Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παγκοσμίως προωθούν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, η ζήτηση για υποκατάστατα με τη μορφή ορυκτών και μετάλλων εκτοξεύεται στα ύψη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι έως το 2030, θα χρειαστούμε 50 νέα ορυχεία λιθίου, 60 νέα ορυχεία νικελίου και 17 ορυχεία κοβαλτίου για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα (EV) και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η πράσινη μετάβαση οδηγεί σε αυτήν την άνευ προηγουμένου ζήτηση για μέταλλα και ορυκτά. Τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλιακά panel, οι ανεμογεννήτριες και το ηλεκτρικό δίκτυο απαιτούν τεράστιες ποσότητες χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου, λιθίου και άλλων στρατηγικών μετάλλων.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και με όλα τα τρισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν παγκοσμίως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κόσμος έχει κάνει πολύ λίγα για να μειώσει την εξάρτηση του από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Vaclav Smil, η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει πράγματι αυξηθεί από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997 και εξακολουθεί να αποτελεί το συντριπτικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέχρι σήμερα.
«Παρά τις διεθνείς συμφωνίες, τις κρατικές δαπάνες, τους νέους κανονισμούς και τις τεχνολογικές εξελίξεις, η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 55% μεταξύ 1997 και 2023. Και το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε μόνο από σχεδόν 86% το 1997 σε περίπου 82% το 2022».
Η επιμονή να περιγράφονται ως απόλυτα καθαρές οι τεχνολογίες των ηλεκτρικών οχημάτων, της ηλιακής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας, παραβλέπει το γεγονός ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν πρώτες ύλες που πρέπει να εξορυχθούν. Τα ηλεκτρικά οχήματα, για παράδειγμα, απαιτούν 6 έως 10 φορές περισσότερες πρώτες ύλες που πρέπει να εξορυχθούν σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα οχήματα, καθώς αντικαθιστούν μια πηγή ενέργειας (καύσιμο) με μια μεγάλη γκάμα μετάλλων που είναι πολύ πιο δύσκολο να εξορυχθούν και να επεξεργαστούν.
Δυστυχώς, ακόμη και με όλα τα νέα ορυχεία που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες, τα εγχώρια έργα εξόρυξης στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, με πολλές υποψήφιες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, τη Μινεσότα, το Μέιν και την Αλάσκα να απορρίπτονται. Οι περιβαλλοντικές αγωγές από διάφορες ομάδες συχνά καθυστερούν την ανάπτυξη των νέων εξορυκτικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 10 έως 15 έτη για να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο ορυχείο. Αυτός ο μεγάλος χρόνος αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την επίτευξη των στόχων των πολιτικών καθαρής ενέργειας, οι οποίοι απαιτούν εκατοντάδες νέα ορυχεία για να επιτευχθούν.
Η προσφορά κρίσιμων ορυκτών αγωνίζεται ήδη να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Τα ελλείμματα προσφοράς αργύρου ξεκίνησαν το 2023 και προβλέπεται να αυξάνονται κάθε χρόνο έως το 2050. Ο χαλκός, τον οποίο η Goldman Sachs έχει ανακηρύξει ως το νέο «πετρέλαιο», κινείται από πλεόνασμα 130.000 τόνων σε έλλειμμα 50.000 τόνων φέτος. Οι ποιότητες χαλκού μειώνονται επίσης, σε μόλις 0,2% κατά μέσο όρο επί του παρόντος, γεγονός που σημαίνει ότι 800 τόνοι μεταλλεύματος πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να παραχθεί ένας μόνο τόνος χαλκού. Κάθε σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανεμογεννήτρια, γεωθερμική μονάδα, υδροηλεκτρικό φράγμα και ηλεκτρικό όχημα, απαιτούν μεγάλες ποσότητες χαλκού, καθιστώντας το μέταλλο μία από τις πιο κρίσιμες πρώτες ύλες της ενεργειακής μετάβασης.
Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, άλλες τεχνολογικές επαναστάσεις λειτουργούν παράλληλα. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι έτοιμες να μεταμορφώσουν τη μεταποίηση και την αγορά εργασίας. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν νέα εργοστάσια παραγωγής θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, τα οποία δεν απαιτούν υπερωρίες, υγειονομική περίθαλψη ή άλλες εργασιακές παροχές. Αν και αυτή η μετατόπιση μπορεί να αποδειχθεί πληθωριστική βραχυπρόθεσμα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αναμένεται να έχουν αποπληθωριστικό αποτέλεσμα στην οικονομία μακροπρόθεσμα, διατηρώντας συγκρατημένο το κόστος εργασίας και αυξάνοντας την εταιρική κερδοφορία.
Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει επίσης, με την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ να αμφισβητείται από την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα ανερχόμενα έθνη. Η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές ελέγχουν σχεδόν όλα τα στρατηγικά εμπορεύματα και οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για τον χρυσό.
Υπό το φως αυτών των τάσεων, οι έξυπνοι επενδυτές εστιάζουν σε εμπορεύματα όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο, τα βασικά μέταλλα, το σιδηρομετάλλευμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα πολύτιμα μέταλλα, ιδιαίτερα ο χρυσός και το ασήμι, προσελκύουν επίσης την προσοχή ως αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της υποτίμησης του δολαρίου και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Τέλος, κλάδοι τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική είναι έτοιμοι για σημαντική ανάπτυξη καθώς φέρνουν επανάσταση στη μεταποίηση και στην ευρύτερη οικονομία.
Δεδομένης της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, της πράσινης μετάβασης και της υποτίμησης της αξίας του χρήματος, αυτά τα επενδυτικά θέματα πρόκειται να κυριαρχήσουν στο τοπίο καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και ενδεχομένως και στη συνέχεια. Βάσει των ανωτέρω, μία έξυπνη επενδυτική επιλογή για το μέλλον, θα ήταν μάλλον καλό να περιέχει περιουσιακά στοιχεία από τους ακόλουθους τομείς:
- Υγειονομική περίθαλψη: Προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον αναπτυγμένο κόσμο
- Καταναλωτικά προϊόντα: Κυρίως βασικά αγαθά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές πιέζονται από το χρέος και τον πληθωρισμό
- Βασικά μέταλλα: Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πράσινης μετάβασης
- Πολύτιμα μέταλλα: Ως αντιστάθμιση έναντι της υποτίμησης των νομισμάτων
- Τεχνολογία: Με κύρια εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.
Με πληροφορίες από financialsense.com