Νέα επίστρωση επισκευάζει φθορές με απλή έκθεση στο ηλιακό φως

Νέα επίστρωση επισκευάζει φθορές με απλή έκθεση στο ηλιακό φως

Οι γρατζουνιές ή φθορές στη βαφή προκαλούν ένα ιδιαίτερο είδος θλίψης στους κατόχους αυτοκινήτου. Ωστόσο, στο μέλλον είναι πιθανόν αυτά τα θέματα να μην μας απασχολούν πλέον και να έχουν εξαφανιστεί πριν καν υποπέσουν στην αντίληψή μας. Επιστήμονες στην Κορέα ανέπτυξαν μια επίστρωση που επουλώνει τα γδαρσίματα στη βαφή του αυτοκινήτου σε μόλις 30 λεπτά υπό έκθεση στο ηλιακό φως.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η νέα επίστρωση περιέχει ένα πολυμερές με βάση την ακρυλική πολυόλη. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα πολυμερή έχουν δυναμικούς χημικούς δεσμούς που μπορούν να διασπαστούν ως απόκριση σε ένα ερέθισμα και στη συνέχεια να αναμορφωθούν στην αρχική τους διάταξη, επιδιορθώνοντας αποτελεσματικά μικρές ζημιές, όπως, για παράδειγμα, τα επιφανειακά γδαρσίματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας αναμόρφωσης στην αρχική διάταξη είναι η θερμότητα, η οποία παρέχεται από μια οργανική φωτοθερμική βαφή, η οποία είναι ενσωματωμένη στην επίστρωση και η οποία που συλλαμβάνει το υπέρυθρο φως.

Σε δοκιμές σε μοντέλο αυτοκινήτου, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι η επίστρωση επούλωσε τις γρατσουνιές μετά από έκθεση 30 λεπτών σε έντονο ηλιακό φως. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορούσε να φύγει από το αυτοκίνητό του και το γδάρσιμο να έχει εξαφανιστεί όταν γυρίσει να το πάρει.

Εάν η μισή ώρα είναι πολλή, η ομάδα έδειξε επίσης ότι η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί δραστικά κάτω από εστιασμένο φως. Η χρήση μεγεθυντικού φακού για την εστίαση του ηλιακού φωτός στο γδάρσιμο, οδήγησε στην επούλωσή του σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!

Διάγραμμα που δείχνει πώς λειτουργεί η νέα επίστρωση [πηγή: Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Κορέας (KRICT)]

Η ομάδα λέει ότι η νέα επίστρωση έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπάρχουσες αυτοεπουλώμενες επιστρώσεις. Η χρήση οργανικών φωτοθερμικών βαφών σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει η επίστρωση σε σχέση με τις ανόργανες εκδοχές, οι οποίες συνήθως απαιτούν θερμικά πιστόλια ή εστιασμένες φωτεινές πηγές UV. Άλλες επιστρώσεις, όπως η Scratch Shield της Nissan, λειτουργεί κάτω από πιο ήπιες συνθήκες, αλλά ο χρόνος επούλωσης μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα. Η νέα επίστρωση μπορεί επίσης να επιδιορθώσει ένα γδάρσιμο στο ίδιο σημείο πολλές φορές.

Είναι σημαντικό ότι η νέα επίστρωση είναι διαφανής, επομένως δεν επηρεάζει το χρώμα της βαφής και μπορεί να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες μεθόδους επίστρωσης με ψεκασμό. Ενώ τα αυτοκίνητα είναι η κύρια περίπτωση χρήσης, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε άλλες συσκευές που συχνά αντιμετωπίζουν παρόμοιες φθορές, όπως τηλέφωνα ή οικοδομικά υλικά.

Πηγή: NewAtlas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER