Η πρώτη μονάδα αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στον κόσμο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία στη Σουηδία

Η πρώτη μονάδα αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στον κόσμο βρίσκεται σε δοκιμαστική  λειτουργία στη Σουηδία

Με τη θέση σε λειτουργία της πιλοτικής εγκατάστασης HYBRIT η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για να καταστήσει την παραγωγή της πιο βιώσιμη.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η μονάδα HYBRIT, που είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο, βρίσκεται μέσα σε ένα βραχώδες σπήλαιο στη Σουηδία και χρησιμεύει για την αποθήκευση «πράσινου» υδρογόνου. Η μονάδα βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της μονάδας HYBRIT, ιδιοκτησία της SSAB, της κρατικής επιχείρησης ενέργειας Vattenfall και της εταιρείας εξόρυξης άνθρακα LKAB, ξεκίνησε το 2016. Η εγκατάσταση αποθήκευσης υδρογόνου θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική αξιακή αλυσίδα για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου όταν υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας και η χρήση αποθηκευμένου αερίου υδρογόνου όταν το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξημένη ζήτηση, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή σπογγώδους σιδήρου, της πρώτης ύλης πίσω από τον «πράσινο» χάλυβα.

«Το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί πλέον είναι πολύ σπουδαίο και αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη μιας αξιακής αλυσίδας χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα από σιδηρομετάλλευμα. Η χρήση αποθηκευμένου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα σημαίνει ότι η βιομηχανία θα μπορεί να λειτουργεί ακόμη και συνθήκες όπου το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες λόγω μεγάλου ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολύ αποτελεσματικά την παραγωγή αιολικής ενέργειας», λέει ο Mikael Nordlander, Director of Industry Decarbonisation, στη Vattenfall.

Αεροστεγής αποθήκευση

Η πιλοτική εγκατάσταση πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας. Η αποθήκευση του υδρογόνου βασίζεται στην τεχνολογία του επενδεδυμένου βραχώδους σπηλαίου (lined rock cavern, LRC) και περιλαμβάνει την επένδυση των τοιχωμάτων του σπηλαίου με ένα στεγανοποιητικό στρώμα. Η πιλοτική εγκατάσταση είναι η πρώτη στον κόσμο που δοκιμάζει την τεχνολογία με συνεχείς κύκλους πλήρωσης και κένωσης υδρογόνου.

Ο όγκος της πιλοτικής εγκατάστασης είναι 100 κυβικά μέτρα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να χρειαστεί να αποθηκευτούν στην εγκατάσταση 100.000 έως 120.000 κυβικά μέτρα αερίου υδρογόνου υπό πίεση σε πλήρη λειτουργία, ποσότητα αρκετή για την εξυπηρέτηση ενός εργοστασίου σπογγώδους σιδήρου σχετικά μεγάλης παραγωγικής ικανότητας και για διάστημα περίπου τριών έως τεσσάρων ημερών.

«Είναι πολύ θετικό για εμάς ότι η πιλοτική εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου υδρογόνου είναι σε λειτουργία και ότι η τεχνολογία έχει λειτουργήσει όπως θα έπρεπε μέχρι τώρα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Σύντομα θα ολοκληρώσουμε την περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και θα έχουμε συλλέξει σημαντικά δεδομένα και γνώσεις για να κάνουμε δυνατή μια εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας», λέει ο Martin Pei, CTO της SSAB.

Πηγή: innovationorigins.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER