H Lukoil Bulgaria ισχυρίζεται ότι ορισμένοι τύποι καυσίμων μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ

H Lukoil Bulgaria ισχυρίζεται ότι ορισμένοι τύποι καυσίμων μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ

Η Lukoil Bulgaria αρνείται τις κατηγορίες για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων για το πετρέλαιο κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, Alexander Velichkov, πρόκειται για «ακόμη μια φασαρία για τη Lukoil».

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

«Δεν υπήρξε καμία παράνομη εξαγωγή καυσίμων στις αγορές της ΕΕ. Ένα δεξαμενόπλοιο μετέφερε βενζίνη χαμηλού οκτανίου η οποία μεταφορτώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Μάλτας, μια διαδικασία που επιτρέπεται από την ΕΕ για την εκεί υπεράκτια περιοχή και χρησιμοποιείται από πολλές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει καμία παράβαση και το δεύτερο δεξαμενόπλοιο αποτελεί παράδοση στο λιμάνι του Ρότερνταμ ενός πετρελαιοειδούς προϊόντος που δεν καλύπτεται από τις κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Lukoil σε συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση της Ενέργειας στη Σόφια.

Η βενζίνη χαμηλού οκτανίου έχει τελωνειακό κωδικό 27079999 και οι κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν την εξαγωγή προϊόντων με αριθμούς 2709 και 2010. Ωστόσο, το πετρέλαιο και άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από την απόσταξη πίσσας άνθρακα υψηλής θερμοκρασίας και παρόμοια προϊόντα στα οποία το βάρος των αρωματικών συστατικών υπερβαίνει εκείνο των μη αρωματικών συστατικών καταγράφονται με τον κωδικό 27079999. Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν την εξαγωγή βενζίνης χαμηλού οκτανίου, ενός από τα προϊόντα που λαμβάνονται κατά την επεξεργασία πετρελαίου.

Μόνο το Μπουργκάς θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση της Βουλγαρίας, ύψους 2,5-3 εκατομμυρίων τόνων, καθώς το 50-60% της συνολικής ετήσιας επεξεργασίας του διυλιστηρίου του Μπουργκάς, ύψους 7 εκατομμυρίων τόνων, εξάγεται ήδη. Πράγματι, αποκαλύφθηκε ότι το βουλγαρικό διυλιστήριο εξάγει καύσιμα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από έκθεση που δημοσίευσαν η Global Witness, το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, καθώς και το βουλγαρικό think tank Center for the Study of Democracy (CSD).

Ο επικεφαλής αναλυτής του CSD Martin Vladimirov εξήγησε ότι το σύστημα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά λιμάνια που μεταφέρουν τα καύσιμα σε άλλα πλοία, ώστε να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. «Υπάρχουν επίσης δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει εισαγωγή βουλγαρικών καυσίμων που παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Επίσης, μεταφορά βουλγαρικών καυσίμων που παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο στη Φλόριντα», εξήγησε ο Vladimirov.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Nikolay Denkov σχολίασε το θέμα μετά από συνάντηση που είχε με την επικεφαλής εισαγγελέα της ΕΕ Laura Codruța Kövesi, η οποία επισκέφθηκε τη Βουλγαρία. Ο Denkov σημείωσε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ότι δεν υπάρχουν κείμενα στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με την παραβίαση των κυρώσεων, οπότε «η ίδια η καταγραφή της παραβίασης θα οδηγήσει στις αντίστοιχες ποινές» -ένα θέμα που έχει ήδη συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Atanas Slavov.

Η Βουλγαρία προετοιμάζει ήδη το μηχανισμό συντονισμού για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, όπως απαιτείται από οδηγία της ΕΕ. «Όταν ήρθαμε στην εξουσία, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπήρχε κανένας καθιερωμένος μηχανισμός. Αρχίσαμε να τον δημιουργούμε πριν από λίγο καιρό. Αυτό που πρέπει και μπορεί να γίνει είναι να ενεργούμε σύμφωνα με τους νόμους. Όπου οι νόμοι είναι αδύναμοι, θα πρέπει να βελτιωθούν», εξηγεί ο Denkov.

Μετά τη συνάντηση του Denkov με την Kövesi, ανακοινώθηκε ότι η Βουλγαρία υποστήριξε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την επέκταση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση της παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Βουλγαρία έχει παρέκκλιση από το πετρελαϊκό εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2024, αλλά ανακοίνωσε ότι θα λήξει τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο Denkov υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν εντός των αρμοδιοτήτων της, δηλαδή να αυξήσει σημαντικά τους φόρους που πρέπει να καταβάλει η Lukoil για να μειώσει τα υπερκέρδη και τα κεφάλαια που πηγαίνουν στη Ρωσία για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Η Lukoil Bulgaria αρνείται ότι έχει επωφεληθεί παράνομα από την απαλλαγή, διότι αυτή χορηγήθηκε για αντικειμενικούς λόγους εφόσον δεν υπάρχει άλλος παραγωγός αεροπορικού καυσίμου στην περιοχή. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τερματισμός της απαλλαγής θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τα έσοδα της Ρωσίας όχι μόνο δε θα μειώνονταν, αλλά θα αυξάνονταν.

Με πληροφορίες από euractiv.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER