Πειραματική άσφαλτος με υποπροϊόντα ελαιολάδου σε αυτοκινητόδρομο της Ισπανίας

Πειραματική άσφαλτος με υποπροϊόντα ελαιολάδου σε αυτοκινητόδρομο της Ισπανίας

Στη βόρεια Ισπανία δοκιμάζεται ένας νέος τύπος ασφάλτου που παρασκευάζεται με χρήση παραδοσιακών πετροχημικών αναμεμειγμένων με απόβλητα από τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα, η άσφαλτος παρασκευάζεται αναμιγνύοντας πίσσα, ενός υποπροϊόντος της διαδικασίας διύλισης πετρελαίου, μαζί με υποπροϊόντα παραγωγής ελαιολάδου και ανακυκλωμένο φυτικό έλαιο. Για κάθε 1,000lt πίσσας, η νέα διαδικασία παραγωγής απαιτεί 300lt υποπροϊόντος παραγωγής ελαιολάδου και 400lt ανακυκλωμένου φυτικού ελαίου.

Η πειραματική άσφαλτος θα χρησιμοποιηθεί για την επίστρωση τμήματος του αυτοκινητοδρόμου μεγάλης διέλευσης που συνδέει τη Valladolid και τη Segovia, ενώ άλλο τμήμα του ίδιου αυτοκινητοδρόμου θα ασφαλτοστρωθεί με συμβατική άσφαλτο. Οι υπεύθυνοι του έργου θα συγκρίνουν τις επιδόσεις των δύο αυτών τμημάτων διαχρονικά, ελπίζοντας ότι η πειραματική άσφαλτος, η οποία απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή της και εκπέμπει σημαντικά λιγότερους τοξικούς ρύπους κατά την εφαρμογή της, θα αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική όσο η συμβατική ή ακόμα καλύτερη.

Οι πρώτες ενδείξεις, από προηγούμενη έρευνα σε μικρότερη κλίμακα, δείχνουν ότι η άσφαλτος που κατασκευάζεται με υποπροϊόντα από την παραγωγή ελαιολάδου είναι συγκρίσιμα ανθεκτική και μπορεί να είναι πιο ελαστική από την παραδοσιακή άσφαλτο. Επιπλέον, μελέτη του 2021 που διεξήχθη από την Olive Oil Commission of California, αναφέρει ότι η προσθήκη ελαιοπυρήνων στο συνδετικό υλικό ασφάλτου ενίσχυσε την ανθεκτικότητα του οδοστρώματος σε διάφορες καιρικές συνθήκες και περιόρισε το σχηματισμό ρωγμών.

Η πειραματική άσφαλτος μπορεί να παραχθεί σε θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από εκείνη των παραδοσιακών ασφάλτων, συνεπώς απαιτεί σημαντικά μικρότερη ποσότητα ενέργειας για την παρασκευή της και παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πειραματική άσφαλτος εκπέμπει λιγότερο καπνό, αναθυμιάσεις και τοξικούς ρύπους κατά τη διαδικασία επίστρωσης σε σχέση με τη συμβατική οπότε βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες εργασίας και οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων στην ασφαλτόστρωση.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Συγχρόνως, η πιθανή υιοθέτηση της πειραματικής ασφάλτου για εκτεταμένη εφαρμογή, θα δημιουργούσε μια σημαντική ροή εσόδων για τους παραγωγούς ελαιολάδου, συμβάλλοντος στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Ήδη από το 2020, ομάδες ερευνητών στην Ισπανία αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν αξία από τα απόβλητα αυτά εφόσον το 80% της βιομάζας της ελιάς που μετατρέπεται σε λάδι καταλήγει να είναι απόβλητο

Με πληροφορίες από https://diariodevalladolid.elmundo.es

rawmathub.gr linkedin newsletter subscription
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER