WWF: Βέλτιστες πρακτικές με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση πλαστικών φυτικής προέλευσης

WWF: Βέλτιστες πρακτικές με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση πλαστικών φυτικής προέλευσης

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά απόβλητα έχουν οδηγήσει σε μια παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, αλλά πόσο συχνά σκεφτόμαστε από πού προέρχεται το πλαστικό;

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Από όλα τα νέα πλαστικά, το 99% είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που σημαίνει ότι το πλαστικό που χρησιμοποιούμε σήμερα αρχίζει να ρυπαίνει τον πλανήτη μας πολύ πριν γίνει απόβλητο. Από τη στιγμή που κατασκευάζονται, τα συμβατικά πλαστικά συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, υποβαθμίζουν τους βιότοπους και απειλούν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση πλαστικού αποτελούν τα πρώτα βήματα προτεραιότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτές τις τακτικές. Θα χρειαζόμαστε πάντα κάποιο νέο πλαστικό για να καλύψουμε ανάγκες που προκύπτουν, αλλά αυτό το νέο πλαστικό δεν χρειάζεται να είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα.

Το πλαστικό φυτικής προέλευσης - γνωστό και ως βιοπλαστικό ή πλαστικό με βάση φυτικές πρώτες ύλες - προέρχεται από πηγές όπως φύκια, ζαχαροκάλαμο ή χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και μπορεί να αποσυνδέσει την παραγωγή πλαστικών από τις αρνητικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, το πλαστικό φυτικής προέλευσης πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά για να χτίσει περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα σε όλα τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες.

Πάνω από μια δεκαετία πριν, το WWF συνειδητοποίησε ότι το πλαστικό φυτικής προέλευσης και η προέλευσή του ήταν ένα πολύπλευρο ζήτημα που επηρέαζε τους οικοτόπους, την άγρια ​​ζωή και τους ανθρώπους. Το WWF συγκάλεσε τη Συμμαχία Bioplastic Feedstock Alliance (BFA) το 2012 για να προωθήσει τη γνώση σχετικά με αυτό το κρίσιμο και περίπλοκο θέμα και να διασφαλιστεί ότι το πλαστικό φυτικής προέλευσης αξιοποιεί τις δυνατότητές του για να ωφελήσει τη φύση και τους ανθρώπους.

Το πρώτο έργο της BFA ήταν μια μεθοδολογία για να βοηθήσει τις εταιρείες να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφορετικών πρώτων υλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πλαστικών φυτικής προέλευσης. Η προμήθεια οποιουδήποτε φυσικού πόρου από οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή συνοδεύεται από έναν βαθμό κινδύνου για τους ανθρώπους και τη φύση. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης.

Η μεθοδολογία της BFA συγκεντρώνει τις καλύτερες διαθέσιμες πρακτικές για πολλά διατομεακά θέματα, παρέχοντας ένα κοινό σύνολο αρχών για την καθοδήγηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η επίβλεψη της BFA, μαζί με την κοινότητα των ειδικών της, βοηθά τις εταιρείες να μαθαίνουν, να δημιουργούν διασυνδέσεις και να λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες αποφάσεις όσον αφορά στην προμήθεια των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τα πλαστικά φυτικής προέλευσης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, και σχεδόν μια δεκαετία μετά την αρχική σύγκληση της ομάδας, η BFA προχώρησε σε μία εκ βάθρων επικαιροποίηση της μεθοδολογίας για να συμπεριλάβει τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και κατευθυντήριες γραμμές. Αυτή η ενημερωμένη έκδοση της μεθοδολογίας εξετάστηκε από εσωτερικούς και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και τώρα παρέχει στους εμπλεκόμενους σαφέστερες οδηγίες και επόμενα βήματα καθώς προσβλέπουν στην ενσωμάτωση στη μακροπρόθεσμη στρατηγική των συσκευασιών τους φυτικού πλαστικού αειφορικής προέλευσης.

Η ενημερωμένη μεθοδολογία περιλαμβάνει το πιο πρόσφατο πλαίσιο σκέψης γύρω από ανθρωποκεντρικά ζητήματα και κινδύνους που σχετίζονται με θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, την ανθεκτικότητα, τη βιοποικιλότητα και άλλα. Έχει επίσης προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη διαθεσιμότητα πλαστικού φυτικής προέλευσης από νέες, καινοτόμες πρώτες ύλες και γεωγραφικές περιοχές, τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες.

Μέσα από από όλη αυτή τη διαδικασία, επανασχεδιάζεται ο κύκλος ζωής του πλαστικού και αναμένεται μια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα για οποιοδήποτε νέο πλαστικό πρέπει να παραχθεί. Μαζί με το παγκόσμιο δίκτυο εταιρικών ηγετών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής του WWF, η οργάνωση εργάζεται για να επιταχύνει τη μετάβαση από τις ορυκτές πρώτες ύλες για την παραγωγή πλαστικών σε αντίστοιχες φυτικής προέλευσης. Απαιτείται μια ολιστική προοπτική για να αφήσουμε πίσω τα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσουμε προς πλαστικό φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι σίγουρα περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνο.

Πηγή: WorldWildLife.org

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER