Τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου

Τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου τριπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία και τοποθετήθηκαν στην τέταρτη θέση του συνόλου των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, έναντι της έβδομης που κατείχαν στην αρχή της δεκαετίας.

Αυτό επισήμανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, κατά τον χαιρετισμό της σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, κάνοντας λόγο για ένα «επίτευγμα που υλοποιήθηκε χωρίς σημαντική κρατική ενίσχυση ή κάποια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης του ελληνικού μαρμάρου, και εν μέσω μιας από τις χειρότερες δεκαετίες της ελληνικής οικονομίας». 

Η κα Χαϊδά αναφέρθηκε ακόμα σε πρόσφατη μελέτη της ICAP, βάσει της οποίας η συνεισφορά του κλάδου των μαρμάρων στην τοπική και εθνική οικονομία υπολογίζεται στο 1,27 δισ. ευρώ ετησίως, με το 76% της παραγωγής του να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κλείνοντας, η κ. Χαϊδά κάλεσε τους Έλληνες αρχιτέκτονες να αγαπήσουν το ελληνικό μάρμαρο, να το χρησιμοποιούν όσο περισσότερο μπορούν και να το προβάλουν μέσα από τα έργα τους σαν στολίδι της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) υπήρξε χορηγός δέκα μαρμάρινων όγκων μεγάλων διαστάσεων στο δήμο Καλαμαριάς για τη φιλοτέχνηση 12 γλυπτών με θέμα τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τα οποία θα παραδώσουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στο δήμο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα συγκεκριμένα γλυπτά θα έχουν ως θεματική αναφορά την ιστορική περίοδο του 1922, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον τρισχιλιετή πολιτισμό που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Τους γλύπτες επί το έργον, το οποίο θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί πιθανότατα πριν το τέλος του 2022, μπορούν να παρακολουθήσουν επισκέπτες καθημερινά από κοντά στο στρατόπεδο Κόδρα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν την αρχαία τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, η οποία ανέδειξε, μέσω σημαντικών έργων (Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης), την απαράμιλλη ομορφιά των ελληνικών μαρμάρων σε όλη την υφήλιο.

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER