Η «έκρηξη» του κλάδου εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων έφερε εκπληκτική άνοδο στα επίπεδα παραγωγής ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας νέα υψηλά κάθε χρόνο, και αναδεικνύοντας τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο παίχτη του κλάδου και κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης. Η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου, θα εκτιναχθεί, παρά την ανησυχία για σταδιακή επιβράδυνση των εξορύξεων από σχιστολιθικά κοιτάσματα.
Σύμφωνα με την έκθεση για τις προοπτικές του αμερικανικού κλάδου των ορυκτών καυσίμων το 2024 που δημοσίευσε η αρμόδια αρχή του Energy Information Administration, η μέση παραγωγή πετρελαίου εκτιμάται πως θα αυξηθεί φέτος στα 13,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ θα ανέβει περαιτέρω το 2025 στα 13,4 εκατ. βαρέλια. Τα νούμερα αυτά είναι σαφώς ενισχυμένα σε σχέση με την παραγωγή του 2023 που διαμορφώθηκε γύρω στα 12,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.
Αντιστοίχως, η παραγωγή ξηρού φυσικού αερίου αναμένεται να εκτοξευτεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα έως και στα 105 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως το 2024 και έως τα 106 δισ. κυβικά πόδια το 2025. Το στοιχείο αυτό βοήθησε και τις διεθνείς ενεργειακές τιμές να ισορροπήσουν, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά και ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση του πληθωρισμού. Οι επιδόσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην άνθιση του κλάδου εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων τα τελευταία 15 χρόνια που επέτρεψαν τις ΗΠΑ να εξελιχτούν σε παγκόσμιο παίκτη του κλάδου και κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, ειδικά τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη του σχιστολιθικού κλάδου συνεχίστηκε παρά και τη θεωρούμενη λιγότερο φιλική στάση του νυν Λευκού Οίκου που έθεσε πιο αυστηρά περιβαλλοντολογικά κριτήρια για τις εξορύξεις και έβαλε φραγμό στην έγκριση νέων project κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η Αλάσκα. Πάντως, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής δεν αναμένεται να συνεχιστεί στα ίδια υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, προβλέπεται ότι τα επίπεδα των εξαγωγών θα αργήσουν, επίσης, να επηρεαστούν.