Η Nornickel διερευνά τη χρήση τελμάτων εξόρυξης για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η Nornickel διερευνά τη χρήση τελμάτων εξόρυξης για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η εταιρεία Nickel Norlisk (Nornickel) με βάση τη Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου στον κόσμο, μελετά τη δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα από τέλματα εξόρυξης. Η εταιρεία στοχεύει επίσης για να αναπτύξει κατάλληλη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των μονάδων άνθρακα που δεσμεύονται με αυτόν τον τρόπο.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Το 2021, η Nornickel εξόρυξε 41,2 εκατ. τόνους μεταλλεύματος. Ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος οδηγεί στην παραγωγή αποβλήτων (τέλματα), τα οποία αποτελούνται ουσιαστικά από λεπτομερές υλικό (μικρότερο από 0,4 mm) που μοιάζει με άμμο. Ως απόβλητα, τα τέλματα αποτίθενται σε καθορισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ονομάζονται λίμνες τελμάτων.

Το πυρίτιο και το οξείδιο του μαγνησίου που περιέχονται στα τέλματα μπορούν να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη μακροχρόνια έκθεση τους σε ατμοσφαιρικές συνθήκες, Αντιδρώντας με το νερό και τον αέρα, το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα δεσμεύεται από ορυκτά και μέταλλα, που είναι παρόντα σε αυτούς τους τύπους πετρωμάτων, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ανθρακικών αλάτων (mineralization)

Σύμφωνα με τη στρατηγική για το περιβάλλον της Nornickel, οι εκπομπές άνθρακα που περιλαμβάνονται στο Scope 1 και Scope 2 (σύμφωνα με το GHC Protocol corporate standard) του ομίλου (άμεσες εκπομπές που συνδέονται με την παραγωγή και έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας) αναμένεται να μειωθούν κατά 25% έως το 2028 για να φτάσουν τα 7,7 εκατ. τόνους ετησίως, σε σύγκριση με 10,3 εκατ. τόνους ετησίως σήμερα.

Δεδομένων των τεράστιων όγκων παραγωγής της εταιρείας, η πιθανή απορρόφηση CO2 από τα τέλματα μπορεί να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το Τμήμα Τεχνολογικής Καινοτομίας της Nornickel μελετά αυτό το δυναμικό δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Με τη συνεργασία ομάδων στις εγκαταστάσεις του ομίλου, συνέλεξαν 200 δείγματα για να μελετήσουν τις διαδικασίες φυσικής και μηχανικής ανοργανοποίησης που συντελείται στα τέλματα.

Μετά από αυτό, ένα ερευνητικό ινστιτούτο θα αναλύσει την ορυκτολογική και χημική σύνθεση των δειγμάτων για να αξιολογήσει την περιεκτικότητα σε δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα.

Με τη συμβολή σχετικού επιστημονικού προσωπικού, η Nornickel στοχεύει επίσης στη μηχανική ανοργανοποίηση των τελμάτων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας. Για παράδειγμα, καυσαέρια σταθμών παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας ή αέρια διεργασιών κλιβάνων τήξης, τα οποία περιέχουν μεταξύ άλλων διοξείδιο του άνθρακα, μπορούν να διοχετεύονται μέσω του πολτού (slurry) που προκύπτει κατά τη διεργασία. Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζει η εταιρεία.

Πηγή: batteryindustry.tech

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER