Το VTT κατασκεύασε ηλεκτρική κάμινο για την παραγωγή τσιμέντου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Το VTT κατασκεύασε ηλεκτρική κάμινο για την παραγωγή τσιμέντου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας έχει αναπτύξει μια ηλεκτρική περιστροφική κάμινο που παράγει τσιμέντο με σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η κάμινος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και επιτρέπει τη δέσμευση καθαρού CO2 όταν ο ασβεστόλιθος θερμαίνεται κατά τη διαδικασία της παραγωγής τσιμέντου. Το VTT έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πολλές δοκιμές χρησιμοποιώντας διαφορετικές πρώτες ύλες μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022, με τη συμμετοχή της Φινλανδικής εταιρείας παραγωγής τσιμέντου Finnsementti και της Nordkalk, κορυφαίου παραγωγού προϊόντων με βάση τον ασβεστόλιθο.

Μέχρι τώρα, η ουδέτερη ως προς τον άνθρακα παραγωγή ασβεστόλιθου βιομηχανικής ποιότητας, ήταν ένας άπιαστος στόχος, λέει το VTT. «Ο ασβεστόλιθος είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες στον κόσμο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε τρόπους να τον χρησιμοποιήσουμε με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στο VTT, καταφέραμε να κάνουμε την κρίσιμη φάση της φρύξης πιο βιώσιμη. Με τις δοκιμές στην κάμινο, έχουμε αποδείξει ότι η αντικατάσταση των διαδικασιών καύσης με λύσεις που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η ποιότητα του προϊόντος είναι καλή», δήλωσε ο Eemeli Tsupari, ερευνητής στο VTT.

Η κάμινος έχει επίσης σχεδιαστεί με γνώμονα την εύκολη μεταφορά. Είναι τοποθετημένη μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο φορτίου οπότε μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές παραγωγικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χημικής πολτοποίησης στη βιομηχανία χάρτου.

«Με την χρήση της καμίνου βρισκόμαστε στο δρόμο προς την πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα, εξετάζοντας νέες πηγές θερμότητας ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, όπως το υδρογόνο, για να φτάσουμε στις απαραίτητες θερμοκρασίες», προσθέτει ο Eemeli. «Το τρέχον υψηλό κόστος του φυσικού αερίου καθιστά την ηλεκτρική ενέργεια πιο βιώσιμη επιλογή για διαδικασίες θέρμανσης, οι οποίες επί του παρόντος χρησιμοποιούν αέριο. Η επίλυση αυτής της πρόκλησης παγκοσμίως θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μείωση εκπομπών άνθρακα που θα αντιστοιχούσαν στην απόσυρση εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Τώρα αναζητούμε συνεργασίες με μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους για να πάμε αυτή τη λύση στο επόμενο επίπεδο».

Η κάμινος βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εγκατάσταση του VTT στην κεντρική Φινλανδία στην πόλη Jyväskylä.

Πηγή: cemnet.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER