Η ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης για την ανακάλυψη κοιτάσματος λιθίου, εκτιμώμενης ποσότητας 5,9 εκατ. τόνων, θα μπορούσε να διευρύνει τις φιλοδοξίες της στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Το κοίτασμα, βρίσκεται στην περιοχή Reasi στις επαρχίες Jammu και Kashmir. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική ανακάλυψη λιθίου στην Ινδία με τη μόνη άλλη να είναι ένα μικρό κοίτασμα 1.600 τόνων που βρέθηκε στην Karnataka πριν από δύο χρόνια. Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος καθιστά την Ινδία πέμπτη στον κόσμο όσον αφορά στα διαθέσιμα κοιτάσματα λιθίου.
Το λίθιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρονικές συσκευές. Η παραγωγή ορυκτών που είναι απαραίτητα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 500% μεταξύ 2020 και 2050, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Επίσης, σύμφωνα με την International Lithium Association, η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να εξαπλασιαστεί μεταξύ 2021 και 2040, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καθώς η Ινδία επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της.
Η Ινδία βασίζεται επί του παρόντος στις εισαγωγές λιθίου για τον μεταποιητικό της τομέα, κυρίως από την Αργεντινή, τη Χιλή και την Αυστραλία. Το εισαγόμενο λίθιο αποτελεί περίπου το 80% του συνολικού λιθίου που χρησιμοποιείται στη χώρα.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να σπάσει το «τρίγωνο του λιθίου»
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος λιθίου στην Ινδία θα μπορούσε να στερήσει την κυριαρχία από το «τρίγωνο του λιθίου», που αποτελείται από τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Βολιβία. Περίπου, το 75% της παγκόσμιας προμήθειας λιθίου βρίσκεται κάτω από τις λίμνες άλμης αυτών των τριών εθνών. Η ινδική κυβέρνηση γιόρτασε την ανακάλυψη ως μέρος της εκστρατείας του προέδρου Modi με σύνθημα τη λέξη Aatmanirbhar, έναν όρο που μεταφράζεται ως «αυτάρκεια».
Ωστόσο, ενώ το λίθιο συνδέεται με τις προσπάθειες για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ίδιας της εκμετάλλευσης στην Ινδία. Η περιοχή των Ιμαλαΐων μεταξύ Jammu και Kashmir είναι μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή και οι εργασίες εξόρυξης θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιοποικιλότητα. Οι οικολογικά ευαίσθητες ζώνες καθορίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής στην Ινδία. Σε αυτές τις περιοχές, που συχνά περιβάλλουν εθνικά πάρκα, οι εμπορικές δραστηριότητες περιορίζονται για να διασφαλιστεί η προστασία τους.
Πηγή: mining-technology.com