Η Σαουδική Αραβία παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει για άλλους τρεις μήνες τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023, συνεχίζοντας τη στρατηγική της που έχει ως στόχο να στηριχθούν οι διεθνείς τιμές του αργού.

«Η παραγωγή του βασιλείου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», διευκρίνισε το υπουργείο στην επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο SPA. Επισήμως, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα εξόρυξης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Οι περικοπές στην παραγωγή είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο 2023, στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ και τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Στόχος της είναι «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στην αγορά του πετρελαίου»

Η Ρωσία συνεχίζει τις περικοπές στην εξαγωγή αργού

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, επίσης μέχρι τα τέλη του 2023.

«Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελούσια μείωση (…) των παραδόσεων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023» ανέφερε ο Novak σε ανάρτηση του στο Telegram, «ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου. Η Ρωσία, η δεύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο, ακολουθεί τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τις μειώσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις, πέραν των μειώσεων που έχει ήδη αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+.

Στην ανακοίνωση του Novak αναφέρεται ότι και η Ρωσία θα εξετάζει σε μηνιαία βάση τις μειώσεις για να κρίνει εάν θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο ή να αυξήσει την παραγωγή της, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Η Ρωσία είχε ήδη αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2024.

«Οι πρόσθετες, εθελοντικές μειώσεις στις εξαγωγές στοχεύουν να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές», πρόσθεσε ο Novak. Μετά τις ανακοινώσεις αυτές η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER