Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εξαγωγής τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μόνιμων μαγνητών υψηλής απόδοσης από σπάνιες γαίες, αναφέροντας την «εθνική ασφάλεια» ως επιχείρημα. Οι μόνιμοι μαγνήτες χρησιμοποιούνται σε κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και άλλα προϊόντα.
Με την παγκόσμια τάση για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα να οδηγεί σε μια στροφή προς τη χρήση ηλεκτρικών κινητήρων, η Κίνα θεωρείται ότι επιδιώκει να πάρει τον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού όσον αφορά στους μόνιμους μαγνήτες και να αποκτήσει κυριαρχία στον αναπτυσσόμενο τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
Το Πεκίνο βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναθεώρησης των τεχνολογιών που απαγορεύονται ή περιορίζονται όσον αφορά στις εξαγωγές τους και δημοσίευσε ένα προσχέδιο του αναθεωρημένου καταλόγου αυτών των τεχνολογιών για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο του 2022. Στο προσχέδιο, στην απαγόρευση εξαγωγών προστέθηκαν τεχνολογίες κατασκευής για μόνιμους μαγνήτες υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούν στοιχεία σπάνιων γαιών όπως το νεοδύμιο και το σαμάριο-κοβάλτιο.
Η διαδικασία της διαβούλευσης έληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 και οι αναθεωρήσεις αναμένεται να εγκριθούν εντός του τρέχοντος έτους. Οι μόνιμοι μαγνήτες από σπάνιες γαίες είναι βασικά εξαρτήματα σε κινητήρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και μαγνητικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν περιστροφή. Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μόνιμοι μαγνήτες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αεροσκάφη - συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αεροπλάνων - και βιομηχανικά είδη, όπως ρομπότ, κινητά τηλέφωνα και κλιματιστικά. Η χρήση τέτοιων μαγνητών αναμένεται να αυξηθεί μαζί με τους ημιαγωγούς και τα στοιχεία μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται να ανησυχεί για τον δυνητικά τεράστιο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια διακοπή του εφοδιασμού με μόνιμους μαγνήτες σε διάφορες δημόσιες και οικονομικές δραστηριότητες. Η Κίνα εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο περίπου 84% της παγκόσμιας αγοράς σε μόνιμους μαγνήτες νεοδυμίου και ποσοστό άνω του 90% σε μαγνήτες σαμαρίου-κοβαλτίου. Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, έχει περίπου το 15% της αγοράς μόνιμων μαγνητών νεοδυμίου και λιγότερο από το 10% για μαγνήτες σαμαρίου-κοβαλτίου.
Εάν η Κίνα απαγορεύσει τις εξαγωγές τέτοιων τεχνολογιών, θα ήταν δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που παραδοσιακά δεν κατασκευάζουν μόνιμους μαγνήτες από σπάνιες γαίες, να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά, δημιουργώντας πλήρη εξάρτηση από την Κίνα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. Επιπλέον, το Πεκίνο έχει επενδύσει σε εγκαταστάσεις για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών με χαμηλό κόστος μέσω παραγωγής μεγάλης κλίμακας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του μεριδίου αγοράς της Ιαπωνίας στο μέλλον.
Το προσχέδιο αναθεώρησης των απαγορεύσεων και περιορισμών στις εξαγωγές αναφέρει ότι η απαγόρευση των εξαγωγών και οι περιορισμοί στοχεύουν στην προστασία της «εθνικής ασφάλειας» και είναι προς το «δημόσιο συμφέρον της κοινωνίας». Η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping έχει κατατάξει τους μόνιμους μαγνήτες ως βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της Κίνας. Εκτός από τον στρατό της, η Κίνα θεωρεί ότι η εθνική ασφάλεια καλύπτει τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, η κοινωνία, η επιστημονική τεχνολογία, οι πληροφορίες, οι φυσικοί πόροι και η εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε μια εσωτερική συνάντηση το 2020, ο Xi φέρεται να ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αύξηση της εξάρτησης της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα. Η απαγόρευση των εξαγωγών τεχνολογίας μόνιμων μαγνητών θεωρείται ως μέρος αυτών των προσπαθειών και αποσκοπεί στη διατήρηση των βασικών τεχνολογιών που σχετίζονται με το περιβάλλον εντός της Κίνας, ενώ τις χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συναλλαγές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίες θέλουν να απεξαρτηθούν από το Πεκίνο.
Με πληροφορίες από americanmilitarynews.com