Η Ιαπωνία ανακάλυψε πρόσφατα αποθέματα 230 εκατομμυρίων τόνων μαγγανίου. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και smartphone. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Nippon εντόπισαν τα σχετικά κοιτάσματα στο νησί Minami - Torishima, περίπου 1.200 μίλια νοτιοανατολικά του Τόκιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υποθαλάσσια κοιτάσματα περιέχουν επίσης 740.000 μετρικούς τόνους νικελίου και 610.000 μετρικούς τόνους κοβαλτίου, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν τη θέση της χώρας στην παγκόσμια παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών.
Η ομάδα των ερευνητών ανέφερε ότι τα τεράστια αποθέματα νικελίου επαρκούν ώστε η Ιαπωνία να καλύψει τη ζήτηση για τα επόμενα 11 χρόνια και τα αποθέματα κοβαλτίου για τα επόμενα 75 χρόνια. Το νικέλιο και το κοβάλτιο χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ενέργειας, ειδικά σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Εάν αυτά τα αποθέματα πωληθούν σε τρέχουσες τιμές αγοράς, η αξία τους υπολογίζεται σε 26 δισ. δολάρια.
Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και παίζει ρόλο στην παραγωγή ημιαγωγών. Μαζί με το μαγγάνιο, αυτά τα δύο μέταλλα είναι πολύ σημαντικά για την τεχνολογία των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Ιαπωνία εργάζεται εντατικά για να βρει νέες πηγές ενέργειας μαζί με πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες εξερευνούν επίσης νέες πηγές σπάνιων γαιών και μετάλλων, όπως το βολφράμιο και το μαγγάνιο. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι κυρίαρχη στην προμήθεια αυτών των πρώτων υλών.
Μια πρόσφατη έκθεση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ περιέγραψε την κυριαρχία της Κίνας όσον αφορά στο κοβάλτιο ως σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Οι σημαντικοί περιορισμοί στις εξαγωγές ορυκτών από την Κίνα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρές προκλήσεις για τις μη κινεζικές βιομηχανίες που παράγουν και καταναλώνουν μπαταρίες», προειδοποίησε η έκθεση.
Η Κίνα χρησιμοποιεί το μονοπώλιο σε στοιχεία σπάνιων γαιών και μέταλλα ως εργαλείο άσκησης πίεσης σε διάφορα επίπεδα. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η διπλωματική κρίση που δημιουργήθηκε όταν ένα κινεζικό αλιευτικό σκάφος συγκρούστηκε με ένα σκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου, την οποία το Πεκίνο χρησιμοποίησε ως αφορμή για να περιορίσει τις αποστολές στοιχείων σπάνιων γαιών προς τη γείτονα του.
Με πληροφορίες από india.com