Ένα ευρύτερο φάσμα ποιοτήτων scrap μη σιδηρούχων μετάλλων ενδέχεται να εισέλθει σύντομα στην Κίνα, ενώ ένα κίνητρο παραγωγής και εξαγωγών για ημιτελή και τελικά προϊόντα μετάλλων - κυρίως αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων χαλκού φτάνει στο τέλος του.
Μια ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου που έγινε από κοινού από έξι φορείς στην Κίνα, καταδεικνύει την πιθανή αύξηση των ποιοτήτων scrap μη σιδηρούχων μετάλλων που θα μπορούν να εισέλθουν στα λιμάνια της χώρας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, μια άλλη κυβερνητική ανακοίνωση θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση της παραγωγής αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων χαλκού στη χώρα.
Η κοινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας που σχετίζεται με το εμπόριο scrap, συνυπογράφεται από πέντε άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας (GACC), και εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Διεθνούς Ανακύκλωσης (BIR) στη Σιγκαπούρη (27-29 Οκτωβρίου).
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Νοεμβρίου 2024. Οι εκπρόσωποι στη συνεδρίαση του BIR δήλωσαν, ωστόσο, ότι οι νέοι κανόνες, που περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις στα κινεζικά λιμάνια, μπορεί να απαιτήσουν πολύ περισσότερο χρόνο πριν εφαρμοστούν συνολικά από το προσωπικό των διαφόρων υπηρεσιών στη χώρα.
Ενώ κατά καιρούς οι διαδικασίες επιθεώρησης της Κίνας όσον αφορά στο scrap ήταν πολυεπίπεδες και θεωρούνταν γενικά απρόβλεπτες από τους εμπόρους, η ανακοίνωση του Οκτωβρίου αναφέρει ότι οι αποστολές αλουμινίου και κραμάτων του χαλκού, μπορεί να απαιτούν μόνο οπτική επιθεώρηση από τον Νοέμβριο και μετά.
«Εκτός από την επιθεώρηση για ραδιενεργό μόλυνση, η οποία πρέπει να συμμορφώνεται με τις ειδικές απαιτήσεις επιθεώρησης του GACC, η επιθεώρηση ανακυκλωμένων πρώτων υλών χαλκού και αλουμινίου, θα είναι αρχικά απλά οπτική», αναφέρει η ανακοίνωση. «Σε περιπτώσεις που είναι αβέβαιο αν τα υλικά πληρούν τις απαιτήσεις, θα ακολουθεί επιθεώρηση σύμφωνα με τις αντίστοιχες μεθόδους επιθεώρησης των τεχνικών προδιαγραφών βάσει GACC».
Οι έμποροι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα μπορούσε να επηρρεάσει και τον χαλκό. Όσον αφορά στα μικτά φορτία εμπορευματοκιβωτίων, η ανακοίνωση αναφέρει: «Όταν διαφορετικές κατηγορίες ανακυκλωμένων πρώτων υλών χαλκού και αλουμινίου συσκευάζονται ανεξάρτητα, μπορούν να αναμειχθούν, αλλά θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατηγορίες».
Το πόσο γρήγορα ή ομοιόμορφα θα εγκριθεί η νέα οδηγία θα αποδειχθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου. Ωστόσο, η πρόθεση των υπηρεσιών είναι να αναγνωρίσουν περισσότερο το ρόλο του μη σιδηρούχου scrap στην οικονομία της Κίνας σε σύγκριση με προηγούμενες ανακοινώσεις που αναφέρονταν στο scrap απαξιωτικά.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αλλαγές γίνονται για να προωθηθεί «η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της βιομηχανίας ανακυκλωμένων μετάλλων και να τυποποιηθεί η διαχείριση εισαγωγών πρώτων υλών ανακυκλωμένου χαλκού και κραμάτων χαλκού, ανακυκλωμένου αλουμινίου και κραμάτων αλουμινίου».
«Οι ανακυκλωμένες πρώτες ύλες χαλκού και αλουμινίου που πληρούν τις απαιτήσεις δεν κατατάσσονται στα στερεά απόβλητα και μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα», σημειώνει η ανακοίνωση.
Στα μέσα Νοεμβρίου, τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η νέα πολιτική εισαγωγών scrap, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει μια φορολογική έκπτωση για ημιτελή και τελικά προϊόντα, η οποία πλέον θεωρείται ότι συμβάλλει στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο αλουμινίου της Κίνας.
Η κατάργηση της φορολογικής έκπτωσης από το Δεκέμβριο, η οποία ισχύει και για τους παραγωγούς χαλκού, προκάλεσε άνοδο της τιμής του αλουμινίου στο London Metal Exchange (LME), με τους εμπόρους να βλέπουν ίσως ένα καλύτερο τοπίο για τους παραγωγούς μετάλλων σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τους Business Times της Σιγκαπούρης, το ποσοστό έκπτωσης φόρου δεν ήταν ομοιόμορφο, αλλά ορισμένοι παραγωγοί έλαβαν κρατικές εκπτώσεις έως και 13% της αξίας των εξαγωγών τους.
Η αναλύτρια της ING Bank με έδρα την Ολλανδία, Ewa Manthey, δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια στρατηγική κίνηση στο πλαίσιο των εμπορικών εντάσεων μετά τη νίκη του Trump στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σύμφωνα με τους Business Times και Beijing Antaike Information Development, η Κίνα εξήγαγε περίπου 5,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ημικατεργασμένου αλουμινίου πέρυσι. Αυτό ισοδυναμούσε με περίπου το 7% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου το 2023.
Με πληροφορίες από recyclingtoday.com