Συσκευή πρόκλησης σεισμών χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα σε στοές μεταλλείων

Συσκευή πρόκλησης σεισμών χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα σε στοές μεταλλείων

Ερευνητές στο University of Tokyo και στο Kyushu University ανέπτυξαν μια εξαιρετικά μικρή σεισμική πηγή, μεγέθους εκατοστών, που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των δεξαμενών αποθήκευσης άνθρακα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Seismological Research Letters, οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα υπόγεια συστήματα όπως οι δεξαμενές άνθρακα μπορούν να παρακολουθηθούν χρησιμοποιώντας σεισμικά κύματα τα οποία παράγονται είτε από σεισμούς ή από ανθρωπογενείς πηγές. 

Ωστόσο, η παρακολούθηση των σεισμών απαιτεί συνήθως μεγάλα, ακριβά μηχανήματα, καθιστώντας τη συνεχή παρακολούθηση στις κλίμακες που απαιτούνται για τις δεξαμενές άνθρακα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και απαγορευτική από πλευράς κόστους. Εδώ έρχεται η Φορητή Ενεργή Σεισμική Πηγή (Portable Active Seismic Source, PASS) η οποία έχει σχεδιαστεί για εξωγήινες χρήσεις, όπως για παράδειγμα για γεωφυσική έρευνα στο φεγγάρι και τον Άρη, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και στη γη.

«Λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής, οι δονήσεις που παράγει είναι σχετικά ασθενείς, αλλά όταν αυτές οι δονήσεις παράγονται συνεχώς, είναι δυνατή η μετάδοσή τους σε μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο Takeshi Tsuji, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Με έναν κινητήρα τεσσάρων εκατοστών, το σήμα θα μπορούσε να μεταδοθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, κλίμακα που καλύπτει ικανοποιητικά την παρακολούθηση των στρωμάτων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα».

(α) Σύστημα σεισμικής πηγής που χρησιμοποιείται συνήθως για απεικόνιση και παρακολούθηση υπογείων ταμιευτήρων, (β)-(γ) Σύστημα πηγής συνεχούς παρακολούθησης κλίμακας μέτρου και εκατοστών αντίστοιχα που αναπτύχθηκε σε αυτή τη μελέτη (εικόνα από Takeshi Tsuji, Kyushu University, I2CNER).

Το μικρό μέγεθος του PASS το καθιστά εύκολο να αναπτυχθεί σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων και των μεταλλείων. Είναι επίσης πιο προσιτό οικονομικά σε σχέση με τις συμβατικές σεισμικές πηγές, οι οποίες έχουν συνήθως μέγεθος πολλών μέτρων. Η συμπαγής συσκευή PASS μπορεί να τροφοδοτηθεί από μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 volt και μπορεί ακόμη και να αναπτυχθεί με drone σε περιοχές που διαφορετικά δεν είναι προσβάσιμες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το PASS σε δύο τοποθεσίες πεδίου: σε μια όχθη ποταμού και μια λίμνη τελμάτων σε μια περιοχή εξόρυξης. Σύμφωνα με τον Tsuji, το σύστημα έχει μεγάλες δυνατότητες για διάφορες επιστημονικές και μηχανολογικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πιθανών καταστροφών όπως κατολισθήσεις και εκρήξεις ηφαιστείων αλλά και απεικόνισης δομών όπως σήραγγες και φράγματα.

«Η οικονομική προσιτότητα και η πρακτικότητα της συνεχούς παρακολούθησης υπόγειων χώρων με χρήση της νέας τεχνολογίας PASS, που επιτρέπει την ανίχνευση ξαφνικών αλλαγών στις δεξαμενές διοξειδίου του άνθρακα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρροή CO2, την καθιστούν ιδιαίτερα πολύτιμη για την ανάπτυξη έργων δέσμευσης άνθρακα», είπε ο Tsuji. «Επιπλέον, η ασφάλεια της χρήσης του μπορεί να ενθαρρύνει τη δημόσια αποδοχή αυτού αλλά και άλλων συναφών αναπτυσσόμενων τεχνολογιών γεωμηχανικής».

Πηγή: mining.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER