Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπανίων γαιών στον κόσμο στην περιοχή Beylikova του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το απόθεμα, το οποίο περιέχει 17 διαφορετικά στοιχεία σπανίων γαιών, καταγράφηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο μετά το αντίστοιχο απόθεμα 800 εκατομμυρίων τόνων της Κίνας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως, στην περιοχή Kızılcaören της περιοχής Beylikova.

«Το Eskisehir Beylikova, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων στοιχείων της χώρας μας, είναι η δεύτερη σε μέγεθος αποθέματος σπανίων γαιών περιοχή στον κόσμο μετά τα αντίστοιχα αποθέματα της Κίνας. Δημιουργούμε μια μονάδα επεξεργασίας που θα επεξεργάζεται το εξορυχθέν μετάλλευμα. Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία», σημείωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Τα στοιχεία σπανίων γαιών χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροπλοΐα, η άμυνα, η διαστημική βιομηχανία και η βιοϊατρική.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez επιβεβαίωσε ότι καθώς το αποθεματικό πεδίο είναι εξαιρετικά κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρή η εξόρυξη. «Από τα 17 γνωστά στοιχεία σπανίων γαιών, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε 10 επιτόπου», είπε.

Η ανακάλυψη θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή σπάνιων στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο στους βιομηχανικούς τομείς της χώρας αλλά και για εξαγωγές.

Ο υπουργός Dönmez επεσήμανε ότι στόχος είναι να παράγουν τελικά προϊόντα και είπε: «Πρώτα θα παράγουμε τα υλικά που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να εξάγουμε το πλεόνασμα. Θα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα του νέου μας μοντέλου οικονομίας που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, το οποίο εκφράζουμε συχνά ως μέρος του Τουρκικού Οικονομικού Μοντέλου. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε τοπικά προϊόντα σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το ακατέργαστο μέχρι το τελικό προϊόν».

«Εάν κερδίζετε 1 μονάδα όταν πουλάτε το ανεπεξέργαστο μετάλλευμα, μπορείτε να 10πλασιάσετε την αξία του όταν το μετατρέψετε σε ενδιάμεσο προϊόν και να την 100πλασιάσετε όταν το μετατρέψετε σε τελικό προϊόν. Ειδικά όταν το χρησιμοποιείτε σε ένα τεχνολογικό εργαλείο, ο αριθμός των πολλαπλασιαστών εκεί γίνεται τελικά ισοδύναμος με το τεχνολογικό προϊόν που παράγεται. Στόχος μας είναι να παράγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας», τόνισε ο υπουργός Dönmez.

Με πληροφορίες από Energyindustryreview.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER