Η αντικατάσταση της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χαλκού είναι ανέφικτη

Η αντικατάσταση της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα του χαλκού είναι ανέφικτη

Η Κίνα ηγείται παγκοσμίως σε βασικά τμήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας του χαλκού, ο οποίος χρησιμεύει ως σημαντικό συστατικό σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Μια μετατόπιση των δυτικών οικονομιών μακριά από την εφοδιαστική αλυσίδα χαλκού της Κίνας θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος και να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρει η Wood Mackenzie.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η κίνηση των δυτικών χωρών να απεξαρτηθούν από την κυριαρχία της Κίνας στον χαλκό, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση και να αυξήσει το κόστος, ενώ η πλήρης αντικατάσταση της Κίνας θα ήταν «ανέφικτη», σύμφωνα με την Wood Mackenzie. 

Καθώς οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυριαρχία της Κίνας στο χαλκό μέσω επιδοτήσεων και επενδύσεων, η Wood Mackenzie προειδοποιεί ότι οι διπλοί στόχοι της απαλλαγής από τον άνθρακα και η μειωμένη εξάρτηση από το Πεκίνο, είναι αλληλοσυγκρουόμενοι.

«Θα απαιτηθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ικανότητα επεξεργασίας και παραγωγής χαλκού για να αντικατασταθούν οι προμήθειες χαλκού από την Κίνα», σημειώνει η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων φυσικών πόρων σε σχετική έκθεση, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για το μέταλλο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 75% και να προσεγγίσει τους 56 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.

«Αυτό θα δημιουργούσε αναποτελεσματικότητα που θα οδηγούσε σε σημαντικά υψηλότερες τιμές τελικών προϊόντων και θα αύξανε το κόστος και την έγκαιρη υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης», προσθέτει η εταιρεία. 

Υπάρχοντα ορυχεία και έργα υπό κατασκευή θα καλύπτουν μόνο το 80% των αναγκών χαλκού έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, υποδηλώνοντας πιθανές ελλείψεις στα επίπεδα προσφοράς του μετάλλου.

Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς εξόρυξης πρώτων υλών στον κόσμο γίνεται κυρίως στην Αμερική και την Αφρική, με την εγχώρια παραγωγή εξόρυξης της Κίνας να αποτελεί μόλις το 8% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη

Αν και αυτό το μερίδιο προσεγγίζει το 20% αφού ληφθούν υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στο εξωτερικό, η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει πρόσθετες πηγές προμήθειας για να καλύψει τις ανάγκες της. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει αρκετό πρωτογενή εφοδιασμό από ορυχεία για να καλύψει τις τρέχουσες απαιτήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εφοδιαστική αλυσίδα του χαλκού, ωστόσο, περιλαμβάνει αρκετές βασικές φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης, της επεξεργασίας, της μορφοποίησης και της παραγωγής τελικών προϊόντων. Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει επάρκεια ορυχείων χαλκού, δεν μπορεί να πλησιάσει την κυριαρχία της Κίνας στη μεταποίηση και στην παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση.

«Καθώς οι κυβερνήσεις και οι μεταποιητές στοχεύουν στην απεξάρτηση από την Κίνα, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα, όχι μόνο οι εξορυκτικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Nick Pickens, διευθυντής ερευνών για την παγκόσμια εξόρυξη στη Wood Mackenzie.

«Ενώ οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τα επίπεδα προμήθειας του χαλκού μπορούν να μετριαστούν και κάποια εξισορρόπηση έχει αρχίσει ήδη σε διάφορες χώρες, η κλίμακα της κυριαρχίας της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνει ότι η πλήρης αντικατάσταση είναι ανέφικτη».

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το 80% της εξόρυξης χαλκού παράγει συμπύκνωμα χαλκού, το οποίο πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία σε μονάδες επεξεργασίας για την παραγωγή καθαρού χαλκού. Στη συνέχεια, οι μεταποιητές χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για να κατασκευάσουν εξαρτήματα χαλκού που καταλήγουν σε τελικά προϊόντα.

Από το 2000, η ​​Κίνα είναι υπεύθυνη για το 75% της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγικής ικανότητας των μεταλλουργείων χαλκού. «Ένα σενάριο χωρίς την Κίνα για την εφοδιαστική αλυσίδα του χαλκού θα απαιτούσε σημαντική αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στο δυτικο κόσμο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Pickens.

Η έκθεση ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για νέες μονάδες επεξεργασίας στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στις δευτερογενείς αγορές και την ανακύκλωση χαλκού, εγκαινιάζοντας πρόσφατα την πρώτη μεταλλουργική μονάδα για ανακύκλωση δευτερογενών μετάλλων στη χώρα.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει επίσης περίπου το 80% της νέας παραγωγικής ικανότητας παραγωγής χαλκού και κραμάτων χαλκού παγκοσμίως από το 2019, διαθέτοντας πλέον τη μισή παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως.

Νομοθεσίες όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) στις Η.Π.Α. έχουν ως στόχο την επιδότηση επενδύσεων ζωτικής σημασίας σε ορυκτά. Ωστόσο, με τον χαλκό, τέτοιες προσπάθειες έχουν συναντήσει εμπόδια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω παραγόντων όπως η χαμηλή χρήση, το υψηλό κόστος λειτουργίας και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, ανέφερε η έκθεση.

«Ο ρεαλισμός και ο συμβιβασμός θα είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των στόχων καθαρών μηδενικών εκπομπών χωρίς την επιβολή υπερβολικού κόστους στους φορολογούμενους. Η χαλάρωση των περιορισμών του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσε να είναι μια απαραίτητη παραχώρηση», τονίζει ο Pickens.

Με πληροφορίες από cnbc.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER