Η Anglo American διαμορφώνει το μέλλον της εξόρυξης

Η Anglo American διαμορφώνει το μέλλον της εξόρυξης

Το επενδυτικό σχέδιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Anglo American στη Χιλή έχει ως βασικούς μοχλούς την τεχνολογία και την καινοτομία για μια βιώσιμη και χαμηλών εκπομπών άνθρακα εξόρυξη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Μία εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο που επιπλέει πάνω σε λίμνη τελμάτων, αυτόνομα φορτηγά, ένα νέο σύστημα ταξινόμησης ορυκτών και επίπλευση κόκκων μεταλλεύματος μεγάλου μεγέθους, ήταν μερικά από τα ορόσημα που ανέφερε ο Rodrigo Subiabre, διευθυντής καινοτομίας και τεχνολογίας της Anglo American στο Copper 2022 στο Σαντιάγο της Χιλής, το οποίο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο ανέφερε μείωση 6% σε ετήσια βάση στην παραγωγή χαλκού το τρίτο τρίμηνο και μείωση 19%, στους 126.500 τόνους από τις εκμεταλλεύσεις στη Χιλή, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ποιοτήτων μεταλλεύματος σε όλες τις δραστηριότητές της στη χώρα. Οι χαμηλότερες ποιότητες είναι ένα γενικό ζήτημα στα ορυχεία χαλκού της Χιλής, πολλά από τα οποία λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, και αποτελούν ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο μέσω κατάλληλων τεχνολογιών.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ποιότητας των εξορυσσόμενων μεταλλευμάτων, η Anglo American σχεδίασε μια στρατηγική με την ονομασία Future Smart Mining για τις δραστηριότητές της στη Χιλή, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 30% και τη μείωση της χρήσης γλυκού νερού κατά 50%, έως το 2030.

Μία από τις πρώτες σχετικές πρωτοβουλίες ξεκίνησε το 2019, όταν η εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο σε αποθέσεις τελμάτων στην εκμετάλλευση Las Tórtolas, στην περιοχή Colina της μητροπολιτικής περιφέρειας του Σαντιάγο. Το πάρκο είχε αρχική παραγωγική ικανότητα της τάξης των 86 kW. «Επί του παρόντος, σχεδιάζουμε ένα πλωτό ηλιακό πάρκο ισχύος 3 MW, το οποίο θα μειώσει την εξάτμιση στα τέλματα, παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην κεντρική ζώνη της χώρας», δήλωσε ο Subiabre.

Ο Subiabre πρόσθεσε ότι το ηλιακό πάρκο τροφοδότησε την έναρξη της βιομηχανικής παραγωγής υδρογόνου στη Χιλή και επέτρεψε στην Anglo American να μετατρέψει κατάλληλα ένα περονοφόρο όχημα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί για οκτώ ώρες με 1 κιλό υδρογόνου. Το περονοφόρο είναι ακόμα σε λειτουργία.

Ο Subiabre αναφέρθηκε επίσης στο φορτηγό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκεύασε η εταιρεία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στη Νότια Αφρική. Το υδρογονοκίνητο όχημα μπορεί να λειτουργήσει με υδρογόνο που παράγει ισχύ 3MW για επτά συνεχείς ημέρες χωρίς ανεφοδιασμό, σε αντίθεση με ένα παραδοσιακό φορτηγό εξόρυξης, το οποίο καταναλώνει 3.000 λίτρα ντίζελ την ημέρα. Το μοντέλο «αποτελεί το μέλλον των φορτηγών εξόρυξης παγκοσμίως», δήλωσε ο Subiabre.

Στην περιοχή εξόρυξης Los Bronces-Andina κοντά στο Σαντιάγο, την οποία η Anglo American μοιράζεται με την κρατική εταιρεία εξόρυξης χαλκού Codelco, έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των γεωτρήσεων, των μεταφορών και των αυτόνομου εξοπλισμού μέσω απομακρυσμένης διαχείρισης. Στην περιοχή λειτουργούν 10 αυτόνομα γεωτρύπανα και 28 αυτόνομα/αυτοκινούμενα φορτηγά.

Τα αυτοκινούμενα φορτηγά έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε δύσκολες περιοχές, όπως όπου υπάρχει χιόνι, ξεπερνώντας τις επιδόσεις ενός παραδοσιακού φορτηγού που οδηγείται από άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μείωση των κινδύνων, ενώ ο χειρισμός των φορτηγών είναι δυνατός εξ αποστάσεως από το Σαντιάγο.

Για την φάση V του έργου El Soldado στη γειτονική περιοχή Valparaíso, όπου η εταιρεία επιδιώκει να παρατείνει την ωφέλιμη ζωή του έως το 2027, η Anglo American εφαρμόζει πιλοτικά ένα σύστημα ταξινόμησης bulk ore sorting, το οποίο καθορίζει την περιεκτικότητα σε χαλκό ή αλλιώς την ποσότητα του μετάλλου που περιέχεται στο μετάλλευμα, έτσι ώστε να μειωθεί η είσοδος άγονου υλικού στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, καθιστώντας τη διαδικασία πιο αποδοτική.

Ο Subiabre εξήγησε ότι η τεχνική ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα με δυναμικότητα 900t/h, αλλά χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις, σήμερα μπορεί να φτάσει τους 8.000t/h. Το σύστημα λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και επιτρέπει στην εταιρεία να διακρίνει την ποιότητα του μεταλλεύματος, ενώ παράλληλα μειώνει τη χρήση ενέργειας και την παραγωγή αποβλήτων. Μέσω αισθητήρων, το σύστημα απορρίπτει το υλικό όταν, για λόγους ποιότητας, σκληρότητας, μεταλλουργικής ανάκτησης ή άλλων παραγόντων, δεν κρίνεται ότι πληροί τα κριτήρια για περαιτέρω επεξεργασία.

Όσον αφορά την επίπλευση μεγάλου μεγέθους κόκκων, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είπε. Το σύστημα, το οποίο είναι επίσης σε λειτουργία στο El Soldado, επέτρεψε επίπλευση στα 350μm, ξεπερνώντας τα 150μm που ήταν η προηγουμένως εφικτή κλίμακα. Στη Χιλή η λειοτρίβηση γίνεται στα 200μm. Με τις νέες τεχνολογίες, είναι δυνατή η επίπλευση κόκκων με μέγεθος έως και 400 ή 500μm, προσφέροντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

«Τώρα επιτυγχάνουμε επίπλευση με ρυθμό 1.000 t/h και θέλουμε να το εφαρμόσουμε στο Los Bronces για να φτάσουμε στους 8.000 t/h. Μιλάμε για έναν πλήρη μετασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξόρυξη τα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στην παραγωγή να διπλασιαστεί, με υψηλότερες ανακτήσεις και μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού», είπε ο Subiabre.

Πηγή: bnamericas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER