Δύο εταιρείες διαθέτουν τεχνολογίες ανακύκλωσης για όλους τους τύπους πλαστικών

Δύο εταιρείες διαθέτουν τεχνολογίες ανακύκλωσης για όλους τους τύπους πλαστικών

Δύο εταιρείες, η Plastonix και η Elemental Recycling, έκαναν ό,τι μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατο: ανέπτυξαν τεχνολογίες που ανακυκλώνουν όλους τους τύπους πλαστικού.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Αυτή είναι μια πραγματική καινοτομία, μιας και μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ουσιαστικά τρόπος ανακύκλωσης των περισσότερων πλαστικών, ειδικά των μαλακών και των μικτών πλαστικών. Η ανακύκλωση των 380 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που απορρίπτονται κάθε χρόνο, οι οποίοι κατακλύζουν τους ωκεανούς και τις παραλίες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Περίπου το 80% όλων των πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς και τις χωματερές, χωρίς να ανακυκλώνονται.

Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες ερευνητικές προσπάθειες και έχουν προκύψει διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως βακτήρια που καταναλώνουν πλαστικό (μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία), ένα ένζυμο που καταναλώνει πλαστικό (ιδιαίτερα δύσκολο να αναπαραχθεί) και μανιτάρια που καταναλώνουν πλαστικό (λειτουργεί μόνο με ορισμένα πλαστικά). Ωστόσο, ως συνήθως, η απάντηση στο πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει από την τεχνολογία.

Εργοστάσιο ανακύκλωσης

Η τεχνολογία της Plastonix

Η καναδική εταιρεία Plastonix έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές, οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά μεθόδων, συστημάτων και χημικών παραγόντων για τη μετατροπή οποιουδήποτε πλαστικού υλικού με βάση το πετρέλαιο σε επεξεργάσιμο υλικό σε μορφή νιφάδων ή σκόνης.

Στη συνέχεια, από τις νιφάδες ή τη σκόνη μπορούν να παραχθούν σύνθετα υλικά όπως υλικά επίστρωσης, πλάκες πεζοδρομίου, οικοδομικοί λίθοι, φύλλα και σανίδες. Το σύστημα της Plastonix μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα οποιοδήποτε πλαστικό υλικό που έχει ως βάση το πετρέλαιο, ακόμη και μικτούς τύπους πλαστικών.

Η τεχνολογία της Elemental Recycling

Η Elemental Recycling, μια εταιρεία από το Houston του Texas, έχει προχωρήσει ένα επιπλέον βήμα σε σχέση με την Plastronix, αναπτύσσοντας μια διάταξη ανακύκλωσης πλαστικών η οποία θα είναι διαθέσιμη προς αγορά κατά το 1ο τρίμηνο του 2023.

Η διάταξη αυτή, σε ένα μόνο βήμα, επιτυγχάνει την αναβαθμιστική ανακύκλωση κάθε τύπου πλαστικού, παράγοντας γραφίτη και γραφένιο υψηλής καθαρότητας. Ο γραφίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή smartphone, ηλεκτρονικών παντός τύπου, μαχητικών αεροσκαφών και αεροπλάνων και είναι η βάση πολλών από τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ένα από τα υποπροϊόντα της διαδικασίας ανακύκλωσης της Elemental Recycling είναι η παραγωγή υδρογόνου. Η αγορά προϊόντων με βάση το υδρογόνο αναπτύσσεται ταχέως και θα περιλαμβάνει λύσεις όπως η αποθήκευση, οι μεταφορές, η ενέργεια και η ναυτιλία.

Τόσο η τεχνολογία της Plastonix όσο και της Elemental Recycling είναι ουδέτερες ως προς τις εκπομπές άνθρακα και αποτελούν πράσινες πηγές πρώτων υλών. Επιπλέον, τα προϊόντα που παράγονται από τα πλαστικά απόβλητα όχι μόνο πληρούν αλλά και υπερβαίνουν όλα τα ρυθμιστικά πρότυπα, με σημαντικότερο παράγοντα τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Πηγή: interestingengineering.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
foolwo rawmathub.gr on Google News
Image

Έγκυρη ενημέρωση για την αξιακή αλυσίδα των raw materials

NEWSLETTER