Ηλιακή πρόσοψη καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας ενός κτιρίου γραφείων

Ηλιακή πρόσοψη καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας ενός κτιρίου γραφείων

Η αυστραλιανή εταιρεία Kennon αποκάλυψε σχέδια για ένα φιλόδοξο νέο έργο στη Μελβούρνη. Με την ονομασία 550 Spencer, το οκταώροφο κτίριο γραφείων θα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρειάζεται, χρησιμοποιώντας μια ηλιακή πρόσοψη τεχνολογίας αιχμής που αποτελείται από 1.182 ηλιακούς συλλέκτες.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Ο σχεδιασμός του κτιρίου δεν είναι μια περίπτωση απλής τοποθέτησης τυπικών ηλιακών συλλεκτών στην πρόσοψη, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Σχολείο της Κοπεγχάγης. Αντίθετα, η πρόσοψη θα μοιάζει με γυαλί, αλλά θα συλλέγει ενέργεια από τις ηλιακές ακτίνες χρησιμοποιώντας τα 1.182 ενσωματωμένα ηλιακά panels.

Αν και δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι ηλιακές προσόψεις δεν είναι ακόμα ευρέως χρησιμοποιούμενες και η Kennon αναφέρει ότι το έργο είναι το πρώτο κτίριο με ηλιακή πρόσοψη στην Αυστραλία. Η εταιρεία ανέθεσε στη γερμανική εταιρεία Avancis την παροχή των συγκεκριμένων panels, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα από κάποια εταιρεία στην Αυστραλία.

«Εκείνη την εποχή ερευνούσα προϊόντα υαλοπινάκων σε λειτουργία στην Ευρώπη που ενσωματώνουν φωτοβολταϊκά στοιχεία σε γυάλινη πρόσοψη, τα οποία δεν έμοιαζαν με τα τυπικά και άσχημα ηλιακά panels που βλέπετε στις στέγες», εξήγησε ο ιδρυτής της εταιρείας, Pete Kennon. «Ξεκινήσαμε συζητήσεις με αρκετούς κατασκευαστές και σύντομα μάθαμε ότι δεν είχαν παρουσία στην Αυστραλία. Σχεδιάσαμε μια πρόσοψη κτιρίου, ενσωματώνοντας το συγκεκριμένο panel και παρουσίασαμε την ιδέα στον πελάτη. Συνεργαστήκαμε με έναν τοπικό διανομέα γυαλιού, την George Fethers & Co και τα στελέχη της Γερμανικής εταιρείας που παρέχει την τεχνολογία. Χαρτογραφήσαμε την ηλιακή απόδοση σε διαφορετικές σχεδιαστικές εναλλακτικές για την πρόσοψη, βελτιστοποιώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Το κτίριο γραφείων 550 Spencer θα παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι χρειάζεται, χάρη στα 1.182 ενσωματωμένα ηλιακά panels στη γυάλινη πρόσοψή του
Η ηλιακή πρόσοψη απελευθερώνει το χώρο στην ταράτσα για τη δημιουργία ενός κήπου

Στο έργο προέκυψε και μια άλλη πρόκληση: η τεχνολογία ηλιακής πρόσοψης δεν είχε λάβει πιστοποιητικό ασφάλειας στην Αυστραλία. Μολαταύτα, η Kennon παρήγγειλε πάνω από 40 panels. Με τη βοήθεια του ειδικού σε θέματα πυρασφάλειας κατασκευών Red Fire Engineers, η εταιρεία κατασκεύασε ένα αντίγραφο της πρόσοψης και στη συνέχεια του έβαλε φωτιά για να δοκιμάσει την απόδοσή του, τεκμηριώνοντας προσεκτικά τη διαδικασία. Αυτό οδήγησε στην πιστοποίηση του υλικού όσον αφορά σε απαιτήσεις πυρασφάλειας, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη κατασκευής του έργου με αυτού του είδους την πρόσοψη.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα ηλιακής πρόσοψης θα παράγει 142 kWp (μέγιστη ισχύς ή πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγει υπό ιδανικές συνθήκες, όπως μια ηλιόλουστη μέρα), τα οποία συγκρίνονται με περίπου 3-6 kWp από μία τυπική εγκατάσταση ηλιακών panels σε μία οικιακή εγκατάσταση. Σύμφωνα με τον Kennon, αυτή η ισχύς είναι αρκετή για να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που απαιτεί το κτίριο και, επιπλέον, θα εξαλείψει 78,4 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η τοποθέτηση όλων των ηλιακών συλλεκτών στην πρόσοψη, ελευθερώνει την ταράτσα για άλλές χρήσεις, όπως η δημιουργία ενός κήπου.

Το κτίριο 550 Spencer αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023.

Πηγή: NewAtlas.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER