Οι πρωτοπόροι στις τεχνολογίες αυτόματης πλοήγησης για την εξορυκτική βιομηχανία

Οι πρωτοπόροι στις τεχνολογίες αυτόματης πλοήγησης για την εξορυκτική βιομηχανία

Η εξορυκτική βιομηχανία συνεχίζει να αποτελεί εστία καινοτομίας. Όλες οι νέες τεχνολογίες καθοδηγούνται από την δεδομένη ανάγκη για βελτιωμένη ασφάλεια και υψηλή παραγωγικότητα.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η αυτόνομη πλοήγηση υιοθετείται όλο και περισσότερο στον τομέα της εξόρυξης, τόσο σε υπόγειες όσο και σε επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Η τεχνολογία αυτή μειώνει το περιθώριο ανθρώπινου λάθους, ενισχύει την παραγωγικότητα, καθιστώντας τους χρόνους κίνησης και διέλευσης των οχημάτων πιο προβλέψιμους, και βελτιώνει την ασφάλεια μέσω της μείωσης των ατυχημάτων.

Περαιτέρω οφέλη από την αυτόνομη πλοήγηση περιλαμβάνουν αυξημένη διάρκεια ζωής των οχημάτων και των ελαστικών και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Συνολικά, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κατατεθεί αιτήσεις και έχουν χορηγηθεί πάνω από 48.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εξορυκτική βιομηχανία, σύμφωνα με την έκθεση της GlobalData για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εξόρυξη: Αυτόνομη Πλοήγηση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν είναι όλες οι καινοτομίες ισότιμες σε αξία και ούτε ακολουθούν μια σταθερά ανοδική τάση. Αντίθετα, η εξέλιξή τους παίρνει τη μορφή μιας καμπύλης σχήματος S που αντανακλά τον τυπικό κύκλο ζωής τους: από την πρώιμη εμφάνιση έως την επιταχυνόμενη υιοθέτηση, πριν τελικά σταθεροποιηθούν και φτάσουν στην ωριμότητα.

Ο προσδιορισμός του σημείου που βρίσκεται μια συγκεκριμένη καινοτομία σε αυτή την καμπύλη, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε αναδυόμενα και επιταχυνόμενα στάδια, είναι απαραίτητος για την κατανόηση του τρέχοντος επιπέδου υιοθέτησης της και της πιθανής μελλοντικής πορείας και αντίκτυπου που θα έχει.

Καμπύλη τύπου S για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην εξορυκτική βιομηχανία

Η αυτόνομη πλοήγηση είναι κύριος τομέας εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης

Η αυτόνομη πλοήγηση επιτρέπει σε ένα όχημα να σχεδιάσει την πορεία του και να την εκτελέσει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Στα ορυχεία, η αυτόνομη πλοήγηση χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία μηχανημάτων, από φορτηγά εξόρυξης βάρους 200-400 τόνων έως φορτηγά σε υπόγειες εκμεταλλεύσεις και φορτωτές, με ανάλογες εφαρμογές αυτοματισμού να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στις γεωτρήσεις ακόμη και στις υδροφόρες.

Η ανάλυση της GlobalData αποκαλύπτει τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε τομέα καινοτομίας και αξιολογεί την πιθανή εμβέλεια και τον αντίκτυπο της δραστηριότητας κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικές εφαρμογές και γεωγραφικές περιοχές. Σύμφωνα με την GlobalData, υπάρχουν 10+ εταιρείες, που περιλαμβάνουν προμηθευτές τεχνολογίας, μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες και ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών αυτόνομης πλοήγησης.

Κύριοι παίκτες στην παγκόσμια αγορά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην εξόρυξη

Βασικοί παίκτες στην αυτόνομη πλοήγηση

Η «γεωγραφική εμβέλεια» αναφέρεται στον αριθμό των διαφορετικών χωρών στις οποίες έχει καταχωρηθεί κάθε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αντικατοπτρίζει το εύρος της προβλεπόμενης γεωγραφικής εφαρμογής που κυμαίνεται από «τοπική» έως «παγκόσμια».

Οι εταιρείες - ηγέτες στην αυτόνομη πλοήγηση περιλαμβάνουν της Sandvik, Komatsu, Epiroc, Hitachi και Caterpillar. Η Caterpillar και η Komatsu είναι οι δύο κύριοι προμηθευτές αυτόνομων φορτηγών, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 85% των εν λειτουργία φορτηγών. Το μοντέλο 793 της Caterpillar αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των πωλήσεών της σε αυτόνομα φορτηγά, ενώ άλλα μοντέλα είναι τα 797F (κατηγορία 400 τόνων Ultra), 794 AC (300 τόνοι), 789D (200 τόνοι) και 777 (100 τόνοι). Για την Komatsu το κυρίαρχο μοντέλο είναι το 930E, το οποίο αντιπροσωπεύει το 70% του αυτόνομου στόλου της.

Στις κορυφαίες εταιρείς όσον αφορά στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συγκαταλέγεται η Sandvik, η οποία εισήγαγε το πλαίσιο λύσεων AutoMine τόσο για εξοπλισμό επιφανειακών και υπόγειων εκμεταλλεύσεων. Το Automine επιτρέπει στα οχήματα να προσαρμόζονται και να σχεδιάζουν τις δικές τους διαδρομές, με δυνατότητα ανίχνευσης εμποδίων, αποφυγής σύγκρουσης και 3D online χαρτογράφηση.

Συγχρόνως, η Epiroc, έχει αναπτύξει τεχνολογίες 6th Sense που επιτρέπουν γρήγορη και ακριβή λειτουργία μηχανημάτων σύμφωνα με ένα προσχεδιασμένο πλάνο. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνεχιστεί η βελτίωση της παραγωγικότητας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας στην εξορυτκική βιομηχανία, ο αριθμός των ορυχείων που χρησιμοποιούν εφαρμογές αυτόνομης πλοήγησης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030, με ισχυρότερο παράδειγμα τα αυτόνομα φορτηγά μεταφοράς, τα οποία η GlobalData προβλέπει ότι θα ξεπεράσουν τα 1.800 έως το 2025, από λίγο πάνω από 1.000 στα μέσα του 2022.

Πηγή: mining-technology.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER