ΣΕΒ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις ύπαρξης σημαντικών κοτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

ΣΕΒ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις ύπαρξης σημαντικών κοτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, επανέλαβε ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα ληφθεί τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης χαρακτήρισε «πρόωρες» τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη που θα υπάρξουν «αν και όταν» αυτά βρεθούν: οικονομικά, γεωπολιτικά, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και περιβαλλοντικά καθώς οι εξορύξεις σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, έχουν μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τρίτες χώρες. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης είπε ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, το 40 έως 50% των ενεργειακών αναγκών (οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο) θα εξακολουθούν να καλύπτονται από υδρογονάνθρακες.

Στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της MYTILINEOS, Νίκος Κεραμίδας, επεσήμανε την ανάγκη σταθερότητας και προβλεψιμότητας του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, κάτι που όπως είπε, «λείπει, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την ΕΕ». Ο Νίκος Κεραμίδας πρόσθεσε ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες για βελτίωση της αδειοδότησης, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ENGIE, Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις ύψους 40 δισ. ετησίως σε δίκτυα ηλεκτρισμού και 6 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου. «Η ατζέντα της ΕΕ είναι φιλόδοξη, αλλά δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε».

Αφιέρωμα - Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες ένα στοίχημα για την Ευρώπη
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER