Η Κίνα ανακοίνωσε άμεση απαγόρευση των εξαγωγών γαλλίου, γερμανίου και αντιμονίου στις ΗΠΑ, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση Biden επέβαλε εκτεταμένους περιορισμούς στην πώληση προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας είναι πιθανό να απαιτηθεί αυστηρότερος έλεγχος και σε οτιδήποτε αποστέλλεται στις ΗΠΑ και περιέχει γραφίτη.
«Επί της αρχής, δεν επιτρέπεται η εξαγωγή γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και υπερσκληρών υλικών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο.
Το γάλλιο και το γερμάνιο είναι απαραίτητα για τους ημιαγωγούς, ενώ το γερμάνιο είναι επίσης κρίσιμο για τις τεχνολογίες υπερύθρων, τα καλώδια οπτικών ινών και τα ηλιακά panel. Το αντιμόνιο χρησιμοποιείται ευρέως σε πυρομαχικά και όπλα, ενώ ο γραφίτης αποτελεί το κύριο συστατικό κατ' όγκο στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.
Πηγές εισαγωγών γαλλίου και γερμανίου στις ΗΠΑ
Η Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή προηγμένων τεχνολογιών.
Αντίποινα για τους περιορισμούς των ΗΠΑ
Η απαγόρευση των εξαγωγών ακολουθεί τους νέους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ μνήμης υψηλού εύρους ζώνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από ξένες εταιρείες, με στόχο να παρεμποδίσουν την τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας στους ημιαγωγούς και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Αντιδρώντας στις απαγορεύσεις, τρεις κινεζικές βιομηχανικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους τομείς του διαδικτύου, των ημιαγωγών και των αυτοκινήτων, συμβούλεψαν τις εγχώριες εταιρείες να αξιολογήσουν προσεκτικά τις αγορές τσιπ από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ θα «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» ως απάντηση, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με τους συμμάχους τους για να «μειώσουν τον κίνδυνο και να προχωρήσουν στη διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων κρίσιμων πρώτων υλών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων.
«Προτρέπουμε την αμερικανική πλευρά να κάνει περισσότερα πράγματα που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των διμερών σχέσεων και ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει ένα καλό πρώτο βήμα για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε.
Μια έκθεση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών του γαλλίου και του γερμανίου από την Κίνα, θα μπορούσε να δημιουργήσει απώλειες της τάξης των 3,4 δισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία.
Τα δεδομένα από τα τελωνεία της Κίνας έδειξαν ότι δεν πραγματοποιήθηκαν αποστολές γερμανίου ή γαλλίου στις ΗΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο. Οι αποστολές αντιμονίου μειώθηκαν επίσης κατά 97% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, μετά τους περιορισμούς του Πεκίνου.
Κινεζικές εξαγωγές γαλλίου, γερμανίου, αντιμονίου και γραφίτη το 2023
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 48% της παγκόσμιας εξόρυξης αντιμονίου, παράλληλα με το 59,2% της παγκόσμιας παραγωγής εξευγενισμένου γερμανίου και το 98,8% της παραγωγής εξευγενισμένου γαλλίου το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Project Blue.
Σύγκριση κινέζικων εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου μεταξύ 2023 και 2024
«Αυτοί οι περιορισμοί κλιμακώνουν σημαντικά τις εντάσεις σε ήδη ανελαστικές εφοδιαστικές αλυσίδες», είπε ο Jack Bedder, συνιδρυτής του Project Blue.
Οι τιμές του τριοξειδίου του αντιμονίου στο Ρότερνταμ αυξήθηκαν κατά 228% από τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 39.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2024.
Ζητούνται εγχώριες εναλλακτικές πηγές προμήθειας
Η νέα απαγόρευση έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από την Κίνα, όσον αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες.
Η Perpetua Resources, η οποία αναπτύσσει μία εκμετάλλευση αντιμονίου στο Idaho με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγόρησε την Κίνα ότι «χρησιμοποιεί ως όπλο» τον έλεγχο που διαθέτει επί βασικών πρώτων υλών. «Είναι καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τις εγχώριες πηγές ορυκτών και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Perpetua, Jon Cherry.
«Η πραγματική λύση είναι η παραγωγή αυτών των ορυκτών στις ΗΠΑ, αλλά τα νέα ορυχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα», δήλωσε ο Lewis Black, Διευθύνων Σύμβουλος της Almonty Industries, της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης βολφραμίου εκτός Κίνας. «Οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν και να αποθηκεύουν κρίσιμα ορυκτά, προερχόμενα είτε από εγχώριες πηγές ή από χώρες φιλικά προσκείμενες, όποτε χρειάζεται. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όσο προσπαθούμε να αναπτύξουμε την εγχώρια παραγωγή».
Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε προηγουμένως απειλήσει με δασμούς έως και 60% στις κινεζικές εισαγωγές.
Με πληροφορίες από mining.com