Το πρώτο εργοστάσιο με σίδηρο ως καύσιμο οδηγεί στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Το πρώτο εργοστάσιο με σίδηρο ως καύσιμο οδηγεί στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα

Είναι γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση συνήθως συσχετίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο. Η νεοφυής εταιρεία Renewable Iron Fuel Technology (RIFT) υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει και έναν ακόμη τρόπο απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εταιρεία Renewable Iron Fuel Technology (RIFT), η οποία προήλθε από τη φοιτητική ομάδα SOLID στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven στην Ολλανδία, παράγει μια εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο για βιομηχανικές εφαρμογές η οποία βασίζεται στον σίδηρο ως καύσιμο.

Πρόσφατα, η νεοφυής επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 2020, κέρδισε το Βραβείο Gerard & Anton, ένα βραβείο που απονέμεται στις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις από την περιοχή Brainport. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Verhagen μιλά για την εταιρεία, την τεχνολογία που αξιοποιεί και τους στόχους της.

Πώς λειτουργεί;

Το σύστημα της RIFT λειτουργεί ως εξής: σκόνη σιδήρου καίγεται σε ένα λέβητα. Αυτή η διεργασία απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες θερμότητας, για παράδειγμα προς χρήση σε δίκτυα μεταφοράς θερμότητας. Το κατάλοιπο της διεργασίας είναι οξειδωμένος σίδηρος σε σκόνη. Με τη χρήση υδρογόνου, η σκόνη αυτή ανάγεται εκ νέου σε σίδηρο, «επαναφορτίζοντας» ουσιαστικά το καύσιμο, το οποίο με αυτό τον τρόπο μπορεί να χαρακτηριστεί ως κυκλικό.

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται τον σίδηρο ως καύσιμο;

«Η βιομηχανία ευθύνεται για το 52% όλων των εκπομπών CO2. Εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά έχει έρθει η ώρα να απελευθερωθεί από τον άνθρακα. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη απεμπλοκή από τα ορυκτά καύσιμα: καύση υδρογόνου και ηλεκτρισμός. Όμως, το δίκτυο υδρογόνου δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη επαρκώς, ενώ η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ικανή να καλύψει σε συνεχή βάση και αξιόπιστα ανάγκες μεγάλων βιομηχανιών. Πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του παζλ παραμένει βασικά άλυτο. Ο σίδηρος ως καύσιμο αποτελεί ιδανική λύση. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε υπάρχουσα παραγωγική εγκατάσταση».

Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση σκόνης σιδήρου σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το υδρογόνο;

«Μία από τις ιδιότητες της σκόνης σιδήρου είναι ότι μπορείτε εύκολα να την αποθηκεύσετε και να τη μεταφέρετε. Ενώ το υδρογόνο παρουσιάζει απώλειες απόδοσης κατά τη μεταφορά, αυτό σπάνια συμβαίνει με τη σκόνη σιδήρου. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία μας τείνει έχει λίγο χαμηλότερη απόδοση παραγωγής σιδήρου σε σχέση με την παραγωγή υδρογόνου. Συνολικά, καταλήγουμε με ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απόδοσης της όλης διεργασίας που κυμαίνεται από 65 έως 81%».

Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η RIFT;

«Είμαστε στη φάση της «proof-of-concept». Εν τω μεταξύ, έχουμε δύο εργοστάσια σε λειτουργία: το εργοστάσιο παραγωγής μας στο Energy Demo Field στο Arnhem και το εργοστάσιο καύσης στο Helmond στο Ennatuurlijk. Σε αυτό το σημείο, συλλέγουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών, και αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο μας, θα μπορέσουμε να τα κοινοποιήσουμε στο ευρύ κοινό το Νοέμβριο 2022».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ορόσημό σας μέχρι τώρα;

«Οι εγκαταστάσεις μας στο Helmond και το Arnhem φιλοξενούν πλέον τα πρώτα συστήματα στον κόσμο που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η τεχνολογία λειτουργεί στο σύνολό της. Είμαι πολύ περήφανος που το καταφέραμε αυτό με την ομάδα και τους συνεργάτες μας. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών φαίνονται επίσης καλά. Αυτό δείχνει ότι τα πιο σημαντικά στοιχεία λειτουργούν και αποτελεί ένα ορόσημο για εμάς, γιατί σε αυτή τη βάση, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε στήριξη από επενδυτές».

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να μπορέσει η προτεινόμενη τεχνολογία να εφαρμοστεί σε εμπορική κλίμακα;

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία περαιτέρω βελτιστοποίησης της τεχνολογίας. Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και ότι επιτυγχάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, το σύστημα πρέπει να είναι πλήρως αξιόπιστο για μακροχρόνια χρήση. Μόλις το διευθετήσουμε αυτό, τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις λεπτομέρειες. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το σύστημά μας συμμορφώνεται με το σύνολο του νομικού κανονιστικού πλαισίου».

«Επιπλέον, υπάρχει μια ακόμη μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε: αναζητούμε προσωπικό για να ενισχύσουμε την ομάδα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε 16 άτομα και θέλουμε να φτάσουμε τα 20 άμεσα».

Ποιο είναι το όνειρό σας για το μέλλον;

«Στόχος μας είναι η εξοικονόμηση ενός γιγατόνου CO2 ετησίως έως το 2050. Ελπίζω ότι θα συμβάλλουμε σημαντικά στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι τότε. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας θα αποτελούν τότε παρελθόν και η ηλεκτρική ενέργεια, το υδρογόνο καθώς και η σκόνη σιδήρου θα είναι μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού του μέλλοντος».

Πηγή: Innovationorigins.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER