Η Ινδονησία θα εφαρμόσει τον Ιούνιο του 2023 σχέδια απαγόρευσης εξαγωγών βωξίτη, κοβαλτίου και κασσίτερου ως μέρος της στρατηγικής της για να αντλήσει περισσότερα οικονομικά οφέλη από τους πλούσιους φυσικούς πόρους της, δήλωσε στις 15 Απριλίου 2023 σε συνέντευξή του ο Arifin Tasrif, υπουργός ενέργειας και εξόρυξης της χώρας.
Η Ινδονησία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση με τη μεγαλύτερη παραγωγή νικελίου στον κόσμο και μεγάλα αποθέματα ορυκτών που απαιτούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.
«Αυτό που δεν επιτρέπουμε είναι η εξαγωγή ακατέργαστων πρώτων υλών επειδή δεν είναι ανανεώσιμες», είπε ο Tasrif στο S&P Global Commodity Insights στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών της G7 για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον στο Sapporo της βόρειας Ιαπωνίας. «Έχουμε έναν πληθυσμό 270 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο οποίος αυξάνεται με το χρόνο. Πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του; Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, πρέπει να αναπτύξουμε έργα και οικονομικές δραστηριότητες».
«Ενώ δεν επιτρέπουμε τις εξαγωγές πρώτων υλών στο εξωτερικό, καλωσορίζουμε τους επενδυτές να συνεργαστούν μαζί μας για τη δημιουργία αξίας εντός της χώρας και στη συνέχεια να μοιραστούν το όφελος μαζί μας».
Η απαγόρευση των εξαγωγών συμπυκνώματος χαλκού αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις μεταλλουργικές μονάδες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες είναι οι κύριοι καταναλωτές του ινδονησιακού συμπυκνώματος, σύμφωνα με την S&P Global.
Οι ανάλογες απαγορεύσεις που είχε εφαρμόσει η Ινδονησία στις εξαγωγές μεταλλεύματος νικελίου το 2014 και το 2020, έχουν προσελκύσει ξένους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα, μπαταριών και αυτοκινήτων και τους έχει ωθήσει να ενισχύσουν την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία εκτείνεται από την εξόρυξη και την επεξεργασία νικελίου έως την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων.
Κρίσιμη συνεργασία για την παραγωγή ορυκτών
Η Ινδονησία προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση των G7 στο Sapporo με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας ή ASEAN. Οι ηγέτες της G7 τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας για την ανάπτυξη της εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την προστασία από κινδύνους εφοδιασμού.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες του Sapporo, έχει προειδοποιήσει ότι οι τρέχοντες στόχοι για το κλίμα εξαρτώνται πάρα πολύ από μέταλλα που συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες όπως η Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ο Tasrif αναγνώρισε ότι οι πρακτικές εξόρυξης έχουν προκαλέσει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα του, αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση αυτών των επιπτώσεων. «Συνειδητοποιούμε την επίδραση της ρύπανσης», είπε ο Tasrif. «Δεν θέλουμε τη ρύπανση γιατί επηρρεάζει άμεσα το λαό μας. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυστηρούς κανονισμούς και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση αυτών των κανονισμών».
Σχετικά με το έργο Abadi LNG που αφορά στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο Tasrif είπε ότι αναμένει την πρώτη παραγωγή το 2028 ή το 2029. Η INPEX της Ιαπωνίας υπέβαλε στις 4 Απριλίου 2023 ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το έργο, με στόχο να ξεκινήσει εργασίες σχεδιασμού μέχρι το τέλος του 2023.
Η INPEX εργάζεται για την ενσωμάτωση ενός συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), εφόσον το υπουργείο όπου ηγείται ο Tasrif, θέσπισε τον Μάρτιο του 2023 κανονισμούς για την υποχρεωτική ενσωμάτωση ανάλογων τεχνολογιών στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με πληροφορίες από hellenicshippingnews.com