτη χώρα στον κόσμό στην παραγωγή ουρανίου που αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής παραγωγής, αντιμετωπίζει προβλήματα στη μεταφορά και διανομή αλλά και ελλείψει καίριων πρώτων υλών, όπως θειϊκού οξέος, και έχει περιορίσει την παραγωγή του.

Και τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε μια χώρα. Η γαλλική εταιρεία πυρηνικών καυσίμων Orano, που βρίσκεται στον Νίγηρα, έχει αναστείλει την παραγωγή της στη μονάδα Σομέιρ στην οποία είναι σε εξέλιξη έργα συντήρησης, επικαλούμενη δυσκολίες logistics μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο. Παράλληλα, η καναδική εταιρεία Cameco, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε παραγωγή ουρανίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενδέχεται να καταφύγει σε αυξημένες αγορές ουρανίου έως και 8 εκατ. λιβρών από άλλες εταιρείες πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πελατών της. Σημειωτέον ότι στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους αγόρασε συνολικά 5 εκατ. λίβρες. Όπως τόνισε, όμως, τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ορυχεία της.

Η επίσης καναδική Sprott Physical Uranium Trust που είχε αγοράσει μαζικά τουλάχιστον 60 εκατ. λίβρες ουρανίου το 2021, οπότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής στην αγορά του Τορόντο, άρχισε και πάλι τις αγορές τον Σεπτέμβριο και αγοράζει όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε μάλιστα πως η Sprott αναγκάστηκε να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από την αγορά καθώς η τιμή του ουρανίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% από την αρχή του έτους. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η εταιρεία του «εξακολουθεί να βλέπει μεγάλο δυναμικό ανόδου στον κλάδο καθώς οι παραγωγοί θέλουν να αυξηθούν οι τιμές περαιτέρω για να δικαιολογήσουν την κατασκευή νέων ορυχείων».

Η άνοδος των τιμών του ουρανίου ήταν τόσο απότομη και ραγδαία ώστε οι εταιρείες δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τα σχέδια τους. Πολλά ορυχεία περιμένουν να δουν κατά πόσον θα παραμείνουν οι τιμές του ουρανίου σε υψηλά επίπεδα προτού αποφασίσουν αν θα ενεργοποιήσουν εκ νέου μονάδες τους ή θα επισπεύσουν νέα σχέδια τους.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/12/2023

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER