Δείτε πόση ποσότητα μετάλλων μπορείτε να αγοράσετε με 1.000$

Δείτε πόση ποσότητα μετάλλων μπορείτε να αγοράσετε με 1.000$

Για χιλιετίες οι άνθρωποι αγόραζαν μέταλλα για διακοσμητικές και βιομηχανικές χρήσεις, υπολογίζοντας τις αξίες τους με βάση τις πρακτικές τους εφαρμογές και την οπτική τους εμφάνιση. Σήμερα, οι αγορές των πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων αναφέρουν ποικίλλους αριθμούς καθώς ανταλλάσσουν χιλιάδες ουγγιές, με ποικίλες πυκνότητες και σε διάφορες τιμές μετάλλων, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση τους.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Χρησιμοποιώντας δεδομένα τιμών από το TradingEconomics, το παρακάτω γράφημα απεικονίζει την ποσότητα από κάθε μέταλλο που μπορεί να αποκτηθεί με 1.000$, ώστε να είναι εύκολη η σύγκριση.

πόση ποσότητα μετάλλων μπορεί να αγοραστεί με 1000$

Πώς προσδιορίζουμε την αξία των πολύτιμων και των βιομηχανικών μετάλλων

Τα μέταλλα αποτιμώνται με κυρίως με βάση τη σπανιότητα και τις βιομηχανικές τους χρήσεις αλλά υπάρχουν και κάποιες μοναδικές ιδιότητες όπως η εμφάνιση ή η πολιτιστική τους σημασία που επηρεάζουν επίσης την αξία τους.

  • Σπανιότητα: Ένα πιο σπάνιο μέταλλο ή υλικό συνήθως έχει μεγαλύτερη αξία από ένα πιο άφθονο. Για παράδειγμα, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν 2,1 δισ. τόνοι εντοπισμένων κοιτασμάτων χαλκού, υπάρχουν μόνο 57.000 τόνοι αποθεμάτων χρυσού σε υπόγειες εκμεταλλεύσεις. Επίσης ενώ ο χαλκός αποτιμάται περίπου στα 0,24 δολάρια/ουγγιά, ο χρυσός αξίζει περίπου 1.815 δολάρια/ουγγιά.
  • Βιομηχανικές χρήσεις: Τα μέταλλα που απαιτούνται για σημαντικές βιομηχανικές εφαρμογές έχουν συχνά υψηλή ζήτηση από τους κατασκευαστές, αυξάνοντας την αξία τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοβάλτιο το οποίο μέχρι πρόσφατα αξιοποιούνταν σε διακοσμητικές εφαρμογές λόγω του εντυπωσιακού μπλε χρώματος του και για τη δημιουργία υπερκραμάτων και προϊόντων χάλυβα. Ωστόσο, όταν ανακαλύφθηκε ότι το κοβάλτιο θα μπορούσε να είναι βασικό συστατικό στις μπαταρίες ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά οχήματα, η ζήτηση για κοβάλτιο αυξήθηκε, οδηγώντας την τιμή του από περίπου 23.000 $ ανά τόνο σε περισσότερα από 90.000 $ ανά τόνο.

Όπως αναφέρθηκε, εκτός από τους δύο ως άνω κύριους παράγοντες, οι μοναδικές ιδιότητες και οι ιστορικές χρήσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αξία ενός μετάλλου. Ο χρυσός και το ασήμι εξακολουθούν να αναζητούνται από τους επενδυτές λόγω της ιδιότητας τους να διατηρούν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τα σημερινά νομίσματα. Επίσης, η ανθεκτικότητα του λευκόχρυσου και το λαμπερό λευκό του χρώμα τον καθιστούν ιδιαίτερα περιζήτητο για κοσμήματα, αυξάνοντας τη ζήτηση και την αξία του πολύτιμου μετάλλου.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

Η πυκνότητα παίζει επίσης ρόλο

Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τον όγκο ενός μετάλλου που μπορεί να αποκτηθεί σε μια συγκεκριμένη τιμή είναι η πυκνότητα του. Τα πολύτιμα μέταλλα τείνουν να είναι πιο πυκνά, κάποιες φορές με σχεδόν διπλάσια πυκνότητα, από τα βιομηχανικά μέταλλα.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, μέταλλα αξίας 1.000 δολαρίων υψηλής πυκνότητας όπως ο χρυσός (19,32 g/cm³), το ιρίδιο (22,56 g/cm³) και το όσμιο (22,59 g/cm³) αποτελούν μικρούς κύβους διαμέτρου μικρότερου από ένα εκατοστό. Εν τω μεταξύ, η ποσότητα ενός λιγότερο πυκνού (και επίσης λιγότερο πολύτιμου) μετάλλου όπως το αλουμίνιο, με πυκνότητα μόνο 2,7 g/cm³, απεικονίζεται με έναν μεγάλο κύβο ύψους σχεδόν μισού μέτρου.

Για να συγκρίνουμε αυτές τις πυκνότητες, αν ο χρυσός είχε την ίδια πυκνότητα με το αλουμίνιο, ο κύβος του στο γράφημα θα ήταν περισσότερο από επτά φορές μεγαλύτερος. Αν και είναι αδύνατο να συγκριθεί άμεσα η αξία των βιομηχανικών χρήσεων και εφαρμογών κάθε μετάλλου, βλέποντας πόσο πολύ (ή πόσο λίγο) από ένα μέταλλο μπορεί κάποιος να αποκτήσει με 1.000$, δίνει μια σημαντική εικόνα της παρούσας αλλά και της μελλοντικής αξίας του.

Με πληροφορίες από mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER