Ηλιακοί συλλέκτες κατασκευασμένοι από τροφικά υπολείμματα παράγουν ενέργεια χωρίς ηλιακό φως

Ηλιακοί συλλέκτες κατασκευασμένοι από τροφικά υπολείμματα παράγουν ενέργεια χωρίς ηλιακό φως

Οι ηλιακοί συλλέκτες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Όμως έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα: όταν εμφανίζονται τα σύννεφα, η παραγωγή τους μειώνεται δραματικά.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ένας νέος τύπος ηλιακού panel αναπτύχθηκε από έναν σπουδαστή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Mapua στις Φιλιππίνες. Το panel αυτό συλλέγει την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η οποία φτάνει στα panels ακόμα και αν υπάρχει πυκνή νεφοκάλυψη.

Ο Carvey Ehren Maigue, ο οποίος το 2020 κέρδισε το James Dyson Sustainability Award για τη δημιουργία του, ελπίζει ότι σύντομα τα panels θα χρησιμοποιηθούν σε παράθυρα και τοίχους μεγάλων κτιρίων, μετατρέποντάς τα σε σταθερές πηγές ενέργειας.

Ηλιακά panels που δεν βασίζονται στο ορατό ηλιακό φως

Η ιδέα, που ονομάζεται AuREUS (που σημαίνει Aurora Renewable Energy and UV Sequestration), χρησιμοποιεί φωταυγή σωματίδια από υπολείμματα φρούτων και λαχανικών που απορροφούν το υπεριώδες φως και το μετατρέπουν σε ορατό φως. Στη συνέχεια, ένα ηλιακό φιλμ μετατρέπει αυτό το ορατό φως σε ενέργεια.

«Είναι παρόμοιο με το πώς αναπνέουμε οξυγόνο και εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα», είπε ο Maigue. «Το υλικό παίρνει το υπεριώδες φως και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το εκπέμπει ως ορατό φως».

Το πρωτότυπο του Maigue για το AuREUS είναι ένα ενιαίο panel διαστάσεων 3 x 2 πόδια με ημιδιαφανή πράσινη απόχρωση που τοποθέτησε στο παράθυρο του διαμερίσματός του. Στην επίδειξη του για το βραβείο James Dyson, ο Maigue έδειξε ότι το δοκιμαστικό panel του μπορεί να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίζει δύο τηλέφωνα την ημέρα. Σε επόμενο στάδιο και με αύξηση της κλίμακας, ο Maigue λέει ότι αυτά τα panels θα επιτρέψουν σε κτίρια να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με δική τους ηλεκτρική ενέργεια!

Το καινοτόμο υλικό κατασκευάζεται από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών

Κάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο προσβάσιμες σε όλους

Ο Maigue λέει επίσης ότι η ευελιξία του υλικού, όντας ρητινούχο, επιτρέπει σε σχεδιαστές να το χρησιμοποιούν σε μια ποικιλία διαφορετικών, καινοτόμων σχεδίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημαντικότητα και να υιοθετήσουν λύσεις που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εάν καταφέρουμε να φέρουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο κοντά στους ανθρώπους, τόσο από φυσικής άποψης, όσο και ψυχολογικά, τότε θα ένοιωθαν ότι δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων παραγωγών να συλλέγουν και να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια». εξήγησε ο Maigue.

Το επόμενο βήμα του Maigue είναι να αναπτύξει την πρώτη του κτιριακή εγκατάσταση με χρήση του AuREUS σε μια μικρή ιατρική κλινική στο νησί Jomalig, στα ανοικτά της ηπειρωτικής χώρας των Φιλιππίνων, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια καταιγίδων. 

Πηγή: TheBrighterSide.news

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER